Pripravljamo se na zimo

Poletje je v polnem razmahu, zato je čas za kuhanje marmelad

Mare Koren
4. 8. 2024, 09.45
Deli članek:

Zagotovo se boste strinjali, da na policah domače shrambe ne sme manjkati nekaj kozarčkov domače marmelade. Poznate trike, ki bodo zagotovili, da bo marmelada zares dobra?

dreamstime
Živila, ki jih bomo uporabili za pripravo marmelade ali kompota pa tudi sicer za shranjevanje čez zimo ali še dlje, morajo biti sveža.

Da bi pripravili kar najboljšo marmelado, smo vam v nadaljevanju pripravili nekaj preprostih nasvetov, ki jih je dobro upoštevati, saj boste le tako zadovoljni s končnim izdelkom. Prav tako bo ta primerno shranjen počakal do prihodnjega leta.

Sveže in lepo sadje

Dreamstime
Zmeraj izberemo zdrave in ne prezrelih sadežev.

Živila, ki jih bomo uporabili za pripravo marmelade ali kompota pa tudi sicer za shranjevanje čez zimo ali še dlje, morajo biti sveža. Pomembno je tudi, da so čista in kakovostna, saj boste le tako preprečili, da bi se na ozimnici pojavili znaki plesni oziroma da vam ozimnica ne bo zavrela. Prav tako je pri odbiranju in izbiri sadja pomembno, da sadeži niso prezreli. Prezrelo sadje vsebuje premalo pektina, ki je naravno sredstvo za zgoščevanje in se večinoma nahaja v lupinah ter ob plodišču. Sadeže prav tako zmeraj dobro pregledamo, in v kolikor vsebujejo začetke gnilobe, jih previdno odstranimo.

Ne zmanjšujte sladkorja

Dreamstime
Ne spreminjajte količine sladkorja, saj igra pomembno vlogo pri konzerviranju.

Marmelade vsebujejo precej sladkorja, a z razlogom. Količina sladkorja je običajno pogojena z vrsto sadja. Če marmelade pripravljamo po receptih svojih babic, ti narekujejo razmerje 1 : 1, torej na kilogram sadja kilogram sladkorja. Sladkor ima namreč vlogo konzervansa in poskrbi, da se marmelada ne pokvari, zato vam svetujemo, da pravilo upoštevate in količine sladkorja ne spreminjate. V kolikor boste za pripravo uporabili želirni sladkor, ki vsebuje tudi pektin in citronsko kislino za spodbujanje zgoščevanja, bo količina precej manjša, prav tako se bo marmelada kuhala krajši čas. V tem primeru upoštevajte navodila, ki so navedena na embalaži želirnega sladkorja.

Čistoča igra poglavitno vlogo

Dreamstime
Vsi pripomočki za pripravo marmelade morajo biti dobro oprani in osušeni.

Res je, čistoča je pri pripravi izjemno pomembna. Kozarci in pokrovčki za shranjevanje morajo biti skrbno oprani in nepoškodovani, prav tako sterilizirani. To naredimo tako, da kozarce za 25 minut potisnemo v pečico, ki jo ogrejemo na 100 stopinj Celzija. Čisti morajo biti tudi ostali pripomočki pri pripravi, zato je pomembno, da jih pred pripravo skrbno operemo in osušimo.

Estrada

maja-martina-merljak, revija-jana
Na novi poti

Izpoved igralke Maje Martine Merljak o tem, kako se je izkopala iz črne luknje izgorelosti

kuzle 1
Ne bodo več nastopili skupaj

Kuzle: Pomembno je bilo, da smo šli na koncert, dobili zaboj piva in sprostili energijo

Bruce Willis
Obisk z vnukinjo

Demi Moore razkrila, kakšno je zdravstveno stanje hudo bolnega Brucea Willisa

Lia Bordon, tisti dnevi v mesecu
Tisti dnevi v mesecu

(Video) Kako je Lia Bordon prišla od gasilca do psihoterapevtke?

salma hayek, nicole kidman
Fotografiranje

(Video) Nicole Kidman in Salma Hayek se nista razumeli

ronaldo
Jacob&Co x CR7

Cristianu Ronaldu so se uresničile sanje

Zanimivosti

Foto 5
Zanimivosti

Jesen je najlepša na morju...

Franci Zidar, grad Lemberg 4
Grad Lemberg rešil propada

Vse je bilo zaraščeno, v gradu je bil kup smeti in navlake

rep42-2024_naslovka
Zanimivosti

Labodji spev Levice: jo bo rešil Miha Kordiš ali pa celo Nika Kovač?

ribica_2
Škodljivec

Lačni sorodnik navadne srebrne ribice prevzema vaš dom

5 Neuporabna živila
Zdrava in preudarna raba

Kako resno moramo jemati opozorila glede rokov trajanja uporabe hrane?

asimetrija_1
Prednost

Vzljubite svojo asimetrijo!