Na črno redkev smo v zadnjih nekaj letih skoraj pozabili. Rdečo še najdemo na trgovinskih policah, po črni pa moramo na tržnici kar dobro pobrskati. A izplača se. Črna redkev je križnica in ji rečemo tudi redkva ali vrtna redkev. Uporabljamo jo že od pradavnih časov tako v prehrani kot tudi v zdravilstvu. Ima značilen pekoč okus in je težko prebavljiva, zato jo navadno postrežemo kot dodatek k jedem ali zgolj kot predjed.
Znižuje holesterol
Redkev se že od nekdaj uporablja pri boleznih žolčnih poti, pri nastajanju žolčnega peska in preprečevanju žolčnih kamnov. Pospešuje izločanje žolča in pomaga pri ozdravitvi vnetja žolčnika. Nepogrešljiva je tudi pri težavah z jetri. Sicer je znano, da pospešuje prebavo, razkužuje sluznice želodca in črevesja, prav tako pa pripomore pri težavah z zaprtostjo.
Pomoč v času prehladnih obolenj
Črna redkev deluje tudi na sluznico dihal in pomaga redčiti sluz. Zdravilci jo priporočajo pri bronhialnem katarju, astmi, oslovskem kašlju in težavah z zgornjimi dihalnimi potmi. Njeno delovanje je protivirusno in protibaterijsko. Pomaga tudi pri vnetju ledvic in mehurja ter dviguje odpornost organizma.
Pri zdravljenju prehladnih obolenj redkev razrežemo na koščke in jo skuhamo v 200 ml vode. Ko se ohladi, ji primešamo med in pijemo po požirkih. Pri odpravi kašlja odrežemo zgornjo tretjino gomolja, spodnjo izdolbemo in vanjo nalijemo med. Pustimo čez noč, nato čez dan uživamo med iz redkve.
Pomoč pri revmatičnih obolenjih
Črno redkev uživamo tudi pri revmatičnih obolenjih, artritisu ter je naravno zdravilo proti bolečim kostem. Za ta namen potrebujemo veliko črno redkev in liter belega vina. Dobro oprano redkev z lupino vred drobno naribamo ter stresemo v kozarec s širokim grlom. Uporabite lahko kozarec za vlaganje. Prelijemo z vinom, dobro premešamo in zapremo. Nato pustimo stati v temnem prostoru 14 dni, vmes večkrat pretresemo. Vino nato precedimo in uživamo tri tedne na tešče po pol decilitra.
Dvig odpornosti
Iz redkve pripravimo sok, in sicer tako, da jo naribamo v kaši in iz nje skozi gazo iztisnemo sok. Za dvig odpornosti sok uživamo deset dni po eno žlico soka na dan. Zadostilo bo tudi, če na dan pojemo eno majhno črno redkev.
Sirup za izkašljevanje
Redkev olupimo in čim bolj na drobno naribamo. Nato prelijemo z medom in sokom dveh limon. Dobljeno zmes dobro premešamo in pustimo stati čez noč. Nato prevedimo in sok shranimo v temno stekleničko. Pijemo po žličkah večkrat na dan. Ljudje z ledvičnimi težavami naj se soku izogibajo.
Obkladki
Redkev lajša tudi manjše opekline. Tanek kolobar položite na obolelo mesto in povijte s povojem. Zamenjajte trikrat na dan.
Črno redkev dobro operemo in naribamo. Zavijemo v gazo in polagamo na prsni koš pri kašlju ali bronhitisu, astmi ... Pri revmatičnih bolečinah polagamo na prizadeta mesta.
Glivična obolenja
Semena črne redkve zdrobimo v prah in ga nanesemo na obolela mesta. Nato previdno povijemo z bombažnim povojem. Če je koža suha, prah pomešamo z malo kokosove maščobe.