Kaj boste skuhali danes?
Čokoladno-sirčkova torta s kavnim likerjem
Čokoladno-sirčkova torta s kavnim likerjem
Sestavine
osnova
- 300 g čokoladnih piškotov
- 80 g stopljenega masla
čokoladna plast
- 500 g čim bolj kakovostne mlečne čokolade
- 3 dl sladke smetane
- 1 dl kavnega likerja, npr. Tia Maria
sirčkova plast
- 300 g kremnega sira
- 2 dl sladke smetane
- 1 žlička vaniljeve arome
- lupinica 1 neškropljene pomaranče
- 50 g sladkorja v prahu
- kakav v prahu in zdrobljena kavna zrna za okras
Naveličani enoličnih zajtrkov? Preizkusite te recepte
Ovseni kosmiči so zdravi, hranljivi in čudovito vsestranski. Z nekaj izvirnosti si lahko vsak dan pričaramo povsem nov in slasten zajtrk.
David Vračko: Njegova najnovejša pogruntavščina je MakDonalc
David Vračko je eden tistih chefov, ki kuhanje živijo. Obed pod njegovo taktirko pa je vsakič unikatno kuharsko gledališče.
Piščančje prsi z majonezo in parmezanom, ki se kar topijo v ustih
Hitro kosilo, ki nikoli ne razočara: sočne piščančje prsi z majonezo in parmezanom, pripravljene v manj kot 30 minutah. Preprost recept za med tednom ali sproščen vikend.
Sestavine
osnova
- 300 g čokoladnih piškotov
- 80 g stopljenega masla
čokoladna plast
- 500 g čim bolj kakovostne mlečne čokolade
- 3 dl sladke smetane
- 1 dl kavnega likerja, npr. Tia Maria
sirčkova plast
- 300 g kremnega sira
- 2 dl sladke smetane
- 1 žlička vaniljeve arome
- lupinica 1 neškropljene pomaranče
- 50 g sladkorja v prahu
- kakav v prahu in zdrobljena kavna zrna za okras
Postopek
Dno modla za torte premera 23 cm obložimo s papirjem za peko. Piškote zdrobimo v čim bolj fine drobtine – lahko jih damo v vrečko za zamrzovanje in stolčemo z valjarjem ali pa jih zmeljemo v multipraktiku – in jih zmešamo s stopljenim maslom. Stresemo jih v model, pritisnemo ob dno in postavimo v hladilnik.
Za čokoladno plast čokolado drobno sesekljamo. Damo jo v skledico skupaj s smetano in kavnim likerjem ter stopimo nad kozico, v kateri narahlo vre voda. Ko se stopi, na hitro premešamo in prelijemo na piškotno osnovo. Postavimo v hladilnik za najmanj 3 ure oziroma tako dolgo, da se strdi.
Ko se čokoladna plast strdi, v skledi stepemo kremni sir, smetano, vaniljo, naribano pomarančno lupinico in sladkor ter mešanico enakomerno razporedimo na čokoladno plast. Torto spet postavimo v hladilnik za nekaj ur ali čez noč. (Torto lahko pripravimo do 2 dni vnaprej in jo pokrito hranimo v hladilniku.)
Preden postrežemo, torto vzamemo iz hladilnika, jo poprašimo s kakavom v prahu in posujemo z zdrobljenimi kavnimi zrni. Z nožem jo obidemo ob obodu, da jo ločimo od modla (še laže bo šlo, če obod od zunaj segrejemo s kuhinjskim gorilnikom), in postrežemo.