Kaj boste skuhali danes?
Buhtelj z račjimi jetri in čebulno marmelado
Mc Etna
Buhtelj z račjimi jetri in čebulno marmelado
Mc Etna
Sestavine
buhteljni
- 250 g moke tip 500
- 10 g kvasa
- 75 g masla
- 25 g sladkorja
- 1,3 dl mleka
- 2 jajci
čebulna marmelada
- 500 g rdeče čebule
- 250 g sladkorja
- 1 dl terana
nadev za en buhtelj
- 1 žlica čebulne marmelade
- 50 g gosjih ali račjih jeter
- 2 rezini suhe kraške slanine
- 20 g masla
- peščica kreše rdeče gorčice
Prazniki pred vrati: ideje za okusna darila
Sicer je še dovolj časa, da se na obdarovanje ustrezno pripravite, a če se poznate in veste, da boste darila iskali v zadnjem hipu, morda kar shranite te ideje.
Recept za najboljše domače kuhano vino
Začenja se sezona kuhanega vina. Preberite naše nasvete in pripravite pravi aromatični napitek za zimska druženja.
Ajdovi štruklji s kostanjem – kralji jesenske kuhinje
Ajdovi štruklji so klasika slovenske kuhinje. Z dodatkom kostanja pa postanejo prava jesenska poslastica, ki združi tradicijo in toplino doma.
Sestavine
buhteljni
- 250 g moke tip 500
- 10 g kvasa
- 75 g masla
- 25 g sladkorja
- 1,3 dl mleka
- 2 jajci
čebulna marmelada
- 500 g rdeče čebule
- 250 g sladkorja
- 1 dl terana
nadev za en buhtelj
- 1 žlica čebulne marmelade
- 50 g gosjih ali račjih jeter
- 2 rezini suhe kraške slanine
- 20 g masla
- peščica kreše rdeče gorčice
Postopek
Maslo narežemo na kocke in pustimo, da se ogreje na sobno temperaturo. Medtem zmešamo preostale sestavine, dodamo maslo in zamesimo testo, podobno kot za kruh. Pokrito pustimo vzhajati vsaj 30 min, nato testo pregnetemo in oblikujemo hlebčke. Pustimo jih ponovno vzhajati, da skoraj podvojijo svojo velikost. V ogreti pečici jih pečemo od 12 do 15 min na 185 °C.
Na močnem ognju raztopimo sladkor, da začne karamelizirati. Nato dodamo na lističe narezano čebulo, dušimo nekaj minut in zalijemo s teranom. Pokuhamo do želene gostote, odstavimo in ohladimo.
Na maslu počasi popečemo rezine slanine do hrustljavosti in odstavimo. Na isti maščobi nežno popečemo jetra z obeh strani.
Buhtelj prerežemo, obložimo z marmelado, nanjo položimo jetra in hrustljave rezine slanine ter posujemo s krešo.