
Biftek s poprovo omako in pečenim krompirčkom
Klasika, ki nikoli ne razočara
Biftek s poprovo omako in pečenim krompirčkom
Klasika, ki nikoli ne razočara

Sestavine
- 4 žlice oljčnega olja
- 2 velika krompirja
- 2 goveja biftka
- 2 žlici rdečega vinskega kisa
- 2,5 dl goveje jušne osnove
- 4 zvrhane žlice sladke smetane (goste, s čim več maščobe)
- sol
- poper v zrnu

Kako se izognemo razmočeni pici
Bralka nas je naslovila s težavo, ki pesti številne, ki se pico odločijo peči doma: "Pogosto se zgodi, da je nadev precej moker in se celo naredijo lužice, ki so zoprne same po sebi in še testo razmočijo. Kaj delamo narobe?"

Kako zmanjšati količino odpadne embalaže v kuhinji
V vsakem gospodinjstvu se hitro nabere preveč odpadkov. Kuhanje in nakupovanje prinašata množico embalaže, zavrženih sestavin in nepotrebne plastike.

Hitro in sočno: recept za ekspresne štrudelj rezine
Tele ekspresne štrudelj rezine po receptu Ane Žontar Kristanc so idealna rešitev za tiste trenutke, ko si na hitro zaželimo nekaj prav sladkega, zato pa sočnega in povrhu vsega izredno nezahtevnega za pripravo.
Sestavine
- 4 žlice oljčnega olja
- 2 velika krompirja
- 2 goveja biftka
- 2 žlici rdečega vinskega kisa
- 2,5 dl goveje jušne osnove
- 4 zvrhane žlice sladke smetane (goste, s čim več maščobe)
- sol
- poper v zrnu
Postopek
Neolupljen krompir narežemo na paličice, malo debelejše kot za pomfrit. Pečico segrejemo na 200 °C. Dve žlici olja damo v pekač in ga v pečici segrejemo. Krompir v slani vodi kuhamo 3 minute, nato ga odcedimo in pustimo nekaj minut, da izpari. Solimo ga, previdno položimo na vroče olje in pečemo 30 do 35 minut, da se hrustljavo in zlato zapeče.
Ko je krompirček skoraj pečen, v ponvi segrejemo preostalo olje. Biftka začinimo z obilo sveže mletega popra in malo soli ter ju na vsaki strani pečemo 2 do 3 minute (odvisno od tega, ali želimo bolj ali manj pečeno meso). Biftka pustimo, da 5 minut počivata, medtem pa pripravimo omako.
Olje, ki nam je ostalo od peke, zlijemo iz ponve in v ponev dodamo kis. Zavremo in prilijemo jušno osnovo ter kuhamo, da polovica tekočine povre. Vmešamo smetano, pokuhamo, da se omaka malo zgosti, in popramo po okusu. Zrezka postrežemo z omako, krompirčkom in grahom.