
Beli bakala
Bakala je klasika na praznični mizi – zakaj ga ne bi pripravili sami?
Beli bakala
Bakala je klasika na praznični mizi – zakaj ga ne bi pripravili sami?

Sestavine
- 400 g polenovke (suhe trske)
- ½ limone
- 3 dl oljčnega olja
- 3 stroki česna
- 2 lovorova lista
- sol
- poper
- sesekljan česen in peteršilj (po želji)

Če je vaš tofu brez okusa, ga niste pripravili pravilno
Poletje je čas za žar in piknike. Ti pa niso rezervirani, samo za mesojedce, na žaru se da odlično pripraviti tudi veganski tofu. Za vas smo rpipravili nekaj trikov kako pripraviti popoln tofu na žaru.

Priprava morskega lista za cvrenje v ponvi
Morski list je resnični rolsrojs med ribami, zato je edino prav, da ga pripravimo čim preprosteje, saj lahko le tako zares uživamo v njegovem okusu. Da bi v obrok vnesli malo drame, preizkusite ta kuharski trik za popolno pripravo.

Cmoki iz krompirjevega testa, kot jih je znala pripraviti le babica
Recept za cmoke iz krompirjevega testa s sadnim nadevom in maslenimi drobtinami je poklon tradiciji, ki nas vrne v poletni čas, preživet v kuhinjah naših babic.
Sestavine
- 400 g polenovke (suhe trske)
- ½ limone
- 3 dl oljčnega olja
- 3 stroki česna
- 2 lovorova lista
- sol
- poper
- sesekljan česen in peteršilj (po želji)
Postopek
Polenovko najprej za nekaj ur namočimo in jo nato z lesenim batom dobro potolčemo. Stolčeno polenovko namočimo v hladni vodi za dan in pol, pri tem vodo dvakrat zamenjamo.
Namočeno polenovko skuhamo v slani vodi z dodatkom limonovega soka, česna in lovora. Ko je mehka, jo očistimo (odstranimo kosti in kožo).
Koščke polenovke preložimo v lonec in ob dodajanju olja tolčemo z lesenim batom toliko časa, da dobimo rahlo, gladko maso. Olje prilivamo tako kot pri majonezi, torej postopoma in po malo, in hkrati tolčemo ter mešamo, da riba vpije maščobo. Vlijemo toliko olja, kolikor ga riba lahko vpije. (Če pa bi postopek radi skrajšali, uporabimo električni mešalnik.)
Bakala solimo in popramo po okusu, po želji lahko dodamo tudi sesekljan česen in peteršilj.
Preberi tudi:
Trska, polenovka, bakala, bakalar – preberite več o tej vsesplošno priljubljeni ribi.