Seja Varnostnega sveta ZN

Žbogar predlagal reševanje krize na Bližnjem vzhodu v treh korakih

J.V./STA
17. 7. 2024, 20.14
Deli članek:

Slovenski veleposlanik v Varnostnem svetu Združenih narodov Samuel Žbogar je na današnji odprti seji o položaju na Bližnjem vzhodu, ki jo je sklicala Rusija, predlagal Varnostnemu svetu, naj k reševanju krize v Gazi pristopi v treh korakih. Najprej prekinitev ognja, nato politični proces, ki mu bo sledila obnova Gaze.

Profimedia
Slovenski veleposlanik v Varnostnem svetu Združenih narodov Samuel Žbogar.

Veleposlaniki članic Varnostnega sveta ZN in drugi, ki se udeležujejo današnje odprte razprave o položaju na Bližnjem vzhodu, so opisovali trpljenje zaradi vojne, ki je izbruhnila po napadu pripadnikov gibanja Hamas na Izrael oktobra lani. Več jih je znova pozvalo k prekinitvi sovražnosti in rešitvi dveh držav. Slovenski veleposlanik Žbogar je ob tem predlagal, naj Varnostni svet sprejme pristop v treh stopnjah.

Prvi korak je takojšnja prekinitev ognja ob spoštovanju resolucij Varnostnega sveta ter odredb Meddržavnega sodišča. Drugi korak bi moral biti obnovljen politični proces, ki bi pripeljal do rešitve z dvema državama. Za to je po Žbogarjevih besedah potrebna mednarodna mirovna konferenca. Tretji korak pa je obnova Gaze, za kar je potrebna močna palestinska uprava, ki bo sposobna izpeljati notranje reforme.

Zasedanje sicer vodi ruski zunanji minister Sergej Lavrov, ki je med drugim spomnil na zgodovinsko podporo svoje države Izraelu in Palestini. Ob tem je za spopade in razmere v regiji ponovno okrivil zahodne države na čelu z ZDA. "Kolonialna preteklost Bližnjega vzhoda in severne Afrike ostaja breme za države v regiji in položaj se je zaradi novih geopolitičnih poskusov Zahoda še poslabšal," je dejal.

Varnostni svet je s položajem na terenu seznanil Courtenay Rattray, vodja kabineta generalnega sekretarja ZN Antonia Guterresa. Med drugim je dejal, da je javni red v Gazi propadel, sistem humanitarne podpore je pred propadom, praktično vsi prebivalci Gaze so razseljeni, grožnja širše regionalne vojne pa se nadaljuje.

Palestinski predstavnik Rijad Mansur je dejal, da se bo to, kar se dogaja v Gazi, zapisalo v zgodovino kot najbolje dokumentiran genocid. Izrael je obtožil, da je ustvaril humanitarno katastrofo, pri čemer tudi lakoto uporablja kot orožje.

Predstavnik Izraela je medtem kritiziral zlasti Iran in ga obtožil, da je obseden s pobijanjem Judov, predstavnica ZDA pa je izpostavila prizadevanja svoje države, Katarja, Egipta in drugih partnerjev za takojšnjo prekinitev ognja, izpustitev talcev in povečanje pomoči Palestincem v stiski. Predstavnik Kitajske je dejal, da Gaza potrebuje upanje na mir, in pozval Izrael, naj prekine vse vojaške operacije v Gazi ter preneha s kolektivnim kaznovanjem.

Estrada

monika avsenik pl
Pevka, učiteljica, fotografinja

Monika Avsenik spregovorila o bremenu, ki ga nosi njen priimek, in enem od bolj bolečih trenutkov v karieri

jodie foster
V eni sezoni

Seriji Shogun rekordnih 18 emmyjev

dominik bagola
Dominik Bagola - Balladero

Letos so ga presenetile lastovke, v spominu ima še kačo

andrej hofer
Konec poletja

Kaj znanega voditelja spravi v manjši obup

matjaž javšnik
Srce je dobro

Matjaž Javšnik se ne more zrediti

sveča, prometna nesreča
Smrt glasbenega pionirja

Poslovil se je legendarni slovenski glasbenik "Zoran, za prijatelje tudi Crni"

Zanimivosti

_Reporter.
Zanimivosti

Kandidatka z udbovskim dosjejem: zaradi sodelovanja s Službo državne varnosti lahko Marti Kos propade komisarska kandidatura

boj_1
Rimljani

Boj velikanov za oblast

kotna sedežna garnitura
Vsestransko uporabne

Poznate vse prednosti kotnih sedežnih garnitur?

renato-volker
Gejevski aktivist, komik, šank filozof

Hiral na mariborski onkologiji, dobil videnje in začel pisati

jedilno olje
Reckiliramo

Kaj storite z oljem, ki ostane po koncu priprave obroka?

cedevita-olimpija, basket-preparty
1. oktober

Vsi v Stožice na nepozaben spektakel!