Pomanjkanje kadra

Ukrajina s Poljsko osnovala posebno prostovoljsko legijo za boj proti ruski agresiji

J.V./STA
10. 7. 2024, 13.15
Posodobljeno: 10. 7. 2024, 13.21
Deli članek:

Ukrajina poziva svoje državljane v tujini, da se pridružijo boju proti ruski agresiji. S tem namenom sta Kijev in Varšava, ki gosti največje število Ukrajincev zunaj domovine, sklenila dogovor o oblikovanju posebne prostovoljske legije. Ukrajinska vojska upa, da bo na ta način vsaj nekoliko olajšala svoje težave s pomanjkanjem mož na fronti.

Profimedia
Po skoraj dveh letih in pol intenzivnih spopadov z ruskimi silami se ukrajinska vojska vse bolj sooča s pomanjkanjem kadra, da zapolni svoje vrste.

Dogovor o oblikovanju posebne enote s sedežem na Poljskem sta v ponedeljek s podpisom novega varnostnega sporazuma v Varšavi sklenila voditelja držav, ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski in poljski premier Donald Tusk

"Vse Ukrajince v Evropi pozivamo, naj se pridružijo Ukrajinski legiji. Vaš prispevek je neprecenljiv v našem boju za svobodo in neodvisnost," je v torek sonarodnjakom v tujini prek družbenih omrežij sporočil ukrajinski obrambni minister Rustem Umerov.

Po skoraj dveh letih in pol intenzivnih spopadov z ruskimi silami se ukrajinska vojska vse bolj sooča s pomanjkanjem kadra, da zapolni svoje vrste.

Že samo na Poljskem, ki gosti največjo ukrajinsko skupnost, po nekaterih ocenah živi 300.000 ukrajinskih moških, primernih za bojevanje, piše francoska tiskovna agencija AFP. Poljska in Nemčija sta dolgo bili glavni destinaciji za Ukrajince, ki so se selili na zahod, njihova populacija pa se je še bistveno povečala po začetku ruske agresije februarja 2022.

Ukrajinska vojska upa, da bo tako v svoje vrste privabila nove rekrute. Pred tem so aprila ukrajinske oblasti začasno ukinile večino konzularnih storitev za vojaške obveznike v tujini, torej moške, stare med 18 in 60 let. Starostno mejo za vpoklic v vojsko pa so znižali s 27 na 25 let, da bi olajšali mobilizacijo.

Umerov je dejal, da bodo tisti, ki se bodo pridružili novi legiji na Poljskem, tam usposobljeni za bojevanje, prav tako pa naj bi prejeli najboljšo opremo. Visoko število žrtev in dejstvo, da konca vojne ni na vidiku, sicer pomeni, da se marsikateri Ukrajinec želi izogniti vpoklicu, s tem namenom številni tudi bežijo iz države.

Estrada

natalija verboten
V kopalkah

Foto: Natalija Verboten odkrila, kje uživa na dopustu

winona-ryder
Holywoodski nesmisel

Winona Ryder: "Producenti so menili, da nisem dovolj lepa"

Shannen Doherty
Po hudi bolezni

Umrla je priljubljena igralka Shannen Doherty

Alec Baldwin
Sojenje zaradi uboja

Presenetljivo: Sodnica razveljavila obtožnico proti igralcu Alecu Baldwinu

Alec Baldwin
Grozi mu 18 mesecev zapora

Začelo se je sojenje Alecu Baldwinu, en posnetek ga je še posebej prizadel

Kim Kardashian
Bizarno

Kim Kardashian za mladosten videz uporabljala lososovo spermo

Zanimivosti

barbie
Nič od tega

Barbika ali Ken? Mattel je v svoj asortiman dodal lutke nevtralnega spola

shakira
Zanimivosti

Shakira podaljšala odmor na finalni tekmi

Revija History naslovka
Delovna sila

Beli sužnji v britanskih kolonijah

zaoeljivke_1
Trijntje

Smrtonosne mlade zapeljivke

hladne pijače, poletje, napitki
Koristno in uporabno

Zvijače, s katerimi bo pijača hladna že v nekaj minutah

profimedia-0319203561
Koebenhavn

S pobiranjem smeti in javnim prevozom do brezplačne hrane, kave ali prenočišča