
Biftek s poprovo omako in pečenim krompirčkom
Klasika, ki nikoli ne razočara
Biftek s poprovo omako in pečenim krompirčkom
Klasika, ki nikoli ne razočara

Sestavine
- 4 žlice oljčnega olja
- 2 velika krompirja
- 2 goveja biftka
- 2 žlici rdečega vinskega kisa
- 2,5 dl goveje jušne osnove
- 4 zvrhane žlice sladke smetane (goste, s čim več maščobe)
- sol
- poper v zrnu

Dve okusni rešitvi za bučke velikanke
Ko se po vrnitvi z dopusta odpravimo na vrt in se v kuhinjo vrnemo s polnim naročjem bučk, v mislih preštevamo vse recepte z bučkami, ki jih poznamo – žar, solata, rižota, ratatuj … in nadevane bučke.

Po navodilih slaščičarskih mojstrov: kako pravilno stopiti čokolado
Čeprav lahko v teh vročih dneh čokolado brez težav zmehčamo že na okenski polici, mojstri prisegajo na naslednja navodila za topljenje čokolade.

Je to zadnji žar sezone? Nadgradite druženje z domačimi omakami
Poletje bo hitro švignilo mimo in življenja se bodo vrnila na stare tirnice. A še prej se moramo s prijatelji srečati na pikniku, ki ga bodo popestrile domače omake.
Sestavine
- 4 žlice oljčnega olja
- 2 velika krompirja
- 2 goveja biftka
- 2 žlici rdečega vinskega kisa
- 2,5 dl goveje jušne osnove
- 4 zvrhane žlice sladke smetane (goste, s čim več maščobe)
- sol
- poper v zrnu
Postopek
Neolupljen krompir narežemo na paličice, malo debelejše kot za pomfrit. Pečico segrejemo na 200 °C. Dve žlici olja damo v pekač in ga v pečici segrejemo. Krompir v slani vodi kuhamo 3 minute, nato ga odcedimo in pustimo nekaj minut, da izpari. Solimo ga, previdno položimo na vroče olje in pečemo 30 do 35 minut, da se hrustljavo in zlato zapeče.
Ko je krompirček skoraj pečen, v ponvi segrejemo preostalo olje. Biftka začinimo z obilo sveže mletega popra in malo soli ter ju na vsaki strani pečemo 2 do 3 minute (odvisno od tega, ali želimo bolj ali manj pečeno meso). Biftka pustimo, da 5 minut počivata, medtem pa pripravimo omako.
Olje, ki nam je ostalo od peke, zlijemo iz ponve in v ponev dodamo kis. Zavremo in prilijemo jušno osnovo ter kuhamo, da polovica tekočine povre. Vmešamo smetano, pokuhamo, da se omaka malo zgosti, in popramo po okusu. Zrezka postrežemo z omako, krompirčkom in grahom.