© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Diši po domu in otroštvu
Čas branja 1 min.

Recept: To je skrivnost popolnega pasulja, kot so ga kuhale naše babice


dolenjski-list
Uredništvo revije Dober tek
15. 11. 2025, 16.45
Deli članek
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Pasulj je klasična fižolova enolončnica, ki pogreje telo in dušo. Spoznajte njegovo tradicijo, različice po Sloveniji in preverjen recept za popoln domač pasulj.

moj naj recept javsnik (1) shutterstock.jpg
Shutterstock
Danes se pasulj vrača tudi v sodobno kuhinjo.

Pasulj je ena tistih jedi, ki dišijo po domu in otroštvu. Ko se na štedilniku počasi kuha fižol, ob katerem zadiši po čebuli, dimljenem mesu in lovorju, vemo, da nastaja nekaj posebnega. To ni le jed, temveč vonj po toplini, družini in skupnih kosilih.

Fižol, ki je danes nepogrešljiv v številnih slovenskih jedeh, izvira iz Južne Amerike. V Evropo so ga prinesli v 16. stoletju in hitro je postal priljubljen, saj je bil dostopen, nasiten in bogat z beljakovinami. Kmalu je postal vsakodnevna hrana, ki je dala moč in sitost. Iz njega so nastajale enolončnice, solate in prikuhe, a prav pasulj je tisti, ki je ostal najbolj priljubljen.

pasulj.jpg
arhiv
Klasični recept vključuje fižol, čebulo, korenje, lovor, sladko papriko in kos dimljenega mesa.

Beseda pasulj se je k nam razširila z juga, a danes jo uporabljamo z enakim občutkom domačnosti kot besedo fižol. Klasični recept vključuje fižol, čebulo, korenje, lovor, sladko papriko in kos dimljenega mesa. Skrivnost dobrega pasulja je v počasnem kuhanju, da se vsi okusi prepletejo in ustvarijo gosto, aromatično jed.

Po različnih delih Slovenije poznamo številne različice pasulja. Na Štajerskem ga zabelijo s prežganjem iz moke in česna, v Prekmurju mu dodajo paradižnikovo mezgo ali papriko, na Dolenjskem ga zgostijo s krompirjem. V primorskih krajih radi uporabijo olivno olje in ščepec rožmarina, na Gorenjskem pa ostajajo zvesti klasični različici z dimljenim mesom.

Preberite še

Pasulj je že dolgo več kot le jed. Je simbol druženja in počasnega uživanja. Ob praznovanjih, na taborih ali gasilskih veselicah, vedno diši po kotlih, iz katerih se vali para in vonj po dimu. Pravijo, da dober pasulj potrebuje dober fižol, potrpežljivo roko in malo ljubezni.

Danes se pasulj vrača tudi v sodobno kuhinjo. V brezmesnih različicah postane popolna beljakovinska jed, polna vlaknin in topline, ki pogreje v hladnih dneh. Postrezite ga s kosom svežega kruha in kozarcem vina, zaprite oči in uživajte v okusu, ki povezuje generacije.

Zdaj pa v kuhinjo. Spodaj vas čaka recept za domač pasulj, ki bo dišal tako, kot mora.

E-novice · Dolenjska

Svet24

Prijavite se na e-novice in bodite vedno na tekočem z novicami, dogodki in zgodbami iz vašega okolja.

Hvala za prijavo!

Na vaš e-naslov smo poslali sporočilo s potrditveno povezavo.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.