Igralec

Luka Bokšan - na odru z balerino Sanjo, pred kamerami z njeno hčerko

Marjana Vovk
15. 3. 2022, 20.20
Deli članek:

Medtem ko je pred kamerami z Milo Peršin, si oder deli z njeno mamo, upokojeno balerino Sanjo Nešković Peršin. Luka Bokšan pravi, da Sanjo pozna že kar nekaj časa, in to ni prvič, da sodelujeta v plesni predstavi. Prizna, da sicer ni plesalec, a ima ples zelo rad, poleg tega je ta za igralce zelo pomemben, saj »pomaga pri razvijanju gibalne spretnosti in ozaveščanju telesa«.

Barbara Čeferin/Anton Podbevšek teater
Njegova vloga v predstavi Odkrito ima poudarek na gibu oziroma telesnem izrazu.

Luka plesa ni nikoli treniral, z njim se je prvič zares spoznal šele na akademiji, pravi. Sicer je plesal na maturantskem plesu, a tam je bilo v resnici vse drugo bolj pomembno kot sam ples. »Seveda sem plesal, in kolikor se spomnim, smo bili vsi precej živčni in leseni, bolj kakor koraki pa so nam šle po glavi druge stvari. Nanj imam lepe spomine, na plesnih vajah smo se precej zabavali, dogodek sam pa je bil zelo čustven, to je bilo slovo od gimnazije, sošolcev in profesorjev ter nekakšen simbolni prehod v odraslost,« se spominja.

m24.si
Igralec Luka Bokšan ima zelo rad ples in plesne predstave, a zase pravi, da ni plesalec.

Z mamo in hčerko

Za igralca, ki mora zelo dobro poznati svoje telo, saj je to njegovo glavno orodje, je ples sicer zelo dobrodošel. »Vsaka vrsta plesa, če se z njim redno ukvarjaš, pomaga pri razvijanju gibalne spretnosti in ozaveščanju telesa. To je za igralca še posebno pomembno, saj mora na odru igrati celo telo, včasih tudi samo telo. Na akademiji se tega zavedajo, zato smo imeli študenti igre veliko plesnih predmetov, od baleta, sodobnega plesa, družabnih in starinskih plesov pa vse do japonske tehnike butoh.« Kot študent je Luka tudi srečal Sanjo Nešković Peršin.

osebni arhiv
Z balerino Sanjo Nešković Peršin je sodeloval že vrčkrat.

»Spoznala sva se v času, ko je bila umetniška vodja baleta v SNG Opera in balet Ljubljana, mi pa smo kot študenti AGRFT prišli na ogled baletnega klasa in celotne operne hiše. Od takrat sva se večkrat srečevala v Operi, kamor sem zahajal gledat predstave, enkrat pa me je povabila k sodelovanju in skupaj sva leta 2019 ustvarila predstavo Dramatikaromantika.«

Zanimivo, da v seriji Sekirca v med igra skupaj z njeno hčerko Milo Peršin, ki jo je torej zaradi sodelovanja s Sanjo poznal že pred snemanjem – zdaj pa sta televizijska brat in sestra.

Voyo
V seriji z Milo Peršin igrata brata in sestro.

Dve leti baleta

Luka zdaj nastopa v Sanjini novi predstavi Skrito v Anton Podbevšek teatru in takoj pove, da ne gre za baletno predstavo, ampak predstavo o baletu. »Pravzaprav je bil balet samo naše izhodišče: stereotipe, vzorce in pravila iz baletnega sveta smo z improvizacijami spremenili v nekaj bolj abstraktnega, se od njih oddaljili in tako spregovorili o občečloveških situacijah in občutjih, ki so lastni vsem, ne samo baletnim plesalcem – vsi imamo svoje želje, strahove, obsesije, ambicije, omejitve in frustracije. Zato pravega baleta v predstavi ne boste videli, tudi moja vloga v njej je povsem igralska, pri čemer pa je poudarek na gibu oziroma telesnem izrazu.«

Baleta ga torej žal ne bomo videli plesati – čeprav bi se v baletnih pajkicah morda dobro znašel. »Na AGRFT smo imeli dve leti obvezni predmet balet, pri katerem sem se spoznal z osnovami baleta – od drže telesa ter pozicij rok in nog do osnovnih korakov in manj zahtevnih plesnih elementov.« Stereotip, da balet ni za fante, takoj označi za neumnost. »Vsak, ki je kdaj videl kakšno baletno predstavo, ve, da na odru plešejo tako moški kot ženske. Klasični balet ima za libreto literarno predlogo, zgodbo, v kateri seveda nastopajo tudi moški liki.«

Pleše v klubih

»Ples imam rad, všeč so mi tako klasične baletne kot sodobnejše plesne in druge gibalne predstave. Rad gledam virtuoznost in inovativnost gibalcev na odru, najraje pa imam, kadar telo na odru spregovori in posreduje zgodbo, ki se te dotakne,« pravi Luka. Tudi sam rad zapleše na kakšnih domačih zabavah s prijatelji in v klubih, kjer se vrti dobra glasba, ne bi pa tekmoval v šovu Zvezde plešejo. »Ne, mislim da to ni zame,« se zasmeji.

Estrada

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste