Kaj boste skuhali danes?
Biftek s poprovo omako in pečenim krompirčkom
Klasika, ki nikoli ne razočara
Biftek s poprovo omako in pečenim krompirčkom
Klasika, ki nikoli ne razočara
Sestavine
- 4 žlice oljčnega olja
- 2 velika krompirja
- 2 goveja biftka
- 2 žlici rdečega vinskega kisa
- 2,5 dl goveje jušne osnove
- 4 zvrhane žlice sladke smetane (goste, s čim več maščobe)
- sol
- poper v zrnu
Top nasveti za pijače na zabavah
Vsaj tako pomembna kot izbira prigrizkov in glavnega menija, je ponudba pijače na praznični zabavi.
Če ste naveličani klasičnih krompirjevih prilog, vas bo ta navdušila
Gratin dauphinois oziroma dofineški krompir je tista praznična priloga, ki preseneti prav vse – tudi tiste, ki mislijo, da jih krompir ne more več navdušiti.
Šest sočnih pečenk Wellington
Kombinacija sočnega kosa mesa in maslenega listnatega testa je zmeraj zmagovalna. Na način wellington pripravimo govedino, lahko pa tudi svinjino, perutnino in celo ribe.
Sestavine
- 4 žlice oljčnega olja
- 2 velika krompirja
- 2 goveja biftka
- 2 žlici rdečega vinskega kisa
- 2,5 dl goveje jušne osnove
- 4 zvrhane žlice sladke smetane (goste, s čim več maščobe)
- sol
- poper v zrnu
Postopek
Neolupljen krompir narežemo na paličice, malo debelejše kot za pomfrit. Pečico segrejemo na 200 °C. Dve žlici olja damo v pekač in ga v pečici segrejemo. Krompir v slani vodi kuhamo 3 minute, nato ga odcedimo in pustimo nekaj minut, da izpari. Solimo ga, previdno položimo na vroče olje in pečemo 30 do 35 minut, da se hrustljavo in zlato zapeče.
Ko je krompirček skoraj pečen, v ponvi segrejemo preostalo olje. Biftka začinimo z obilo sveže mletega popra in malo soli ter ju na vsaki strani pečemo 2 do 3 minute (odvisno od tega, ali želimo bolj ali manj pečeno meso). Biftka pustimo, da 5 minut počivata, medtem pa pripravimo omako.
Olje, ki nam je ostalo od peke, zlijemo iz ponve in v ponev dodamo kis. Zavremo in prilijemo jušno osnovo ter kuhamo, da polovica tekočine povre. Vmešamo smetano, pokuhamo, da se omaka malo zgosti, in popramo po okusu. Zrezka postrežemo z omako, krompirčkom in grahom.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Domači malinovec
Sladoledna terina
Julij in avgust kličeta po zamrznjenih sladicah. Pa ne le po sladoledu na palčki, v kornetu, lončku ali skledici, ampak tudi po nadgrajenih ledenih posladkih, ki jih zlepa ne pozabimo.
Vaniljevi piščančki na palčki
Piščančki na palčki so različica priljubljenih tortic na palčki. Pripravite jih lahko za gregorjevo, veliko noč ali kar tako. Z veseljem bodo pomagali tudi otroci.