© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Avokadova čokoladna torta brez glutena

Avokadova čokoladna torta brez glutena

Čas priprave 40 min + ohlajanje
Zahtevnost Enostavno
Količina za 12–14 oseb
Deli recept
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Avokadova čokoladna torta brez glutena

Sestavine

testo

  • 1 velik zrel avokado (pribl. 150 g)
  • 300 g svetlega sladkorja muskovado
  • 350 g brezglutenske moke
  • 50 g kakovostnega kakava v prahu
  • 1 žlička sode bikarbone
  • 2 žlički brezglutenskega pecilnega praška
  • 4 dl nesladkanega sojinega napitka
  • 1,5 dl rastlinskega olja
  • 2 žlički vaniljeve arome
  • ½ žličke fino mlete morske soli

krema

  • 85 g mesa zrelega avokada
  • 85 g veganske margarine
  • 200 g čokolade s 70 % kakava brez vsebnosti mlečnih izdelkov
  • 25 g kakava v prahu
  • 1,25 dl nesladkanega sojinega napitka
  • 200 g sladkorja v prahu
  • 1 žlička vaniljeve arome
  • brezglutenske in veganske mrvice za okras
Piknik v Parizu.jpg

Top destinacije za popoln piknik

Ker gorčice, ajvarji in morda še kakšen namaz s papriko ne manjkajo na nobenem slovenskem pa tudi marsikaterem italijanskem pikniku, vas bomo poskusili navdihniti za piknik, tako da vam predstavimo, kako zabavno je lahko narediti piknik na različnih destinacijah. Morda boste po povratku doma poustvarili nekatere njihove edinstvene tradicije? Tukaj so naše najljubše destinacije za piknik.

Sestavine

testo

  • 1 velik zrel avokado (pribl. 150 g)
  • 300 g svetlega sladkorja muskovado
  • 350 g brezglutenske moke
  • 50 g kakovostnega kakava v prahu
  • 1 žlička sode bikarbone
  • 2 žlički brezglutenskega pecilnega praška
  • 4 dl nesladkanega sojinega napitka
  • 1,5 dl rastlinskega olja
  • 2 žlički vaniljeve arome
  • ½ žličke fino mlete morske soli

krema

  • 85 g mesa zrelega avokada
  • 85 g veganske margarine
  • 200 g čokolade s 70 % kakava brez vsebnosti mlečnih izdelkov
  • 25 g kakava v prahu
  • 1,25 dl nesladkanega sojinega napitka
  • 200 g sladkorja v prahu
  • 1 žlička vaniljeve arome
  • brezglutenske in veganske mrvice za okras

Postopek

1

Pečico segrejemo na 160 ° C. Z margarino premažemo dva okrogla modla s premerom 20 cm, njuno dno pa obložimo s papirjem za peko. Avokadovo meso in sladkor v multipraktiku gladko razmešamo. Dodamo preostale sestavine za testo in znova vklopimo mešalnik, da nastane gladko, tekoče testo. Vsak model napolnimo s polovico testa in pečemo 25 minut oziroma dokler testo lepo ne naraste, zobotrebec, ki ga potisnemo v sredino biskvita, pa ostane čist, ko ga izvlečemo.

2

Počakamo, da se biskvita 5 minut ohlajata v modlih, nato ju zvrnemo na kuhinjsko mrežico, kjer naj se do konca ohladita. Medtem začnemo pripravljati kremo. Avokado zmečkamo z vilicami. Z električnim mešalnikom z metlicami ga skupaj z margarino stepemo v gladko kremo. Pretlačimo jo skozi sito in damo na stran.

3

Čokolado razlomimo na koščke in jo stopimo, bodisi v vodni kopeli (nad kozico vode, ki narahlo vre) bodisi v mikrovalovni pečici; nato jo nekaj minut pustimo, da se ohlaja. V večjo skledo presejemo kakav. Sojin napitek segrejemo do rahlega vrenja, nato ga postopoma vlijemo v skledo s kakavom in mešamo, da dobimo gladko zmes. Počakamo, da se nekaj minut ohlaja, nato vanj dodamo avokadovo mešanico, presejan sladkor v prahu, stopljeno čokolado in vaniljo; mešamo, dokler ne nastane sijoča, gosta krema. Z njo namažemo prvo ploščo testa, pokrijemo z drugo in po vrhu premažemo še to. Potresemo z mrvicami ali okrasimo po želji. Počakamo 10 minut, da se torta učvrsti, nato pa jo že lahko režemo. Lahko jo naredimo 2 dni pred serviranjem.

Nasvet

S kremo delamo hitro in jo uporabimo takoj, ko je narejena, ker se začne zelo hitro strjevati. Če postane pretrda, postavimo skledo nad kozico z vročo vodo ali za nekaj sekund v mikrovalovno pečico in jo razmešamo z lopatico, dokler ni spet gladka in sijoča.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.