Zdrava prehrana

Živila, ki bi jih morali jesti pozimi

J. K./Revija Jana
29. 1. 2025, 16.53
Posodobljeno: 30. 1. 2025, 09.45
Deli članek:

Zelje spada med tako imenovane križnice, v skupino zelenjave, kamor med drugim sodijo tudi ohrovt, brokoli, cvetača, hren, gorčica ter razne redkve in repe.

Profimedia
Brokoli bo okrepil vašo odpornost, preprečeval pa naj bi celo raka.

Resnica, ki neizpodbitno velja za ljudi, drži tudi za zelje – vsaka glava je malo drugačna. Koliko vrst zeljnih glav poznamo? Več, kot običajno mislimo, saj v zeljno družino sodijo tudi nekatere presenetljive vrste zelenjave. A kljub temu da so zeljne glave tako različne, velja za vse enako: najbolj blestijo pozimi! Sploh veste, kako zelo koristne so?

Brstični ohrovt krepi prebavo

Brstični ohrovt odličen vir vitaminov C in K ter kalcija in kalija.

Njegova sezona traja vse od septembra do januarja. Glavice ohrovta vsebujejo dragocene grenčine, ki krepijo prebavo in dajejo tej zelenjavi imeniten okus. Brstični ohrovt vsebuje obilico vlaknin, zato je odlično živilo za izboljševanje prebave. 

Ohrovt vsebuje več vitamina C kot limona

Ohrovta je več vrst, zimske sorte pa – v primerjavi z blažjimi poletnimi – odlikuje intenziven okus. Njegovi kompaktni listi so kot nalašč za zvitke. Če ga hranimo na hladnem, zdrži več tednov. Ste vedeli, da vsebuje več kot dvakrat več vitamina C od limone? V 100 gramih ga skriva kar 120 miligramov, medtem ko ga ima limona v isti količini približno 53 miligramov.

Rdeče zelje, pravo superživilo

Velja za pravo superživilo, saj vsebuje magnezij, cink, kalij in železo. Poleg v tradicionalnih jedeh – sladkem zelju in dušenem rdečem zelju z jabolkom, izvrstno tekne v solati.

Profimedia
Značilno rdečo-vijolično barvo zelju dajejo antocianini - močni antioksidanti, ki jih uvrščamo med flavonoide.

Navadno belo zelje, zvezda zimskih dni

Navadno zelje je nedvomno zvezda zimskih dni. Obožujemo ga v solati, iz njega pripravljamo zeljne krpice, da kislega zelja ali sarme niti ne omenjamo. Njegovo uživanje v katerikoli obliki je nadvse koristno, saj je bogato z balastnimi snovmi, ki dobro denejo črevesju.

gen-i, elektrika, električna-energija, sončna-elektrarna

Gospodarstvo

Maksimalna energetska neodvisnost s paketom Pametna samooskrba

Lahko prebavljivo kitajsko zelje

Njegovi listi so ob robovih zelo mehki, v sredici pa je precej trdo steblo. Kitajsko zelje je lahko prebavljivo, zato ga jemo surovo.

Cvetača namesto riža

Cvetačo dodajamo kot eno izmed sestavin v zelenjavne juhe ali kot edino sestavino v kremne juhe. Hladno lahko postrežemo v solati, tisti, ki hujšajo, pa jo lahko uporabijo namesto riža, saj z njo zaužijejo kar petkrat manj kalorij! Za ta namen jo preprosto razdrobimo v mešalniku, da je na pogled podobna rižu.

Pixabay
Cvetača vsebuje veliko vitamina C, kalija, kalcija in vlaknin.

Brokoli krepi odpornost

Brokoli nas v tem času še posebej privlači zaradi svoje močne zelene barve, ki jo v naravi že kar malce pogrešamo. Če ga pogosto vključujemo v svojo prehrano, pa se lahko nadejamo kar nekaj koristnih učinkov: zelo dobro naj bi krepil odpornost, preprečeval pa naj bi celo raka in pomagal proti slabokrvnosti.

Špičasto zelje ni primerno za kuhanje

Imenujemo ga tudi masleno zelje, saj ima prefinjen oreškast okus. Ja lahko prebavljivo, jemo pa ga surovo, dušeno ali pečeno. Ni primerno za kuhanje ali praženje. 

Recept za brstični ohrovt v slanini

V soljeni vodi skuhamo brstični ohrovt. Nato okoli vsakega ovijemo slanino in jo pritrdimo z zobotrebcem. Tako ovit brstični ohrovt s slanino vred na hitro popražimo na oljčnem olju, da zadiši. Postrežemo še toplo.