Kaj boste skuhali danes?
Kovač v pečici s krompirjem in koromačem po dofi neško ter zeleno omako
Kovač v pečici s krompirjem in koromačem po dofi neško ter zeleno omako
Sestavine
- 500 g krompirja mokaste sorte
- 1 koromač (približno 300 g)
- 3 stroki česna
- sol in poper
- 2 dl polnomastnega mleka
- 2,5 dl sladke smetane
- 1 cel kovač (približno 600–800 g), očiščen
- 2 žlici oljčnega olja
zelena omaka
- 1 žlička kaper
- nekaj vejic peteršilja
- 1⁄2 stroka česna
- 2 slana sardona v olju
- lupinica in sok 1⁄2 bio limone
- 3 žlice ekstra deviškega oljčnega olja
ko postrežemo
- 1⁄2 bio limone
Okus Azije v 20 minutah – popolna hitra večerja
Ta jed ima pridih Azije, je nekakšen stir fry, karseda poenostavljen, a še vedno okusen. Priprava je hitra, za zraven pa ne potrebujete drugega, saj jed vsebuje meso, obilico zelenjave in riž.
Popolno nedeljsko kosilo: čudovito mehka dušena govedina
Skrivnost popolnega nedeljskega kosila: govedina je najboljša, če jo kuhamo dolgo in počasi. Takrat se sprostijo vsi sokovi, meso pa se neverjetno zmehča.
Okus tradicije tudi doma: idrijski žlikrofi
Idrijski žlikrofi so poleg kremšnit in prekmurske gibanice verjetno najbolj izpostavljena tradicionalna slovenska jed. Čas je, da se njihove priprave lotimo tudi sami.
Sestavine
- 500 g krompirja mokaste sorte
- 1 koromač (približno 300 g)
- 3 stroki česna
- sol in poper
- 2 dl polnomastnega mleka
- 2,5 dl sladke smetane
- 1 cel kovač (približno 600–800 g), očiščen
- 2 žlici oljčnega olja
zelena omaka
- 1 žlička kaper
- nekaj vejic peteršilja
- 1⁄2 stroka česna
- 2 slana sardona v olju
- lupinica in sok 1⁄2 bio limone
- 3 žlice ekstra deviškega oljčnega olja
ko postrežemo
- 1⁄2 bio limone
Postopek
Pečico segrejemo na 200 °C (ali na 180 °C z ventilacijo). Krompir olupimo in narežemo na 2 mm debele rezine. Koromač narežemo na tanke rezine, tudi česen narežemo na rezinice. Zelenjavo v plasteh zložimo v okrogel pekač ali nepregorno ponev premera približno 35 cm ter jo obilno solimo in popramo. Zmešamo mleko in smetano ter prelijemo zelenjavo. Pečemo 50 minut; če zelenjava prehitro porjavi, posodo pokrijemo z aluminijasto folijo.
Kovaču odstranimo ostre bodice. Temperaturo v pečici povišamo na 220 °C (ali na 200 °C z ventilacijo). Ribo položimo na zelenjavo, jo pokapamo z oljčnim oljem ter dobro solimo in popramo. Vrnemo v pečico za 30 minut, da se riba skoz in skoz speče (meso se mora zlahka ločiti od kosti).
Za omako nasekljamo kapre, peteršilj in česen, odcedimo in drobno nasekljamo sardona, naribamo limonovo lupinico in stisnemo sok. Vse sestavine z oljem vred zmešamo.
Limono narežemo na rezine in z njo obložimo ribo. Ribo in zelenjavo postrežemo skupaj z zeleno omako.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Lososova pita
Imeniten "quiche" s prekajenim lososom, kozjim sirom in koprom