Poklukar na sestanku s predstavniki Romov

Problematična ni celotna romska skupnost, ampak posamezniki z imenom in priimkom

A.S./STA
6. 9. 2024, 18.55
Posodobljeno: 6. 9. 2024, 18.57
Deli članek:

Minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar in predstavnika romske skupnosti so po sestanku o reševanju romskih vprašanj poudarili, da lahko to področje rešujejo le z dialogom. Poklukar je napovedal aktivnosti policije v Šentjerneju in Škocjanu ter pozdravil idejo predstavnikov Romov o ustanovitvi koordinacijskega telesa v romskih skupnostih.

Jure Kljajić
Predsednik Zveze Romov Slovenije Jožek Horvat Muc.

"Zdi se mi, da so samo dialog, pogovori in predvsem umirjanje strasti tako v romski skupnosti kot med prebivalci občin, ki živijo z romsko skupnostjo, prava pot," je dejal minister Poklukar na novinarski konferenci po srečanju s predsednikom Sveta romske skupnosti Jožekom Horvatom Mucem in predsednikom Foruma romskih svetnikov Slovenije Darkom Rudašom.

Strinjali so se, da je zaupanje med romsko skupnostjo in večinskim prebivalstvom porušeno. Predlog predstavnikov romske skupnosti o ustanovitvi koordinacijskega telesa v romski skupnosti, ki bi koordiniralo reševanje teh vprašanj, pa minister podpira.

Tudi Jožek Horvat Muc in Darko Rudaš sta obsodila kriminal v romskih naseljih, vendar opozorila, da gre za posameznike znotraj naselij. "Romska skupnost se omenja samo kot neka kriminalna skupnost, kar ne drži. Kot je minister prej povedal, so to posamezniki, ki imajo imena in priimke," je dejal Horvat Muc. Tudi po besedah Rudaša kriminal v romskih skupnostih ne sme biti "vseslovenski problem, kot se plasira v javnosti".

Jožek Horvat Muc je še poudaril, da je romska vprašanja treba reševati sistemsko, kar pomeni neodvisno od nastopa različnih vlad. Meni, da je država omogočila razvoj infrastrukture in komunale le v nekaterih romskih naseljih, pri čemer pa nosijo pomembno odgovornost tudi občine.

V Prekmurju so po njegovih besedah uspešno črpale sredstva in uredile infrastrukturo, medtem ko občinam na jugovzhodu to ni uspelo. To je pripisal več razlogom, kot so bivanje Romov na tujih zemljiščih in sprejemanje občinskih prostorskih aktov. "Romi so bili v preteklosti v jugovzhodnem delu odrinjeni na rob družbe," je dejal.

Tako Horvat Muc kot Rudaš pa sta poudarila, da pogrešata tudi večjo aktivnost pripadnikov romske skupnosti. Tudi sama pravih sogovornikov v romskih naseljih na jugovzhodu države nimata. Tamkajšnje župane in lokalno skupnost sta zato pozvala k sodelovanju, ki ga je v tem delu države po njuni oceni premalo.

Horvat Muc je poudaril, da morajo Romi otroke pošiljati v vrtec in šolo ter sodelovati z drugimi institucijami, da bi se dvignili iz revščine. Kot je dejal, bi morali mlade od kriminala preusmeriti v aktivnosti, kot so izobraževanje, šport in kultura.

Rudaš meni, da bo morala lokalna skupnost prevzeti svoj del odgovornosti za zagotovitev ustreznih bivanjskih pogojev, na Romih pa je, da se držijo norm, ki veljajo za vse. "Romi morajo tudi na jugovzhodu postati izobraženi in zaposleni davkoplačevalci, tako kot na severovzhodu. Ko združimo te tri elemente, potem dobimo zgledno stopnjo sobivanja," je poudaril.

Estrada

monika avsenik pl
Pevka, učiteljica, fotografinja

Monika Avsenik spregovorila o bremenu, ki ga nosi njen priimek, in enem od bolj bolečih trenutkov v karieri

jodie foster
V eni sezoni

Seriji Shogun rekordnih 18 emmyjev

dominik bagola
Dominik Bagola - Balladero

Letos so ga presenetile lastovke, v spominu ima še kačo

andrej hofer
Konec poletja

Kaj znanega voditelja spravi v manjši obup

matjaž javšnik
Srce je dobro

Matjaž Javšnik se ne more zrediti

sveča, prometna nesreča
Smrt glasbenega pionirja

Poslovil se je legendarni slovenski glasbenik "Zoran, za prijatelje tudi Crni"

Zanimivosti

_Reporter.
Zanimivosti

Kandidatka z udbovskim dosjejem: zaradi sodelovanja s Službo državne varnosti lahko Marti Kos propade komisarska kandidatura

boj_1
Rimljani

Boj velikanov za oblast

kotna sedežna garnitura
Vsestransko uporabne

Poznate vse prednosti kotnih sedežnih garnitur?

renato-volker
Gejevski aktivist, komik, šank filozof

Hiral na mariborski onkologiji, dobil videnje in začel pisati

jedilno olje
Reckiliramo

Kaj storite z oljem, ki ostane po koncu priprave obroka?

cedevita-olimpija, basket-preparty
1. oktober

Vsi v Stožice na nepozaben spektakel!