© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Kaj boste skuhali danes?

Ozadje
Čas branja 2 min.

Skrivnost popolno pečene slanine: tri preverjene metode


Uredništvo
5. 10. 2025, 05.50
Deli članek
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Nasveti za vse, ki obožujete pečeno slanino. Preizkusili smo več metod in izbrali tiste, ki prinašajo najbolj slastne rezultate: v ponvi, pečici in mikrovalovki.

Pečena slanina
Profimedia
Slanino lahko spečemo v ponvi, pečici ali mikrovalovki

Priprava slastnih, ravno prav hrustljavih rezin slanine ravno pravšnje debeline lahko hitro postane prava mala znanost. Postopkov je veliko, rezultati so bolj ali manj uspešni. Preizkusili smo nekaj metod, ki vam bodo prišle prav - še posebej, če ste ljubitelji angleških zajtrkov z jajci na oko in slastno popečeno slanino ali krepkih burgerjev s pečeno slanino.

slanina brunch.jpg
Unsplash
Slanina je obvezni del krepkega bruncha

Dva koristna nasveta pri peki slanine

  1. Slanine ni treba pripravljati z dodatno maščobo, saj zadostno količino zagotovi kar sama.
  2. Če so pečene rezine slanine premastne, jih odcedimo na papirnatih brisačkah, še bolje pa maščobo vpijejo rjave papirnate vrečke.

Priprava v ponvi

Ta metoda je idealna, kadar želimo na hitro pripraviti par rezin hrustljave, rahlo kodraste slanine za popestritev jedi. Uporabimo lahko litoželezno ali teflonsko ponev, glavni trik pa je, da rezine slanine položimo v hladno ponev. Nato ponev segrevamo na zmerni temperaturi, slanina pa je pripravljena v 8 do 10 minutah. Med pripravo rezine večkrat obrnemo.

slanina ponev.jpg
Unsplash
Za pripravo okusne slanine ta postopek sicer ni potreben, videti pa je lepo

Nekateri recepti velevajo, da slanino v ponvi pred pripravo prekrijemo z vodo in nato ponev segrevamo toliko časa, da voda izpari, vendar smo se po nekaj preizkusih prepričali, da se tako rezine ne popečejo enakomerno, kar vpliva na njihovo hrustljavost.

Prima sendvič BLT

Prima sendvič BLT

BLT je okrajšava za bacon, lettuce & tomato, po domače sendvič s slanino, solato in paradižnikom.

20 min
Enostavno

Priprava slanine v pečici

Mnogi prisegamo na pripravo rezin slanine v pečici, saj jih lahko tako pripravimo v bistveno večji količini kot v ponvi. Rezine položimo na pekač, obložen s papirjem za peko, in pečemo pri 200 stopinjah približno 20 minut.

Slanino lahko v pečici pripravimo tudi na pekaču z rešetko. Rezine slanine položimo na rešetko, da med peko maščoba iz slanine sproti odteka v pekač. Slanina tako ostane bolj mesnata, maščobo iz pekača pa prihranimo. Prelijemo jo v steklen kozarček s pokrovom, shranimo v hladilniku in uporabimo za peko jajc ali krompirja.

Priprava v mikrovalovni pečici

Rezine slanine položimo med dve plasti papirnatih brisačk in jih na krožniku v mikrovalovni pečici segrevamo od 4 do 6 minut na visoki nastavitvi (pazimo, saj se hitro prismodijo).

blt.jpg
Profimedia
Slanina je sestavni del klasičnega ameriškega sendviča BLT

Rezine slanine lahko v mikrovalovki hrustljavo popečemo tudi tako, da na krožnik postavimo nekaj nabodal za ražnjiče, prečno nanje položimo rezine slanine, tako da ne ležijo neposredno na krožniku, in krožnik postavimo v mikrovalovko za 2 do 3 minute na visoki nastavitvi.

2022-07-13-GFO-0722-WEBShoot-VeganBacon_03744

Veganska slanina

Veganska 'slanina'? Ni se treba odpovedati okusu slanine, če ne uživate mesa. Privoščite si jo v sendviču, ob veganskem žaru ali kar tako.

1 h 20 min
Enostavno

E-novice · Kulinarika

Prijavite se na e-novice in vsak teden prejmite nove recepte, kuharske trike in ideje za raznolike in okusne obroke.

Hvala za prijavo!

Na vaš e-naslov smo poslali sporočilo s potrditveno povezavo.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.