© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Kaj boste skuhali danes?

Ozadje
Čas branja 2 min.

Pripravite babko, imeniten kolač, ki je osvojil svet


Barbara Slivnik
5. 10. 2025, 06.00
Deli članek
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Babka ali baba je kvašeno pecivo, ki izvira iz Poljske in okolice, zaradi čudovitega izgleda, puhastega testa in raznolikih okusov pa so jo vzljubili po vsem svetu.

babka_prerez.jpg
Pexels
Babko lahko oblikujemo v venec ali 'štručko'

Preplet tradicije in sodobnosti

Babka je tradicionalen kolač, ki ga že od začetkov 19. stoletja pripravljajo predvsem v židovskih skupnostih srednje in vzhodne Evrope. Narejen je iz ostankov testa za kruh challah, ki ga pripravljajo za šabat, dan počitka.

Podoben kolač so sicer pripravljali tudi v krščanskih gospodinjstvih, predvsem ob obhajanju velike noči.

Baba z robidnicami in aromatično kremo
Dober tek
Blackberry baba with spiced cream

Tradicionalne 'evropske' babke so po obliki pogosteje spominjale na šarkelj, prelepih pletenic, pečenih v podolgovatih pekačih, in domiselnih nadevov pa so nekoliko kasneje, sredi 20. stoletja, domislili v newyorških pekarnah.

babka.jpg
Profimedia
Babke v podolgovatih pekačih so postale priljubljene nekoliko kasneje
Preberite še

Kvašeno testo in najrazličnejši nadevi

Osnova za babko je obogateno kvašeno testo, podobno kot za brioše, ki mora res dolgo počivati, da lepo razvije glutenske vezi. Temu dodamo nadeve iz marmelade, cimeta, čokolade, sadja, maka, v sodobnejših različicah pa tudi cele vrste krem (seveda tudi pistacijeve), matche ali celo sezamove paste tahini.

V nekaterih receptih babko prelijemo s sirupom, da zagotovimo dodatno sočnost in sijaj, vrh pa po želji okrasimo z različnimi oblivi in posipi.

babka tahini.jpg
Dober tek
Sodobne različice babke bogatijo izvirni nadevi, tudi takšni z medom in tahinijem

Babko ponekod po svetu pripravljajo tudi iz listnatega testa ali pa jo obogatijo s slanimi, predvsem sirnimi nadevi.

Kako je babka osvojila svet

Od skromnega kolača za domačo rabo se je babka pred dobrim desetletjem, predvsem pa s porastom uporabe družbenih omrežij, dvignila do neslutene slave.

Nekateri poznavalci pa menijo, da je babki priljubljenost narasla že sredi 90. let z epizodo priljubljene humoristične serije Seinfeld, v kateri glavna lika Jerry in Elaine v priznani židovski pekarni kupujeta babko za zabavo. Danes smo veseli, da se je, zahvaljujoč Seinfeldu ali pa Instagramu, babka razširila po pekarnah, bistrojih in domačih kuhinjah širom sveta.

cokoladni-venec-z-malinami-in-lesniki_558x620_acf_cropped-558x430.jpg
Čokoladni venec z malinami in lešniki

Babka za vikend razvajanje

Ne bomo trdili, da je priprava babke hitra in enostavna, a končni okus, pa tudi izgled, sta nedvomno vredna truda. Morda bi si upali trditi, da pa je priprava za odtenek lažja kot pri potici – čeprav morda le za to, ker se peke babke ne lotevamo obremenjeni s težo (straho)spoštovanja do domače tradicije in receptov ter okusov ne primerjamo s tistimi od naših babic.

A vsaka babka zahteva svoj trud. Zastavite si njeno pripravo kot slasten projekt za vikend in na sladkanje ob poznem zajtrku ali popoldanski kavi povabite še širšo družino ali prijatelje, ki bodo z vami delili veselje do raziskovanja tujih kulinaričnih tradicij, predvsem pa do uživanja v toplih slastnih kolačih, ki se kar topijo v ustih.

E-novice · Kulinarika

Prijavite se na e-novice in vsak teden prejmite nove recepte, kuharske trike in ideje za raznolike in okusne obroke.

Hvala za prijavo!

Na vaš e-naslov smo poslali sporočilo s potrditveno povezavo.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.