Pripravite babko, imeniten kolač, ki je osvojil svet
Babka ali baba je kvašeno pecivo, ki izvira iz Poljske in okolice, zaradi čudovitega izgleda, puhastega testa in raznolikih okusov pa so jo vzljubili po vsem svetu.
Preplet tradicije in sodobnosti
Babka je tradicionalen kolač, ki ga že od začetkov 19. stoletja pripravljajo predvsem v židovskih skupnostih srednje in vzhodne Evrope. Narejen je iz ostankov testa za kruh challah, ki ga pripravljajo za šabat, dan počitka.
Rumove babe s poširanim ananasom in vaniljevo smetano
Baba ali babka je tradicionalno kvašeno pecivo iz Poljske in okoliških držav, ki ga obožujejo jedci širom sveta.
Podoben kolač so sicer pripravljali tudi v krščanskih gospodinjstvih, predvsem ob obhajanju velike noči.
Tradicionalne 'evropske' babke so po obliki pogosteje spominjale na šarkelj, prelepih pletenic, pečenih v podolgovatih pekačih, in domiselnih nadevov pa so nekoliko kasneje, sredi 20. stoletja, domislili v newyorških pekarnah.
Babka s suhim sadjem
Da ne bo za praznike na mizi samo potica, pripravite to čudovito babko.
Kvašeno testo in najrazličnejši nadevi
Osnova za babko je obogateno kvašeno testo, podobno kot za brioše, ki mora res dolgo počivati, da lepo razvije glutenske vezi. Temu dodamo nadeve iz marmelade, cimeta, čokolade, sadja, maka, v sodobnejših različicah pa tudi cele vrste krem (seveda tudi pistacijeve), matche ali celo sezamove paste tahini.
Babka z začimbnim nadevom in tahinijevo maslo z medom
Babko, to čudovito pletenico, lahko popestrimo tudi z manj tradicionalnimi dodatki in postrežemo ob skodelici kave
V nekaterih receptih babko prelijemo s sirupom, da zagotovimo dodatno sočnost in sijaj, vrh pa po želji okrasimo z različnimi oblivi in posipi.
Babko ponekod po svetu pripravljajo tudi iz listnatega testa ali pa jo obogatijo s slanimi, predvsem sirnimi nadevi.
Kako je babka osvojila svet
Od skromnega kolača za domačo rabo se je babka pred dobrim desetletjem, predvsem pa s porastom uporabe družbenih omrežij, dvignila do neslutene slave.
Babka z malinami in lešniki
Čudovit čokoladni venec je najboljši še topel!
Nekateri poznavalci pa menijo, da je babki priljubljenost narasla že sredi 90. let z epizodo priljubljene humoristične serije Seinfeld, v kateri glavna lika Jerry in Elaine v priznani židovski pekarni kupujeta babko za zabavo. Danes smo veseli, da se je, zahvaljujoč Seinfeldu ali pa Instagramu, babka razširila po pekarnah, bistrojih in domačih kuhinjah širom sveta.
Babka za vikend razvajanje
Ne bomo trdili, da je priprava babke hitra in enostavna, a končni okus, pa tudi izgled, sta nedvomno vredna truda. Morda bi si upali trditi, da pa je priprava za odtenek lažja kot pri potici – čeprav morda le za to, ker se peke babke ne lotevamo obremenjeni s težo (straho)spoštovanja do domače tradicije in receptov ter okusov ne primerjamo s tistimi od naših babic.
Babka z borovnicami in kremnim sirom
Babka je prečudovita in slastna pletenica, ki izvira iz poljske kulinarične tradicije
A vsaka babka zahteva svoj trud. Zastavite si njeno pripravo kot slasten projekt za vikend in na sladkanje ob poznem zajtrku ali popoldanski kavi povabite še širšo družino ali prijatelje, ki bodo z vami delili veselje do raziskovanja tujih kulinaričnih tradicij, predvsem pa do uživanja v toplih slastnih kolačih, ki se kar topijo v ustih.
Baba z robidnicami in aromatično kremo
Baba ali babka je tradicionalni poljski kolač iz kvašenega testa.
E-novice · Kulinarika
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se