© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Kaj boste skuhali danes?

Ozadje
Čas branja 1 min.

Hit med retro sladicami: Pijana nevesta po starem receptu


Uredništvo
10. 10. 2025, 06.00
Deli članek
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Pijana nevesta je ena tistih retro sladic, ki nas v hipu popeljejo nazaj v otroštvo. Mehka, opojna in kremasta; klasika, ki nikoli ne gre iz mode.

Pijana nevesta - naslovna slika
Instagramhealthy_yummy_katy
Pijana nevesta

Če bi morali izbrati sladico, ki diši po starih porokah, praznovanjih in družinskih kosilih iz 80. let, bi bila to gotovo pijana nevesta. Mehka, sočna in malce opojna torta, ki jo poznajo po vsej nekdanji Jugoslaviji, danes pa jo doživljamo kot pravo retro poslastico.

Njeno ime ni naključje – torta je »pijana«, ker je biskvit prelit z rumom ali likerjem, »nevesta« pa zato, ker je bela, nežna in bogato okrašena s kremo. V času, ko so bile poroke še velike družinske fešte in je bil domač liker del vsake kuhinje, je ta torta pomenila pravi luksuz.

Danes pa je spet v modi in ne le zaradi nostalgije, ampak tudi zato, ker je presenetljivo preprosta za pripravo in skoraj vedno uspe.

Pijana nevesta s pudingovo kremo in kakavovim posipom

Biskvit

- 6 jajc

Preberite še

- 6 žlic sladkorja

- 6 žlic gladke moke

- 2 žlici kakava

- 1 pecilni prašek

- ščepec soli

Preliv

- 200 ml mleka

- 100 ml ruma (po želji manj, če želite blažji okus)

Krema

- 2 zavojčka vaniljevega pudinga

- 600 ml mleka

- 5 žlic sladkorja

- 200 g masla (sobne temperature)

Če želite bolj bogato kremo, lahko dodate 2 žlici sladke smetane ali 1 žličko ruma.

Posip
1–2 žlici kakavovega prahu za posip

Postopek priprave

Biskvit: Rumenjake stepajte s sladkorjem, dodajte moko, pecilni prašek in kakav. Nato nežno vmešajte sneg iz beljakov. Biskvit pecite pri 180 °C približno 20–25 minut, nato ga ohladite.

Preliv: Toplo mleko zmešajte z rumom in prelijte po ohlajenem biskvitu. Pustite, da se dobro vpije.

Krema: V 100 ml mleka razžvrkljajte prašek za puding in sladkor.

Preostalo mleko zavrite, nato vanj vlijte mešanico s pudingom in kuhajte, dokler se ne zgosti. Kremo popolnoma ohladite.

Maslo penasto stepajte in ga postopno vmešajte v ohlajen puding, da dobite gladko, rahlo kremo.

Kremo enakomerno premažite po biskvitu in jo posujte s kakavom (po želji lahko skozi cedilo, da bo videz bolj nežen). Torto postavite v hladilnik za nekaj ur – še bolje čez noč, da se okusi prepojijo.

E-novice · Kulinarika

Prijavite se na e-novice in vsak teden prejmite nove recepte, kuharske trike in ideje za raznolike in okusne obroke.

Hvala za prijavo!

Na vaš e-naslov smo poslali sporočilo s potrditveno povezavo.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.