Kaj boste skuhali danes?
Čokoladna potica
Recept za to čudovito čokoladno potico je z nami delil Gorazd Potočnik, mojster priprave čokoladnih slaščic
Čokoladna potica
Recept za to čudovito čokoladno potico je z nami delil Gorazd Potočnik, mojster priprave čokoladnih slaščic
Sestavine
testo
- 675 g bele pirine moke
- 180 g pšenične bele moke tip 500
- 110 g sladkorja v prahu
- 3,3 dl mleka
- 30 g kvasa
- 6 g soli
- 75 g masla
- 5 rumenjakov
- nekaj kapljic vaniljevega izvlečka ali 1 zavitek vaniljevega sladkorja
- 30 ml ruma, viskija ali vinjaka
nadev
- 75 g masla in še malo za potičnico in pekač
- 100 g temne čokolade s 70 % kakava
- 150 g sladkorja v prahu
- 175 g kisle smetane
- 3 jajca
- 150 g maslenih piškotov
- 375 g mletih mandljev
- 30 g kakava
- nekaj kapljic vaniljevega izvlečka
- sladkor v prahu za posip
potrebujemo še
- potičnico in podolgovat pekač
Domači ferrero, ki se bo kar topil v ustih
Če si letos za praznike želite nekaj drugačnega od klasičnih piškotov, je domača različica priljubljenih čokoladnih kroglic popolna za slaščičarski izziv.
Pozabite na tatarski biftek, ta prigrizek je hit decembra
Pečen brie je hiter in preprost praznični prigrizek, ki vedno navduši. Idealen za nenapovedane goste, praznične večere in sproščena druženja doma.
Le 10 minut za beljakovinsko bogat zajtrk
Kosmiče lahko pripravimo na milijon različnih načinov. Če jih namočimo čez noč (overnight oats) in dodamo beljakovine v prahu, bo zajtrk še bolj uravnotežen in nasiten.
Sestavine
testo
- 675 g bele pirine moke
- 180 g pšenične bele moke tip 500
- 110 g sladkorja v prahu
- 3,3 dl mleka
- 30 g kvasa
- 6 g soli
- 75 g masla
- 5 rumenjakov
- nekaj kapljic vaniljevega izvlečka ali 1 zavitek vaniljevega sladkorja
- 30 ml ruma, viskija ali vinjaka
nadev
- 75 g masla in še malo za potičnico in pekač
- 100 g temne čokolade s 70 % kakava
- 150 g sladkorja v prahu
- 175 g kisle smetane
- 3 jajca
- 150 g maslenih piškotov
- 375 g mletih mandljev
- 30 g kakava
- nekaj kapljic vaniljevega izvlečka
- sladkor v prahu za posip
potrebujemo še
- potičnico in podolgovat pekač
Postopek
Najprej pripravimo kvasec: v skledo damo žlico pšenične moke, žlico sladkorja, malo mleka in nadrobljen kvas, pomešamo in pustimo, da vzhaja na dvojno prostornino.
Preostalo mleko segrejemo in v njem razpustimo na kockice narezano maslo. V drugo veliko skledo damo preostalo pšenično in pirino moko (50 g je prihranimo in jo po potrebi vgnetemo na koncu, če je testo premehko) ter sladkor, sol, mleko z maslom, rumenjake, vaniljo in žganjico, dodamo kvasec in zamesimo. Gnetemo najmanj 5 minut v mešalniku s kljukastim nastavkom ali stepamo s kuhalnico, da dobimo gladko in prožno testo. Pokrijemo ga in ga na toplem pustimo vzhajati vsaj pol ure, da naraste na dvojno prostornino.
Medtem se lotimo nadeva. Narezano maslo z nalomljeno čokolado in sladkorjem v prahu stopimo v vodni kopeli ali mikrovalovni pečici, dodamo kislo smetano, vaniljo in jajca ter gladko zmešamo. Piškote zmeljemo v drobtine in jih damo v večjo skledo. Primešamo mandlje in kakav, nato pa še čokoladno mešanico. Nadev mora biti gost, a še vedno mazljiv in topel, zato ga pripravimo tik pred uporabo.
Vzhajano testo razvaljamo v pravokotnik debeline 3 do 4 mm, ga enakomerno premažemo z nadevom do robov in zavijemo v lep zvitek. Mažemo previdno, da ne strgamo testa. Konca odrežemo in ju damo v namaščen podolgovat pekač, srednji del pa v namaščeno potičnico. Potico prešpikamo z nabodalom in jo pustimo, da vzhaja na skoraj dvojno prostornino. Pečico segrejemo na 180 °C z ventilacijo.
Vzhajano potico damo v ogreto pečico za 10 minut, nato jo ohlapno pokrijemo z aluminijasto folijo, temperaturo zmanjšamo na 170 °C z ventilacijo in pečemo še 35 do 40 minut (glej nasvet).
Pečeno potico pustimo približno 10 minut v pekaču, nato jo obrnemo na leseno desko (pekač pa pustimo poveznjen čez potico), kjer naj se do konca ohladi.
Triki za lepšo potico
Če proti koncu peke potica postaja pretemna, na zgornje vodilo nad potico postavimo še en pekač ali jo pokrijemo z aluminijasto folijo.
Čas peke velja za aluminijast, teflonski ali silikonski model. Če uporabljamo glinenega, čas peke podaljšamo za približno 10 minut, saj glina potrebuje več časa, da se segreje.
Potica se hladi pod pekačem zato, da vlaga ne uhaja.