
Ajdova torta z brusnično kremo
Ajdova torta z brusnično kremo

Sestavine
biskvit
- 5 jajc
- 250 g sladkorja
- 90 g ajdove moke
- 1 žlica pšenične moke
- 1 žlica jedilnega škroba
- 1 žlička pecilnega praška
nadev
- 5 dl sladke smetane
- 3 dl brusnične marmelade
- 75 g mandljevih lističev za okras
- model za torto premera 26 cm

Poletne pridelke zamrznite za celoletno uživanje vitaminov
Zamrzovanje ni vedno tako preprosto, da hrano samo zložite v vrečko in jo postavite v zamrzovalnik.

Popolna kopel kar v kuhinji: pripravite bain-marie
Vodna kopel (bain-marie) je ena najstarejših in najbolj zanesljivih kuharskih tehnik. S temi nasveti se boste ob pripravi počutili kot francoski slaščičarji.

7 receptov španske kulinarike, ki vedno navdušijo
Španska kuhinja je znana po živahnih okusih, preprostih sestavinah in bogati tradiciji skupnega obedovanja.
Sestavine
biskvit
- 5 jajc
- 250 g sladkorja
- 90 g ajdove moke
- 1 žlica pšenične moke
- 1 žlica jedilnega škroba
- 1 žlička pecilnega praška
nadev
- 5 dl sladke smetane
- 3 dl brusnične marmelade
- 75 g mandljevih lističev za okras
- model za torto premera 26 cm
Postopek
Beljake ločimo od rumenjakov in jih stepemo v trd sneg; med stepanjem postopoma vsipavamo sladkor. V sneg najprej vmešamo rumenjake, nato pa na zmes presejemo ajdovo in pšenično moko z jedilnim škrobom in pecilnim praškom ter previdno zmešamo. Maso napolnimo v tortni model premera 26 cm, ki smo ga obložili s papirjem za peko, in pečemo v pečici 40 do 50 minut pri 180 °C.
Polovico sladke smetane čvrsto stepemo in vanjo vmešamo brusnično marmelado. Ohlajeno torto prečno prerežemo in jo namažemo z brusnično kremo. Preostalo smetano prav tako čvrsto stepemo. Celo torto premažemo s smetano, obod torte pa potresemo s praženimi mandljevimi lističi.