© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Kaj boste skuhali danes?

Ozadje

Kovač v pečici s krompirjem in koromačem po dofi neško ter zeleno omako

Kovač v pečici s krompirjem in koromačem po dofi neško ter zeleno omako

Čas priprave 1 h 40 min
Zahtevnost Enostavno
Količina za 2 osebi
Deli recept
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli

Sestavine

  • 500 g krompirja mokaste sorte
  • 1 koromač (približno 300 g)
  • 3 stroki česna
  • sol in poper
  • 2 dl polnomastnega mleka
  • 2,5 dl sladke smetane
  • 1 cel kovač (približno 600–800 g), očiščen
  • 2 žlici oljčnega olja

zelena omaka

  • 1 žlička kaper
  • nekaj vejic peteršilja
  • 1⁄2 stroka česna
  • 2 slana sardona v olju
  • lupinica in sok 1⁄2 bio limone
  • 3 žlice ekstra deviškega oljčnega olja

ko postrežemo

  • 1⁄2 bio limone

Sestavine

  • 500 g krompirja mokaste sorte
  • 1 koromač (približno 300 g)
  • 3 stroki česna
  • sol in poper
  • 2 dl polnomastnega mleka
  • 2,5 dl sladke smetane
  • 1 cel kovač (približno 600–800 g), očiščen
  • 2 žlici oljčnega olja

zelena omaka

  • 1 žlička kaper
  • nekaj vejic peteršilja
  • 1⁄2 stroka česna
  • 2 slana sardona v olju
  • lupinica in sok 1⁄2 bio limone
  • 3 žlice ekstra deviškega oljčnega olja

ko postrežemo

  • 1⁄2 bio limone

Postopek

1

Pečico segrejemo na 200 °C (ali na 180 °C z ventilacijo). Krompir olupimo in narežemo na 2 mm debele rezine. Koromač narežemo na tanke rezine, tudi česen narežemo na rezinice. Zelenjavo v plasteh zložimo v okrogel pekač ali nepregorno ponev premera približno 35 cm ter jo obilno solimo in popramo. Zmešamo mleko in smetano ter prelijemo zelenjavo. Pečemo 50 minut; če zelenjava prehitro porjavi, posodo pokrijemo z aluminijasto folijo.

2

Kovaču odstranimo ostre bodice. Temperaturo v pečici povišamo na 220 °C (ali na 200 °C z ventilacijo). Ribo položimo na zelenjavo, jo pokapamo z oljčnim oljem ter dobro solimo in popramo. Vrnemo v pečico za 30 minut, da se riba skoz in skoz speče (meso se mora zlahka ločiti od kosti).

3

Za omako nasekljamo kapre, peteršilj in česen, odcedimo in drobno nasekljamo sardona, naribamo limonovo lupinico in stisnemo sok. Vse sestavine z oljem vred zmešamo.

4

Limono narežemo na rezine in z njo obložimo ribo. Ribo in zelenjavo postrežemo skupaj z zeleno omako.

Priljubljeni recepti

Gobova rižota s kvinojo in timijanom

S kvinojo za prijetno oreškast okus

30 min
Enostavno

Zapečene testenine s šunko in sirom

Šunka in sir nista samo za na pico!

Enostavno

Preprosti okrogli božični piškoti za okrasitev

Praznično vzdušje ni le v umetelnih pojedinah, ampak v preprostih stvareh – na primer v piškotih, ki jih okrašujemo z družino ali prijatelji. Ti piškoti so popolna osnova za zabavno ustvarjanje, hkrati pa tako okusni, da jih zmanjka, še preden pospravimo kuhinjo.

Enostavno

© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.