Kaj boste skuhali danes?
Alzaška pica (Flammkuchen)
Alzaška pica, tudi pogača, tarte flambée ali flammkuchen, je prigrizek, ki ga poznamo predvsem s smučišč in prazničnih sejmov.
Alzaška pica (Flammkuchen)
Alzaška pica, tudi pogača, tarte flambée ali flammkuchen, je prigrizek, ki ga poznamo predvsem s smučišč in prazničnih sejmov.
Sestavine
testo
- 500 g moke za kvašeno testo
- 1 zavitek (7 g) suhega kvasa
- 1 žlička fine morske soli
- 1 žlička sladkorja
- 2 žlici oljčnega olja
obloga
- 250 g dimljene slanine v kockah ali rezin mesnate slanine
- 1 čebula
- 250 g crème fraîche ali kisle smetane
- malo sveže naribanega muškatnega oreška
- sol in poper
- 2 žlički lističev timijana in še malo, ko postrežemo
Anini sladki recepti: Miklavž si bo prste obliznil!
Ljubezen drug drugemu izkažejo tudi z Miklavževimi sladkostmi. Na njihovi mizi so takrat domači piškoti skalce, čupavci, pa tudi tradicionalni parkeljni iz testa.
Hitra sladica za praznike, ki bo navdušila vse
Hitro pripravljeni, neverjetno hrustljavi in napolnjeni s čokoladnim namazom. Ti praznični listnati možički so odlična ideja za decembrsko sladkanje.
Od krušne peči do zimskih sejmov: spoznajte alzaško pico
Alzaška pica je dišeča in hrustljava specialiteta iz Alzacije, ki v teh dneh navdušuje jedce na prazničnih sejmih.
Sestavine
testo
- 500 g moke za kvašeno testo
- 1 zavitek (7 g) suhega kvasa
- 1 žlička fine morske soli
- 1 žlička sladkorja
- 2 žlici oljčnega olja
obloga
- 250 g dimljene slanine v kockah ali rezin mesnate slanine
- 1 čebula
- 250 g crème fraîche ali kisle smetane
- malo sveže naribanega muškatnega oreška
- sol in poper
- 2 žlički lističev timijana in še malo, ko postrežemo
Postopek
V veliki skledi zmešamo vse sestavine za testo s 3 dl tople vode, nato testo zvrnemo na rahlo pomokano delovno površino. Gnetemo ga 10 minut ali toliko časa, da postane gladko in prožno. Razdelimo ga na 4 dele, oblikujemo hlebčke, jih pokrijemo in pustimo počivati, medtem ko pripravljamo oblogo.
Če imamo rezine mesnate slanine, jih narežemo na koščke. Slanino v suhi ponvi na srednji temperaturi pražimo 10 minut ali toliko časa, da se rahlo zlato obarva in se maščoba stopi. Poberemo jo iz ponve in damo na krožnik, maščobo pa pustimo v ponvi. Na njej pražimo na lističe narezano čebulo 10 minut, da se zmehča.
Pečico segrejemo na 240 °C (ali na 220 °C z ventilacijo) in vanjo postavimo 2 velika plitva pekača, da se razgrejeta. Crème fraîche ali kislo smetano zmešamo z muškatnim oreškom, soljo, poprom in žličko timijanovih lističev.
Hlebčke testa čim tanjše razvaljamo (približno 1 do 2 mm debelo), nato jih prenesemo na papir za peko. Enakomerno jih premažemo s smetanovo mešanico, pri čemer pustimo 1 cm praznega roba. Posujemo jih s slanino, čebulo in nekaj lističi timijana.
Pice s papirjem vred prenesemo na razgreta pekača in jih po dve naenkrat pečemo 7 do 10 minut oziroma toliko časa, da je testo hrustljavo, čebula pa se rahlo zlato obarva; sredi peke položaj pekačev zamenjamo. Ponovimo s preostalima dvema picama. Preden jih postrežemo, pice posujemo z malo preostalega timijana in nanje nameljemo nekaj črnega popra.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Paradižnikova juha s sirovimi kruhki
Paradižnikova juha z rižem
Lahka in hranljiva juha, za katero imamo sestavine vedno pri roki