
Velikonočna šunka v testu s krompirjevo solato
Popestrite velikonočno šunko, tako da jo zavite v testo.
Velikonočna šunka v testu s krompirjevo solato
Popestrite velikonočno šunko, tako da jo zavite v testo.

Sestavine
- 1 kg zvite šunke v mreži
- 1 olupljena čebula
- 6 klinčkov
- 2 lovorova lista
- nastrgan hren za posip
krušno testo
- 170 g ržene moke
- 170 g pšenične moke
- 2,5 dl vode
- 2 žlici kisle smetane
- 30 g kvasa
- 0,8 dag soli
- olje za pekač
krompirjeva solata
- 6 kuhanih krompirjev
- zelenjava po želji (paprika, kumara …)
- 1 debela čebula
- 1 žlica sveže nastrganega hrena
- 6 žlic jabolčnega kisa
- 3 žlice olja

Pozabite na kupljene cmoke – tale recept vas bo čisto prevzel
Po tem receptu cmoki z marelicami vedno uspejo tako, kot jih je delala babica

Recept, s katerim boste tudi vi ohranjali domačo kulinarično dediščino
Bel prt, na njem pa sveže pečena belokranjska pogača, ki žari kot sonce. Zdi se kot razglednica iz preteklosti, a prav je, da jo ohranimo za prihodnje rodove.

Poletje je čas za … paprike na 1001 način
V toplih mesecih paprika ni le nepogrešljiv del zelenjavnega vrta, ampak tudi ena najbolj priljubljenih sestavin v poletni kulinariki.
Sestavine
- 1 kg zvite šunke v mreži
- 1 olupljena čebula
- 6 klinčkov
- 2 lovorova lista
- nastrgan hren za posip
krušno testo
- 170 g ržene moke
- 170 g pšenične moke
- 2,5 dl vode
- 2 žlici kisle smetane
- 30 g kvasa
- 0,8 dag soli
- olje za pekač
krompirjeva solata
- 6 kuhanih krompirjev
- zelenjava po želji (paprika, kumara …)
- 1 debela čebula
- 1 žlica sveže nastrganega hrena
- 6 žlic jabolčnega kisa
- 3 žlice olja
Postopek
Šunko kuhamo približno eno uro v zadostni količini vode, ki smo ji dodali lovor, klinčke in čebulo. Ko se šunka ohladi, odstranimo mrežo.
Krušno testo pripravimo tako, da v četrt litra mlačne vode raztopimo kvas, ki ga z ostalimi sestavinami zgnetemo v gladko testo; na toplem naj vzhaja do dvojne prostornine.
Pečico segrejemo na 170 °C. Vzhajano testo razvaljamo na pomokani delovni površini. Šunko položimo na sredino testa in ga lepo zavijemo. Testene robove odrežemo, jih ponovno zgnetemo in oblikujemo v štruco. V testo zavito šunko in štruco položimo na naoljen pekač in postavimo na toplo, kjer naj testo vzhaja približno 20 minut. Površino testa premažemo z mlačno vodo, nato pa pečemo v pečici 45 minut.

Medtem pripravimo krompirjevo solato. Čebulo in kuhan krompir narežemo na tanke rezine. V solatni skledi zmešamo kis in olje z rezinami čebule, hrenom ter soljo in poprom. Dodamo narezan krompir in poljubno zelenjavo, previdno zmešamo in pustimo nekaj časa, da se sestavine prepojijo.
Pečeno velikonočno šunko v testu položimo na desko, narežemo na primerno debele rezine in postrežemo s krompirjevo solato. Jed potresemo z naribanim hrenom.
