Kaj boste skuhali danes?
Boršč
Boršč
Sestavine
- 600–700 g govejega mesa (s kostjo ali brez)
- sol in nekaj zrn črnega popra
- 1 srednje velika rdeča pesa
- 4 žlice rastlinskega olja
- kis ali limonov sok
- 2 čebuli
- 2 korenčka
- 3 žlice paradižnikove mezge (koncentrata)
- 2–3 paradižniki
- 1 paprika (rdeča ali zelena)
- 2 lovorova lista
- 2–4 krompirji
- majhna glava zelja
- 2–3 stroki česna
- kisla smetana in šopek svežega kopra, ko postrežemo
Prazniki pred vrati: ideje za okusna darila
Sicer je še dovolj časa, da se na obdarovanje ustrezno pripravite, a če se poznate in veste, da boste darila iskali v zadnjem hipu, morda kar shranite te ideje.
Recept za najboljše domače kuhano vino
Začenja se sezona kuhanega vina. Preberite naše nasvete in pripravite pravi aromatični napitek za zimska druženja.
Ajdovi štruklji s kostanjem – kralji jesenske kuhinje
Ajdovi štruklji so klasika slovenske kuhinje. Z dodatkom kostanja pa postanejo prava jesenska poslastica, ki združi tradicijo in toplino doma.
Sestavine
- 600–700 g govejega mesa (s kostjo ali brez)
- sol in nekaj zrn črnega popra
- 1 srednje velika rdeča pesa
- 4 žlice rastlinskega olja
- kis ali limonov sok
- 2 čebuli
- 2 korenčka
- 3 žlice paradižnikove mezge (koncentrata)
- 2–3 paradižniki
- 1 paprika (rdeča ali zelena)
- 2 lovorova lista
- 2–4 krompirji
- majhna glava zelja
- 2–3 stroki česna
- kisla smetana in šopek svežega kopra, ko postrežemo
Postopek
Meso operemo, položimo v večjo kozico, zalijemo z veliko hladne vode, solimo, dodamo zrna črnega popra in kuhamo toliko časa, da je meso mehko.
Medtem rdečo peso olupimo in narežemo na majhne kose ali naribamo. V ponvi na nizki temperaturi segrejemo 2 žlici olja in na njem dušimo peso najmanj 10 minut. Dodamo ji malo kisa ali limonovega soka, da obdrži intenzivno barvo.
V drugi ponvi na nizki temperaturi segrejemo preostalo olje in na njem popražimo drobno nasekljano čebulo ter nariban korenček. Dodamo jima paradižnikovo mezgo in narezane paradižnike. Primešamo še papriko, narezano na kocke, in lovorova lista. Vse skupaj solimo in pokrito dušimo približno 10 minut. Medtem občasno premešamo.
Krompir olupimo in narežemo na kocke. Meso vzamemo iz vode in damo vanjo kuhat krompir. Kuhano meso narežemo na koščke.
Ko je krompir skoraj skuhan, zelje tanko narežemo in ga dodamo krompirju. Nato v kozico damo še dušeno rdečo peso, prepraženo čebulo in korenček s paradižnikom. Na koncu vmešamo še drobno nasekljan česen in kuhamo 3 minute. Nato odstavimo in pustimo, da boršč pokrit stoji še nekaj minut.
Ko boršč postrežemo, dodamo še meso, žličko kisle smetane in nasekljan koper.
Kaj ponudimo zraven?
Ob boršču lahko ponudimo male bombete (pampuške), ki jih spečemo iz testa kot za piroške, le da jih ne nadevamo. Pred peko jih po vrhu premažemo z zeliščno mešanico, ki jo pripravimo tako, da sesekljan česen, koper in peteršilj zmešamo s soljo, žličko olja in žličko vode.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Poletna hladna bezgova juha s penino
Kumarična solata z jogurtom
Osvežujoča klasika za odlično spremljavo k jedem z žara