Kaj boste skuhali danes?
Natašina orehova potica z drožmi
Recept za to slastno potico nam je zaupala mojstrica peke z drožmi Nataša Djuric
Natašina orehova potica z drožmi
Recept za to slastno potico nam je zaupala mojstrica peke z drožmi Nataša Djuric
Sestavine
droži (pribl. 150 g)
- 80 g bele pšenične moke tip 500
- 20 g rjavega sladkorja
- 1 žlica matičnih droži
- 35 g vode
- 350 g bele pšenične moke tip 500
- 2 jajci (pribl. 100 g)
- 50 g rjavega sladkorja
- 85 g na kocke narezanega rahlo
- zmehčanega masla
- 7 g soli
- 110 g mleka
nadev
- 450 g mletih orehov
- 2 jajci
- naribana lupinica 1 limone
- 110–120 g mleka
- 40 g ruma
- 90 g sladkorja
- maslo in moka za model
- jajce in mleko za premaz
3 prigrizki, ki jih bodo gostje oboževali
S premikom ure na zimski čas se zunaj hitro stemni, kar je odličen čas za druženje ob dobri hrani.
Naj dom zadiši po tej klasiki iz otroštva
Klasični zdrobov narastek, mehka in dišeča sladica iz otroštva, ki jo pripravite iz preprostih sestavin. Postrezite ga s sadnim prelivom ali sladkorjem v prahu.
Preden rečete fuj, dajte priložnost temu receptu
Ob omembi vampov nihče ne ostane ravnodušen. Ali jih obožujemo ali pa ne maramo, vmesne poti ni. Morda pa tisti, ki jih ne marajo, le še niso preizkusili pravega recepta.
Sestavine
droži (pribl. 150 g)
- 80 g bele pšenične moke tip 500
- 20 g rjavega sladkorja
- 1 žlica matičnih droži
- 35 g vode
- 350 g bele pšenične moke tip 500
- 2 jajci (pribl. 100 g)
- 50 g rjavega sladkorja
- 85 g na kocke narezanega rahlo
- zmehčanega masla
- 7 g soli
- 110 g mleka
nadev
- 450 g mletih orehov
- 2 jajci
- naribana lupinica 1 limone
- 110–120 g mleka
- 40 g ruma
- 90 g sladkorja
- maslo in moka za model
- jajce in mleko za premaz
Postopek
Droži pripravimo zjutraj, 4 do 12 ur pred zamesitvijo testa. V kozarcu zmešamo 80 g bele pšenične moke, 20 g rjavega sladkorja, žlico matičnih droži in 35 g vode. Zmes bo gosta in bo spominjala na testo. Kozarec pokrijemo in zmes pustimo vzhajati toliko časa, da podvoji prostornino, kar lahko traja od 4 do 12 ur, odvisno od temperature okolja in aktivnosti matičnim droži. Če se droži podvojijo zelo hitro, a še ne utegnemo pripraviti testa, kozarec postavimo v hladilnik.
Pozno popoldne pripravimo testo. V mešalno posodo damo mleko, droži, sladkor, jajca, moko in sol. Mešamo minuto ali dve, da se vse sestavine združijo v testo. Če se nam testo zdi presuho, naj nas ne zamika, da bi dodali več tekočine, saj bomo pozneje dodali maslo, ki bo zmehčalo testo. Še malo tekočine dodamo samo, če je testo tako suho, da na dnu sklede ostane precej moke, ki je ne bi mogli vgnesti. Testo gnetemo 3 do 4 minute na najnižji hitrosti, nato pa naj počiva 15 do 20 minut.
Po počitku dodamo polovico masla in ga dobro vgnetemo, nato vgnetemo še drugo polovico masla in gnetemo še približno 8 do 10 minut, da testo postane elastično in gladko. Preverimo, ali se testo trga, ko ga skušamo raztegniti. Če se zdi, da gluten še ni dobro razvit oziroma če se testo trga, ga pustimo počivati še 15 minut.
Testo oblikujemo v kepo in jo položimo v čisto posodo. Pokrijemo s folijo, da se testo ne suši, in pustimo na sobni temperaturi 2 uri, nato skledo postavimo v hladilnik. Prostornina testa naj bi se skoraj podvojila. Pomembno je, da je testo pred oblikovanjem hladno, sicer bi se maslo v testu začelo topiti, testo bi postalo lepljivo in bi ga bilo težko oblikovati.
Zjutraj najprej pripravimo nadev. V posodi zmešamo vse sestavine, da dobimo nadev mazave konsistence.
Pred oblikovanjem pripravimo model za potice, ki ga namažemo z maslom in obsujemo z moko.
Ko je nadev nared, testo vzamemo iz hladilnika in ga položimo na rahlo pomokano delovno površino. Razvaljamo ga v pravokotnik, ki naj bo dolg toliko, kot je dvakratna dolžina premera modla za potico, in na debelino 4 mm. Testo namažemo z nadevom in ga tesno zvijemo.
Model ohlapno pokrijemo s folijo ali pa ga postavimo v vrečko. S tem preprečimo sušenje vrhnje plasti testa. Pred vzhajanjem potico v modlu prebodemo z leseno paličico. Testo naj vzhaja toliko časa, da se prostornina podvoji oziroma da potica prestane test pritiska. To pomeni, da se luknjica po pritisku počasi zapolni v prvotno stanje. To lahko traja od 4 do 7 ur, odvisno od temperature okolja.
Ko je potica skoraj vzhajana, pečico segrejemo na 185 °C. Potico premažemo z mešanico jajca in mleka ter pečemo 50 minut oziroma do lepe zapečene barve.
Pečeno potico ohladimo v modlu in jo šele potem zvrnemo ven.
Matične droži iz ržene moke
1. dan: V kozarcu zmešamo 40 g ržene moke in 40 g vode (mešanica bo imela vonj po žitu). Preverimo gostoto zmesi. Če je zmes zelo gosta, dodamo še malo vode. Pokrijemo s pokrovčkom (samo naslonimo ga) in pustimo stati 24 ur na sobni temperaturi.
2. dan: Po 24 urah preverimo aktivnost in vonj droži. Vonj rženih droži bo v prvih dneh lahko manj žiten do postan z aromami piva in/ali jogurta. Če so droži podvojile prostornino in ob straneh opazimo mehurčke, jih že lahko prvič nahranimo, kar pomeni, da obstoječi mešanici dodamo moko in vodo. Dodamo 40 g ržene moke in 40 g vode, zmešamo, obrišemo kozarec, ga pokrijemo in pustimo stati 24 ur na sobni temperaturi. Če zmes po prvih 24 urah ni aktivna, jo pustimo stati še nekaj ur oziroma do prve aktivnosti in šele nato prvič nahranimo. Neaktivnih droži ne hranimo. Po prvem hranjenju bodo droži v naslednjih 24 urah spet narasle in se potem, ko bodo dosegle polno prostornino oziroma se podvojile, začele sesedati. Droži lahko narastejo v prvih nekaj urah ali pa se vzhajanje po nekaj urah šele začne. Vonj mešanice se bo v naslednjih 24 urah spreminjal, lahko diši po moki ali tudi po postanem pivu in ima rahle kisle note.
3. dan: Ponovimo hranjenje kot dan prej: v mešanico dodamo 40 g moke in 40 g vode. Če opazimo, da se zmes vsak naslednji dan bolj in bolj redči, dodamo še malo moke. Pustimo stati 24 ur.
4. dan in naprej: Droži še enkrat nahranimo in pustimo vzhajati. Četrti dan bi se morala mešanica moke in vode začeti stabilizirati. Droži naj bi imele prijetne mlečnokislinske arome in vonj po žitu, prav tako pa po vsakokratnem hranjenju vzhajajo in podvojijo prostornino. Če četrti dan ne zaznamo velike aktivnosti, ne obupajmo, vzpostavitev stabilnih droži lahko traja tudi en teden.