© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Kaj boste skuhali danes?

Ozadje

Brokolijevi cmoki z gobovo omako

Brokolijevi cmoki z gobovo omako

Čas priprave 1 h
Zahtevnost Enostavno
Količina za 4 osebe
Deli recept
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Sestavine

cmoki

  • 300 g brokolija
  • 2 žemlji od prejšnjega dne
  • 1,25 dl mleka
  • 50 g masla
  • 1 jajce
  • 2–3 stroki česna (po okusu)
  • 30 g belih drobtin
  • muškatni orešek
  • 50 g moke

gobova omaka

  • sol
  • poper
  • 1 čebula
  • malo olja
  • 500 g gob
  • 250 g kisle smetane
  • šopek peteršilja
  • maščoba za model
  • 50 g naribanega trdega planinskega sira

Sestavine

cmoki

  • 300 g brokolija
  • 2 žemlji od prejšnjega dne
  • 1,25 dl mleka
  • 50 g masla
  • 1 jajce
  • 2–3 stroki česna (po okusu)
  • 30 g belih drobtin
  • muškatni orešek
  • 50 g moke

gobova omaka

  • sol
  • poper
  • 1 čebula
  • malo olja
  • 500 g gob
  • 250 g kisle smetane
  • šopek peteršilja
  • maščoba za model
  • 50 g naribanega trdega planinskega sira

Postopek

1

Brokoli očistimo, operemo, razdelimo na cvetove in do čvrstega skuhamo v zadostni količini vode; potem ga odcedimo, splaknemo z mrzlo vodo in čim bolj drobno nasekljamo.

2

Žemlje narežemo na drobne kocke in jih namočimo v mleku. Maslo penasto zmešamo z jajcem, dodamo brokoli, ožete žemlje, nasekljan česen in drobtine ter zmešamo. Maso začinimo s soljo, poprom in muškatnim oreškom. Nazadnje dodamo še moko in pregnetemo.

3

Iz brokolijeve mase naredimo manjše cmoke. Damo jih v rahlo vrelo slano vodo in kuhljamo na blagem ognju približno 15 minut.

4

Cmoke poberemo s penovko iz vode. Zložimo jih v rahlo namaščen model za narastek, potresemo z naribanim sirom in zlato rjavo popečemo v pečici, ki smo jo segreli na 180 °C.

5

Zdaj pripravimo še omako. Na kančku olja steklasto prepražimo drobno narezano čebulo. Dodamo narezane gobe in vse skupaj do mehkega podušimo. Če je potrebno, dodamo kanček vode. Na koncu vmešamo kislo smetano ter omako začinimo s soljo, sveže zmletim poprom in sesekljanim peteršiljem. Popečene brokolijeve cmoke ponudimo s pripravljeno gobovo omako.

Priljubljeni recepti

Počasi dušeno svinjsko pleče z jabolčnikom in pastinakom

Svinjsko pleče, ki se bo počasi kuhljalo v loncu, se bo kar samo stopilo v ustih.

2 h 20 min
Enostavno

Sirup iz bezgovih jagod

Zrele bezgove jagode je treba ujeti, preden jih pozobajo ptiči

1 h 30 min
Enostavno

Coco Ono

Kokosov zmešanček

Enostavno

Kavna čokoladna torta

Lahka in puhasta

50 min
Srednje zahtevno

© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.