Kaj boste skuhali danes?
Brokolijevi cmoki z gobovo omako
Brokolijevi cmoki z gobovo omako
Sestavine
cmoki
- 300 g brokolija
- 2 žemlji od prejšnjega dne
- 1,25 dl mleka
- 50 g masla
- 1 jajce
- 2–3 stroki česna (po okusu)
- 30 g belih drobtin
- muškatni orešek
- 50 g moke
gobova omaka
- sol
- poper
- 1 čebula
- malo olja
- 500 g gob
- 250 g kisle smetane
- šopek peteršilja
- maščoba za model
- 50 g naribanega trdega planinskega sira
Taco burgerji: kombinacija, ki vas bo zasvojila
Taco burger je hitra, hrustljava in noro okusna fuzija tortilje in sočnega burgerja. Preprost recept za sproščeno kosilo ali večerjo.
Z alpskih smučišč v naše domove: pripravite priljubljene germknödle
Mehki kvašeni cmok germknödel je specialiteta iz Avstrije in Bavarske, ki jo dobro poznajo obiskovalci smučišč, a privoščite si ga lahko tudi brez obutih pancerjev.
Nebeško dobre orehove palačinke s smetano
Kuhanje je zanjo umetnost in čustvo v enem. Eugenija Carl prisega na sladko pregreho, ki nikoli ne razočara – orehove palačinke s smetano.
Sestavine
cmoki
- 300 g brokolija
- 2 žemlji od prejšnjega dne
- 1,25 dl mleka
- 50 g masla
- 1 jajce
- 2–3 stroki česna (po okusu)
- 30 g belih drobtin
- muškatni orešek
- 50 g moke
gobova omaka
- sol
- poper
- 1 čebula
- malo olja
- 500 g gob
- 250 g kisle smetane
- šopek peteršilja
- maščoba za model
- 50 g naribanega trdega planinskega sira
Postopek
Brokoli očistimo, operemo, razdelimo na cvetove in do čvrstega skuhamo v zadostni količini vode; potem ga odcedimo, splaknemo z mrzlo vodo in čim bolj drobno nasekljamo.
Žemlje narežemo na drobne kocke in jih namočimo v mleku. Maslo penasto zmešamo z jajcem, dodamo brokoli, ožete žemlje, nasekljan česen in drobtine ter zmešamo. Maso začinimo s soljo, poprom in muškatnim oreškom. Nazadnje dodamo še moko in pregnetemo.
Iz brokolijeve mase naredimo manjše cmoke. Damo jih v rahlo vrelo slano vodo in kuhljamo na blagem ognju približno 15 minut.
Cmoke poberemo s penovko iz vode. Zložimo jih v rahlo namaščen model za narastek, potresemo z naribanim sirom in zlato rjavo popečemo v pečici, ki smo jo segreli na 180 °C.
Zdaj pripravimo še omako. Na kančku olja steklasto prepražimo drobno narezano čebulo. Dodamo narezane gobe in vse skupaj do mehkega podušimo. Če je potrebno, dodamo kanček vode. Na koncu vmešamo kislo smetano ter omako začinimo s soljo, sveže zmletim poprom in sesekljanim peteršiljem. Popečene brokolijeve cmoke ponudimo s pripravljeno gobovo omako.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Kruhov narastek z marmelado in jajčno kremo
Losos s solato iz mladega krompirja, koruze in paradižnika
Hitra jagodna torta z bezgovim sirupom
Poglejte kakšna lepotica - kot nalašč za poletna praznovanja