
Kaj boste skuhali danes?
Beli bakala
Bakala je klasika na praznični mizi – zakaj ga ne bi pripravili sami?
Beli bakala
Bakala je klasika na praznični mizi – zakaj ga ne bi pripravili sami?

Sestavine
- 400 g polenovke (suhe trske)
- ½ limone
- 3 dl oljčnega olja
- 3 stroki česna
- 2 lovorova lista
- sol
- poper
- sesekljan česen in peteršilj (po želji)

To tradicijo smo poznali že davno pred Američani
Oktobrsko rezljanje buč morda le ni posledica amerikanizacije in kolesja kapitalizma, kot radi zagodrnjajo nekateri. Od kod izvira tradicija?

Je ta francoska enolončnica res boljša od golaža? Prepričajte se sami
Govedina po burgundsko, boeuf bourguignon, velja za eno najbolj prepoznavnih jedi francoske kulinarike, njeno pripravo pa jemljejo sila resno. Ste pripravljeni na izziv?

To so prepričljivo dobre jedi, ki jih otroci vedno pojedo do konca
Otroci so lahko pravi kulinarični izziv. Zbrali smo nasvete in pet preverjenih glavnih jedi, ki jih bodo brez prepričevanja in pogajanj z nasmehom pospravili s krožnikov.
Sestavine
- 400 g polenovke (suhe trske)
- ½ limone
- 3 dl oljčnega olja
- 3 stroki česna
- 2 lovorova lista
- sol
- poper
- sesekljan česen in peteršilj (po želji)
Postopek
Polenovko najprej za nekaj ur namočimo in jo nato z lesenim batom dobro potolčemo. Stolčeno polenovko namočimo v hladni vodi za dan in pol, pri tem vodo dvakrat zamenjamo.
Namočeno polenovko skuhamo v slani vodi z dodatkom limonovega soka, česna in lovora. Ko je mehka, jo očistimo (odstranimo kosti in kožo).
Koščke polenovke preložimo v lonec in ob dodajanju olja tolčemo z lesenim batom toliko časa, da dobimo rahlo, gladko maso. Olje prilivamo tako kot pri majonezi, torej postopoma in po malo, in hkrati tolčemo ter mešamo, da riba vpije maščobo. Vlijemo toliko olja, kolikor ga riba lahko vpije. (Če pa bi postopek radi skrajšali, uporabimo električni mešalnik.)
Bakala solimo in popramo po okusu, po želji lahko dodamo tudi sesekljan česen in peteršilj.
Preberi tudi:
Trska, polenovka, bakala, bakalar – preberite več o tej vsesplošno priljubljeni ribi.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Metino-čokoladne kroglice
Smuti z ledenimi kockami
Ješprenjeva enolončnica z gobami in slanino
Najbolj se prileže po dolgem sprehodu