© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Kaj boste skuhali danes?

Ozadje

Alzaška pica (Flammkuchen)

Alzaška pica, tudi pogača, tarte flambée ali flammkuchen, je prigrizek, ki ga poznamo predvsem s smučišč in prazničnih sejmov.

Alzaška pica (Flammkuchen)

Alzaška pica, tudi pogača, tarte flambée ali flammkuchen, je prigrizek, ki ga poznamo predvsem s smučišč in prazničnih sejmov.

Čas priprave 1 h
Zahtevnost Enostavno
Količina za 4 osebe
Deli recept
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli

Sestavine

testo

  • 500 g moke za kvašeno testo
  • 1 zavitek (7 g) suhega kvasa
  • 1 žlička fine morske soli
  • 1 žlička sladkorja
  • 2 žlici oljčnega olja

obloga

  • 250 g dimljene slanine v kockah ali rezin mesnate slanine
  • 1 čebula
  • 250 g crème fraîche ali kisle smetane
  • malo sveže naribanega muškatnega oreška
  • sol in poper
  • 2 žlički lističev timijana in še malo, ko postrežemo

Sestavine

testo

  • 500 g moke za kvašeno testo
  • 1 zavitek (7 g) suhega kvasa
  • 1 žlička fine morske soli
  • 1 žlička sladkorja
  • 2 žlici oljčnega olja

obloga

  • 250 g dimljene slanine v kockah ali rezin mesnate slanine
  • 1 čebula
  • 250 g crème fraîche ali kisle smetane
  • malo sveže naribanega muškatnega oreška
  • sol in poper
  • 2 žlički lističev timijana in še malo, ko postrežemo

Postopek

1

V veliki skledi zmešamo vse sestavine za testo s 3 dl tople vode, nato testo zvrnemo na rahlo pomokano delovno površino. Gnetemo ga 10 minut ali toliko časa, da postane gladko in prožno. Razdelimo ga na 4 dele, oblikujemo hlebčke, jih pokrijemo in pustimo počivati, medtem ko pripravljamo oblogo.

2

Če imamo rezine mesnate slanine, jih narežemo na koščke. Slanino v suhi ponvi na srednji temperaturi pražimo 10 minut ali toliko časa, da se rahlo zlato obarva in se maščoba stopi. Poberemo jo iz ponve in damo na krožnik, maščobo pa pustimo v ponvi. Na njej pražimo na lističe narezano čebulo 10 minut, da se zmehča.

3

Pečico segrejemo na 240 °C (ali na 220 °C z ventilacijo) in vanjo postavimo 2 velika plitva pekača, da se razgrejeta. Crème fraîche ali kislo smetano zmešamo z muškatnim oreškom, soljo, poprom in žličko timijanovih lističev.

4

Hlebčke testa čim tanjše razvaljamo (približno 1 do 2 mm debelo), nato jih prenesemo na papir za peko. Enakomerno jih premažemo s smetanovo mešanico, pri čemer pustimo 1 cm praznega roba. Posujemo jih s slanino, čebulo in nekaj lističi timijana.

5

Pice s papirjem vred prenesemo na razgreta pekača in jih po dve naenkrat pečemo 7 do 10 minut oziroma toliko časa, da je testo hrustljavo, čebula pa se rahlo zlato obarva; sredi peke položaj pekačev zamenjamo. Ponovimo s preostalima dvema picama. Preden jih postrežemo, pice posujemo z malo preostalega timijana in nanje nameljemo nekaj črnega popra.

Priljubljeni recepti

Paradižnikova juha z rižem

Lahka in hranljiva juha, za katero imamo sestavine vedno pri roki

45 min
Enostavno

Počasi pečeno svinjsko pleče

6 h 50 min
Srednje zahtevno

© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.