Dieta

Zjutraj si privoščite ogljikove hidrate, do večera samo še beljakovine

Milka Kleč
14. 1. 2025, 17.00
Deli članek:

Predstavljamo vam enega najpreprostejših dietnih režimov, kar jih poznamo. Bolj kot kalorije je pri tem pomembna ura.

Profimedia
S pravilno izbrano prehrano presnovi dajemo točno tiste snovi, ki jih v določenem trenutku potrebuje.

Časovna nizko ogljikohidratna dieta nam narekuje, da za zajtrk in kosilo jemo ogljikove hidrate (v večjih količinah so v žitih in izdelkih iz njih), po 14.30 pa le še zelenjavo, sadje in beljakovine.

Dieta ni le shujševalna, saj nam vsestransko koristi: prizanaša z napihnjenim trebuhom, daje nam energijo, tako da smo lahko ves dan dejavni. S pravilno izbrano prehrano namreč presnovi dajemo točno tiste snovi, ki jih v določenem trenutku potrebuje.

Telo ima dopoldne drugačne potrebe

Osnovni princip diete je sila preprost: ogljikove hidrate lahko uživamo do pol treh popoldne.

Zjutraj, dopoldne in do zgodnjega popoldneva deluje naša presnova s polnim zagonom, saj porabljamo do 50 odstotkov več energije kot zvečer. Ker naše telo pridobiva energijo s presnavljanjem nasičenih ogljikovih hidratov, so ti zato v tem času dneva še kako dobrodošli.

Proti popoldnevu se naš bioritem spremeni, presnovni procesi se upočasnijo in telo se začne umirjati. S tem se spremenijo tudi naše potrebe po hrani. Da se ne bi nalagale odvečne maščobne blazinice, se odpovejmo ogljikovim hidratom in jih nadomestimo z beljakovinami.

Brez skrbi, tudi popoldne bomo svojim brbončicam lahko privoščili užitke ob izbranih okusih, le da bodo prilagojeni nizko ogljikohidratnim zahtevam naše presnove. 

Kaj jemo do 14.30

Predlagani recepti so izdatni, zato se nam ni treba bati lakote, čeprav smo na shujševalni dieti. Navedene količine so za eno osebo, razen kolača.

Avokadov sendvič 

Nekaj listov zelene solate na drobno narežemo, meso polovice avokada narežemo na kockice ter na drobno sesekljamo ¼ čili paprike. Dodamo nekaj kolobarjev pora, vse skupaj zmešamo, dolijemo žličko oljčnega olja in žličko limetinega soka. Posolimo in popopramo ter potresemo z bučnimi in sezamovi semeni. Namažemo na dve rezini popečenega polnozrnatega toasta.

Testenine s kozicami 

Četrtino bučke narežemo na rezine. Po navodilih na embalaži skuhamo 75 g testenin. 50 g očiščenih kozic (brez lupine in glave, surovih) operemo in popivnamo do suhega ter med mešanjem pražimo pet minut na žlički vročega olja. Posolimo in popopramo.

hipno-diploma, hipnoza

Njena.si

Inina iskrena zgodba: kaj stoji za njeno popolno preobrazbo?

Kozice vzamemo iz ponve in shranimo na toplem. V ponvi nato popražimo bučke, dodamo kozice, solimo in popramo po okusu. Testenine odcedimo do suhega, stresemo v ponev in premešamo. Postrežemo na krožniku.

arhiv Svet24
Testenine s kozicami

Kaj jemo po 14.30

Popoldne je čas za živila, revna z ogljikovimi hidrati. Za navdih vam ponujamo dva recepta – tudi za posladek, ki si ga lahko rezino privoščimo s popoldansko kavo.

Čokoladni kolač 

Za 12 rezin: 120 g kokosovega olja stopimo, nastrgamo eno bučko. Ubijemo štiri jajca in ločimo rumenjake od beljakov. Beljake damo na hladno, rumenjakom primešamo žličko vaniljevega izvlečka, 150 g brezovega sladkorja, tri žlice sirupa agave in ščepec soli ter jih s stepalnikom umešamo v kremasto maso. Vmešamo 250 g mandljeve moke, dve žlički pecilnega praška in 60 g kakava v prahu. Bučkam dodamo 120 g jabolčne čežane in kokosovo olje.

Iz ohlajenih beljakov naredimo sneg, vmešamo v testo in vse skupaj vlijemo v namaščen podolgovat model za peko (dvolitrski) ali pa v pekač za šarkelj. Pečemo 50–60 minut na 175/150 stopinjah Celzija. Sesekljamo 25 g pistacij. Ko kolač vzamemo iz pečice, ga ohladimo ter potresemo s pistacijo in 25 g kokosove moke.

Pečena cvetača 

Pol cvetače  kuhamo pet minut v slani vreli vodi. Dve vejici timijana, vejico peteršilja, štiri stebla drobnjaka na drobno sesekljamo. Dodamo za noževo konico čilija in mlete kumine, eno žličko olja ter ukašimo s paličnim mešalnikom. Nastrgamo 10 g sira pecorino ali katerega drugega trdega sira oziroma parmezana.

Cvetačo odcedimo, jo premažemo z zeliščno pasto, posipamo s 15 g drobtin za cvrtje, s po žličko svetlega in temnega sezama ter z nastrganim sirom. Pečemo 30 minut v pečici, segreti na 200/175 stopinj Celzija. Zmešamo žličko limoninega soka, pol žličke gorčice, četrt žličke karija v prahu in 50 g skyra (islandski jogurt).