Poskus atentata

Kdo je bil Thomas Matthew Crooks: Tiho je bil kot »cerkvena miš,« a zaenkrat ostaja velika uganka

S.R.
15. 7. 2024, 09.56
Posodobljeno: 15. 7. 2024, 09.56
Deli članek:

V soboto se je vsem na očeh odvil poskus atentata na nekdanjega ameriškega predsednika Donalda Trumpa, a je o 20-letnemu strelcu zaenkrat znanega kaj malo oprijemljivega.

Bethel Park School District
Thomas Matthew Crooks

Kdo je 20-letni Thomas Matthew Crooks, ki je v soboto na volilnem shodu v Butlerju v ameriški zvezni državi Pensilvanija poskušal umoriti predsedniškega kandidata Donalda Trumpa? Prve informacije o atentatorju so bile skope. Ameriški mediji so poročali le, da gre za 20-letnika iz Bethel Parka v Pensilvaniji, ki je bil registrirani republikanec. Govora je bilo tudi o tem, da naj bi leta 2021 nekaj drobiža, natančneje 15 ameriških dolarjev, namenil tudi demokratom, in sicer odboru za politično delovanje, imenovanemu Progressive Turnout Project.

Kaj se je dogajalo tik pred streljanjem

Včeraj je postalo znano, da je v sobotnem poskusu atentata na Trumpa življenje izgubil gasilec Corey Comperatore, ki je med streljanjem poskušal zaščititi svojo družino. Strelec, ki so ga ubili ostrostrelci, je huje ranil še dve osebi. Crooksove krogle so zadele 57-letnega Davida Dutcha in 74-letnega Jamesa Copenhaverja iz Pensilvanije. Crooks je streljal s strehe objekta izven zavarovanega območja Trumpovega političnega zborovanja, pri čemer naj bi eden od Trumpovih podpornikov obvestil policiste, da je na strehi moški s puško. Policist naj bi nato splezal na streho in se s strelcem soočil, a naj bi se umaknil, ko je Crooks vanj uperil puško. Crooks je nato orožje usmeril proti Trumpu in sprožil strele, tik za tem pa so ga zadele krogle ostrostrelcev tajne službe in ga ubile. Da je policiste na sumljivega moškega opozorilo več udeležencev shoda, poroča tudi tiskovna agencija AP. Najprej naj bi ga opazili, kako se sumljivo vede v bližini magnetometrov, naprav za odkrivanje skritega orožja. Kot je za AP pod pogojem anonimnosti dejal eden od policijskih uradnikov, naj bi očividci policistom nato sporočili, da so ga videli, kako pleza po lestvi, a ga policisti niso našli pravočasno. Lokalni šerif Michael Slupe je ob tem potrdil, da je eden od policistov splezal za njim na streho, a je Crooks vanj nemudoma uperil orožje, policistu pa okoliščine niso dopuščale, da bi izvlekel svojo pištolo, zato se je moral spustiti nazaj na tla. Nato so odjeknili streli. Tajna služba, ki skrbi za varnost predsednikov, nekdanjih predsednikov in predsedniških kandidatov, naj bi zadevno poslopje pred zborovanjem identificirala kot morebitno grožnjo, vendar pa naj bi imela pristojnost za zavarovanje objekta lokalna policija, je poročala STA. V avtomobilu, s katerim se je Crooks pripeljal na shod, so policisti našli nekakšno eksplozivno napravo, eksploziv pa so našli tudi na njegovem domu v Bethel Parku.

Profimedia
Policija pred domom atentatorja Thomasa Matthewa Crooksa.

Uganka z imenom Thomas Matthew Crooks

Zdaj je znanih nekoliko več informacij o strelcu, a ne prav veliko, vsaj ne takšnih informacij, ki bi dale odgovore na vprašanje o njegovem motivu. Letošnje novembrske predsedniške volitve bi bile sploh prve, na katerih bi bil Crooks dovolj star, da voli tudi sam. V domačem kraju, kjer je delal v domu za starejše, in v tamkajšnji srednji šoli, ki jo je zaključil leta 2022, je veljal za bistrega, a razmeroma tihega fanta. Po besedah enega od predstavnikov šolske svetovalne službe je bil »spoštljiv,« nikoli pa niso opazili, da bi kazal kakršne koli politične nazore. Tudi v ameriškem Zveznem preiskovalnem uradu (FBI) so potrdili, da njegov spletni odtis zaenkrat ne kaže, da bi Crooks predstavljal grožnjo. Na njegovih profilih na družbenih omrežjih niso opazili, da bi kadar koli komu grozil. Prav tako zaenkrat ni nobenih podatkov, da bi se Crooks kadar koli v preteklosti srečeval s kakšnimi duševnimi težavami. V FBI so poudarili, da je deloval sam in da zaenkrat motiva še niso ugotovili.

Glede na javno razpoložljive podatke je njegov oče registriran republikanec, medtem ko je njegova mama registrirana demokratka. Sam v srednji šoli po navedbah enega od sošolcev, ki je želel ostati neimenovan, sicer naj ne bi kazal pretiranega zanimanja za politiko. Bližje naj bi mu bili računalniki in računalniške igrice. »Bil je zelo pameten. Zato me je to tako šokiralo, to je bil zelo zelo pameten fant, vse mu je šlo. V nobenem pogovoru ni bilo nobene norosti,« ga je opisal. Blestel naj bi zlasti v matematiki. Nekdanji svetovalec na šoli Jim Knapp, ki se je upokojil leta 2022, je glede Crooksa dejal, da je bil »tiho kot cerkvena miš.« Dejal je, da je sicer imel nekaj prijateljev, a se je držal bolj zase. Sicer pa Crooks ni potreboval njegove pomoči. Knapp je pojasnil, da mladenič v srednji šoli ni bil žrtev vrstniškega nasilja ali ustrahovanja. Tudi Knapp je poudaril, da nikoli ni bilo videti, da bi imel kakšne politične nazore, tudi ko so drugi dijaki nosili majice bodisi Donalda Trumpa bodisi Joeja Bidna. »Vsak se lahko zlomi, vsak lahko ima težave. V tem mladem moškem se je nekaj sprožilo, da se je včeraj odpeljal v Butler in storil, kar je storil,« je dejal Knapp. Nekoliko drugačno sliko je za AP naslikal Jason Kohler, Crooksov vrstnik na šoli, ki sicer ni obiskoval istega razreda. Po navedbah Kohlerja je Crooks na šoli vendarle bil žrtev ustrahovanja in zasmehovanja, zaradi tega naj bi običajno malical sam. Zasmehovali naj bi ga predvsem zaradi oblačil, ki jih je nosil. Med drugim naj bi v šolo rad prišel v lovski opravi. »Ustrahovali so ga skoraj vsak dan. Bil je preprosto izobčenec, saj veste, kako so danes otroci,« je navedel Kohler.

Crooks je v domu za starejše, kjer je bil zaposlen, skrbel predvsem za to, da so imeli varovanci kaj zdravega za pod zob. Iz doma za starejše so v sporočilu za javnost navedli, da jih je vest »šokirala in užalostila,« saj da je svoje delo v domu opravljal skrbno, preverjanje njegovega ozadja pa tudi ni razkrilo nobenih tveganj. Crooks je bil sicer tudi član lokalnega strelskega kluba. V srednji šoli se je želel pridružiti šolski strelski ekipi, a so ga zavrnili, ker mu streljanje ni šlo od rok. Orožje, s katerim je streljal, polavtomatsko puško tipa AR-15, je po navedbah FBI zakonito kupil Crooksov oče.

Tako Crooksova družina kot njegovi sorodniki so se zaenkrat zavili v medijski molk. Njegov oče Matthew Crooks je za CNN v soboto zvečer dejal le, da poskuša ugotoviti, »kaj zaboga se dogaja,« ter da o svojem sinu ne bo govoril, dokler se ne pogovori z organi pregona. Iz FBI so že potrdili, da družina v celoti sodeluje s preiskovalci.

Estrada

natalija-veseljak-simon-pelko-1
Amore mio

Najljubši kompliment za Natalijo: »Mami, ti si najboljša mami na svetu!«

Srbski igralec Sergej Trifunović
Srbski igralec

Trifunović v Splitu dobil 60 dni pogojne kazni, plačati mora 150 evrov, zanj se je zavzel tudi Vučić

Alfi Nipič
Dvojno slavje

Nipiča za prvih 80 šokirali z "muzikantsko budnico" in vodometom, Hermino Veseljaki obiskali na domu

Baby Lasagna, Šou domov
Radio 1

Ekskluzivno v Šou domov: Tomi Meglič imel velike načrte z Baby Lasagno

robert petan_foto jernej kokol (1)
Po novem tudi mož

Robert Petan na skrivaj skočil pred oltar!

nina donelli 2
Zdaj je znano!

Noseča Nina Donelli prvič razkrila svojega partnerja, gre za znanega slovenskega športnika

Zanimivosti

električni-števec
Napačen števec

Skoraj 20 let plačeval račune nekoga drugega, opazil šele sedaj

sanje, sanjanje, letenje
Popolnoma vsi sanjamo

Najpogosteje se sanje vrtijo okoli denarja ali letenja

Splet 1-brez CO2
Zanimivosti

Slovenske železnice pomembno prispevajo k varovanju okolja: od letos z brezogljičnim prevozom potnikov in tovora z vsemi električnimi vlaki

seo net
Zanimivosti

Kako se dela SEO optimizacija - Vodnik za boljšo vidnost

_Reporter.
Zanimivosti

Kandidatka z udbovskim dosjejem: zaradi sodelovanja s Službo državne varnosti lahko Marti Kos propade komisarska kandidatura

boj_1
Rimljani

Boj velikanov za oblast