Kaj boste skuhali danes?
Velikonočna šunka v testu s krompirjevo solato
Popestrite velikonočno šunko, tako da jo zavite v testo.
Velikonočna šunka v testu s krompirjevo solato
Popestrite velikonočno šunko, tako da jo zavite v testo.
Sestavine
- 1 kg zvite šunke v mreži
- 1 olupljena čebula
- 6 klinčkov
- 2 lovorova lista
- nastrgan hren za posip
krušno testo
- 170 g ržene moke
- 170 g pšenične moke
- 2,5 dl vode
- 2 žlici kisle smetane
- 30 g kvasa
- 0,8 dag soli
- olje za pekač
krompirjeva solata
- 6 kuhanih krompirjev
- zelenjava po želji (paprika, kumara …)
- 1 debela čebula
- 1 žlica sveže nastrganega hrena
- 6 žlic jabolčnega kisa
- 3 žlice olja
Domači ferrero, ki se bo kar topil v ustih
Če si letos za praznike želite nekaj drugačnega od klasičnih piškotov, je domača različica priljubljenih čokoladnih kroglic popolna za slaščičarski izziv.
Pozabite na tatarski biftek, ta prigrizek je hit decembra
Pečen brie je hiter in preprost praznični prigrizek, ki vedno navduši. Idealen za nenapovedane goste, praznične večere in sproščena druženja doma.
Le 10 minut za beljakovinsko bogat zajtrk
Kosmiče lahko pripravimo na milijon različnih načinov. Če jih namočimo čez noč (overnight oats) in dodamo beljakovine v prahu, bo zajtrk še bolj uravnotežen in nasiten.
Sestavine
- 1 kg zvite šunke v mreži
- 1 olupljena čebula
- 6 klinčkov
- 2 lovorova lista
- nastrgan hren za posip
krušno testo
- 170 g ržene moke
- 170 g pšenične moke
- 2,5 dl vode
- 2 žlici kisle smetane
- 30 g kvasa
- 0,8 dag soli
- olje za pekač
krompirjeva solata
- 6 kuhanih krompirjev
- zelenjava po želji (paprika, kumara …)
- 1 debela čebula
- 1 žlica sveže nastrganega hrena
- 6 žlic jabolčnega kisa
- 3 žlice olja
Postopek
Šunko kuhamo približno eno uro v zadostni količini vode, ki smo ji dodali lovor, klinčke in čebulo. Ko se šunka ohladi, odstranimo mrežo.
Krušno testo pripravimo tako, da v četrt litra mlačne vode raztopimo kvas, ki ga z ostalimi sestavinami zgnetemo v gladko testo; na toplem naj vzhaja do dvojne prostornine.
Pečico segrejemo na 170 °C. Vzhajano testo razvaljamo na pomokani delovni površini. Šunko položimo na sredino testa in ga lepo zavijemo. Testene robove odrežemo, jih ponovno zgnetemo in oblikujemo v štruco. V testo zavito šunko in štruco položimo na naoljen pekač in postavimo na toplo, kjer naj testo vzhaja približno 20 minut. Površino testa premažemo z mlačno vodo, nato pa pečemo v pečici 45 minut.
Medtem pripravimo krompirjevo solato. Čebulo in kuhan krompir narežemo na tanke rezine. V solatni skledi zmešamo kis in olje z rezinami čebule, hrenom ter soljo in poprom. Dodamo narezan krompir in poljubno zelenjavo, previdno zmešamo in pustimo nekaj časa, da se sestavine prepojijo.
Pečeno velikonočno šunko v testu položimo na desko, narežemo na primerno debele rezine in postrežemo s krompirjevo solato. Jed potresemo z naribanim hrenom.