Kaj boste skuhali danes?
Boršč
Boršč
Sestavine
- 600–700 g govejega mesa (s kostjo ali brez)
- sol in nekaj zrn črnega popra
- 1 srednje velika rdeča pesa
- 4 žlice rastlinskega olja
- kis ali limonov sok
- 2 čebuli
- 2 korenčka
- 3 žlice paradižnikove mezge (koncentrata)
- 2–3 paradižniki
- 1 paprika (rdeča ali zelena)
- 2 lovorova lista
- 2–4 krompirji
- majhna glava zelja
- 2–3 stroki česna
- kisla smetana in šopek svežega kopra, ko postrežemo
Domači ferrero, ki se bo kar topil v ustih
Če si letos za praznike želite nekaj drugačnega od klasičnih piškotov, je domača različica priljubljenih čokoladnih kroglic popolna za slaščičarski izziv.
Pozabite na tatarski biftek, ta prigrizek je hit decembra
Pečen brie je hiter in preprost praznični prigrizek, ki vedno navduši. Idealen za nenapovedane goste, praznične večere in sproščena druženja doma.
Le 10 minut za beljakovinsko bogat zajtrk
Kosmiče lahko pripravimo na milijon različnih načinov. Če jih namočimo čez noč (overnight oats) in dodamo beljakovine v prahu, bo zajtrk še bolj uravnotežen in nasiten.
Sestavine
- 600–700 g govejega mesa (s kostjo ali brez)
- sol in nekaj zrn črnega popra
- 1 srednje velika rdeča pesa
- 4 žlice rastlinskega olja
- kis ali limonov sok
- 2 čebuli
- 2 korenčka
- 3 žlice paradižnikove mezge (koncentrata)
- 2–3 paradižniki
- 1 paprika (rdeča ali zelena)
- 2 lovorova lista
- 2–4 krompirji
- majhna glava zelja
- 2–3 stroki česna
- kisla smetana in šopek svežega kopra, ko postrežemo
Postopek
Meso operemo, položimo v večjo kozico, zalijemo z veliko hladne vode, solimo, dodamo zrna črnega popra in kuhamo toliko časa, da je meso mehko.
Medtem rdečo peso olupimo in narežemo na majhne kose ali naribamo. V ponvi na nizki temperaturi segrejemo 2 žlici olja in na njem dušimo peso najmanj 10 minut. Dodamo ji malo kisa ali limonovega soka, da obdrži intenzivno barvo.
V drugi ponvi na nizki temperaturi segrejemo preostalo olje in na njem popražimo drobno nasekljano čebulo ter nariban korenček. Dodamo jima paradižnikovo mezgo in narezane paradižnike. Primešamo še papriko, narezano na kocke, in lovorova lista. Vse skupaj solimo in pokrito dušimo približno 10 minut. Medtem občasno premešamo.
Krompir olupimo in narežemo na kocke. Meso vzamemo iz vode in damo vanjo kuhat krompir. Kuhano meso narežemo na koščke.
Ko je krompir skoraj skuhan, zelje tanko narežemo in ga dodamo krompirju. Nato v kozico damo še dušeno rdečo peso, prepraženo čebulo in korenček s paradižnikom. Na koncu vmešamo še drobno nasekljan česen in kuhamo 3 minute. Nato odstavimo in pustimo, da boršč pokrit stoji še nekaj minut.
Ko boršč postrežemo, dodamo še meso, žličko kisle smetane in nasekljan koper.
Kaj ponudimo zraven?
Ob boršču lahko ponudimo male bombete (pampuške), ki jih spečemo iz testa kot za piroške, le da jih ne nadevamo. Pred peko jih po vrhu premažemo z zeliščno mešanico, ki jo pripravimo tako, da sesekljan česen, koper in peteršilj zmešamo s soljo, žličko olja in žličko vode.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Pečen brancin z zelenjavo
Fino kosilo brez naprezanja: brancina na enem pekaču združimo s krompirjem, papriko in olivami.
Hotdog s popečenimi rakci po mehiško
Pri pripravi hotdogov lahko pustimo ustvarjalnosti na plano