Gluten povzroči poškodbo sluznice tankega črevesa, kar ima za posledico oslabljeno delo tega dela črevesa in motnje v presnovi hrane. Bolniki imajo prebavne motnje, pride do pomanjkanja vitaminov in drugih sestavin ter naglega padca odpornosti organizma.
Zakaj celiakija?
Zakaj natančno se sluznica v črevesju poškoduje tako, da se hrana ne more več dobro absorbirati, še danes ni povsem jasno, menijo pa, da je to posledica nenormalnega imunskega odziva, ob katerem se proizvajajo protitelesa proti glutenu. Celiakija se velikokrat pojavlja v družini in se pogosto tudi deduje. Pri nas jo odkrijejo pri enem od 550 otrok, raziskave pa kažejo, da je najpogostejša oblika preobčutljivosti na hrano in da za njo trpi kar polovica ljudi.
KJE SE SKRIVA?
Pozorni moramo biti pri nakupu skoraj vseh predelanih izdelkov, kajti gluten se lahko skriva v tudi gorčici, čipsu, kečapu, instantnih juhah in še kje.
Kako je pri dojenčkih?
Pri dojenčkih matere pomislijo na celiakijo ob težavah pri uvajanju žit v prehrano. Vendar ni zmeraj tako. Če ima malček celiakijo, postane utrujen, izgubi tek, zaostane v rasti in izgubi mišično tkivo, pesti ga huda driska. Pri odraslih pa je odkrivanje bolezni težavnejše; mnogi s pregledom pri zdravniku odlašajo, dokler jih driska oziroma slabost ne priklene na posteljo. Prav tako se lahko celiakija pojavi skoraj nenadoma oziroma so njeni simptomi vse glasnejši in bolj izraziti.
Predispozicija za raka tankega črevesa
Če celiakije ne zdravimo, se zaradi skrajne obremenjenosti organizma precej poveča ogroženost z rakom, predvsem na tankem črevesu. Bolezen potrdijo krvne preiskave, ki pokažejo na protitelesa in pogosto tudi na slabokrvnost, ter biopsija, odvzem sluznice tankega črevesa.
Na svidenje, pšenica!
Celiakijo je mogoče zdraviti samo tako, da iz prehrane izločimo gluten. Res pa je, da uvajanje nove, priporočene hrane lahko povzroča nemalo preglavic, zato je pametno, da se posvetujemo z dietetikom in smo potrpežljivi. Izmed žit lahko uživamo samo riž, koruzo, ajdo in kvinojo. Dobro se je izogibati gorčici, solatnim polivkam in margarinam, saj številne vsebujejo sledi pšenice ali njene izvlečke. Prav tako je treba pozabiti na pivo. Gluten najdemo tudi v sojinih omakah in drugih že pripravljenih jedeh, ki služijo k hitrejši pripravi hrane.