Dobra sezona

Nemški, italijanski in avstrijski gosti so se junija skrili, a prišli so drugi

Žiga Kariž
2. 8. 2024, 06.17
Deli članek:

Podatki o prihodu turistov z začetka poletne turistične sezone so za Slovenijo obetavni. Tujih gostov naj bi bilo vsaj toliko kot lani, če ne celo več.

Primož Lavre
Na Obali so hoteli dobro zasedeni.

Pred dnevi smo poročali o tem, da so gostinci in lastniki apartmajev na Hrvaškem nezadovoljni s potekom letošnje turistične sezone. Govorijo celo o najslabši sezoni v zadnjih 20 letih, za pomanjkanje gostov pa krivijo celo olimpijske igre in evropsko prvenstvo v nogometu, ki naj bi prebivalce Evrope odvrnili od potovanj. Kako pa je pri nas? Po podatkih Statističnega urada Republike Slovenije (Surs) smo v prvih šestih mesecih letošnjega leta v Sloveniji zabeležili 2,58 milijona prihodov turistov in 6,39 milijona njihovih prenočitev. To pomeni 4,5-odstotno povečanje števila prihodov in 2,2-odstotno zvišanje števila prenočitev glede na enako obdobje lani.

Največ Nemcev, a kje so bili junija?

Kot smo že vajeni, večino vseh nočitev pri nas ustvarijo tujci, v prvem polletju skoraj 70 odstotkov. Iz podatkov prihodov in prenočitev za prvih šest mesecev letošnjega leta izhaja, da gosti v povprečju pri nas bivajo le dva dneva in pol. Največ turistov je iz bližnjih držav: Nemčije, Avstrije in Italije. Daleč največ je Nemcev, ki pa jih je bilo junija kar 20 odstotkov manj kot junija lani. Prav tako je bilo znatno manj obiskov Italijanov in Avstrijcev. A kot kaže, so nastalo vrzel uspešno zapolnili prihodi iz drugih držav. Tako je več gostov predvsem iz Vzhodne Evrope, iz Poljske, Češke in Slovaške. Domači turisti so v prvih šestih mesecih letošnjega leta skupno prenočili dvamilijonkrat, kar je bilo za dva odstotka manj kot v enakem obdobju lani, tuji pa skoraj 4,4-milijonkrat ali za štiri odstotke več.

Bobo
V Bohinju ocenjujejo, da imajo dnevno od 3000 do 5000 dnevnih obiskovalcev.

Več Angležev, Špancev in Poljakov

Kot so nam povedali v Slovenski turistični organizaciji (STO), v slovenskem turizmu pričakujejo dobro poletno sezono, podobno ali celo nekoliko boljšo kot lani. Po podatkih z destinacij in turističnih ponudnikov bo zasedenost nastanitvenih kapacitet v poletni turistični sezoni okoli 80- do 90-odstotna, kot opažajo na STO, pa veliko rezervacij prihaja tudi v zadnjem trenutku. Med trgi, ki v prvem polletju letošnjega leta beležijo višje stopnje rasti, so Združeno kraljestvo, Španija, Poljska, Švica, Srbija in Francija. Podatki kažejo tudi na vračanje gostov z oddaljenih trgov: iz Kitajske, Nove Zelandije, Avstralije, Kanade, Brazilije ter drugih azijskih in afriških držav.

V Bohinju več tisoč dnevnih gostov

Optimistične so tudi napovedi posameznih lokalnih turističnih organizacij. V bohinjski turistični pisarni navajajo, da so junija v Bohinju beležili približno 90 tisoč nočitev, kar je primerljivo z lani, so pojasnili. V obdobju od junija do avgusta so lani imeli približno 465 tisoč nočitev in podobno številko pričakujejo tudi letos. Ocenjujejo, da se turistom, ki prenočijo ob jezeru ali v bližini, v vročih dneh pridruži tudi od tri do pet tisoč dnevnih obiskovalcev. Gosti v Bohinj prihajajo predvsem iz Nemčije, Češke, Belgije, Francije, Nizozemske in Madžarske. Poprečna doba bivanja je trenutno 2,6 dneva, v glavni poletni sezoni pa pričakujejo, da se bo povzpela na 2,8 do 2,9 dneva. Na Bledu so junija zabeležili prihod 57.085 gostov, ki so ustvarili 137.339 nočitev s povprečno dobo bivanja 2,4 nočitve. Junija lani je Bled obiskalo 53.474 gostov, ki so ustvarili 133.098 nočitev. Letos tako beležijo sedemodstotno rast števila prihodov gostov in triodstotno rast ustvarjenih nočitev v primerjavi z lanskim junijem.

Dobro zasedeni hoteli na Obali

Po podatkih turističnega združenja Portorož v poletni turistični sezoni v Portorožu pričakujejo podobne rezultate kot lani in dobro zasedenost hotelov. Hotelirji letos opažajo, da se gosti za rezervacije odločajo še pozneje in bolj last minute kot prej. Poleg domačih pričakujejo še goste iz Avstrije, Italije, Nemčije in Madžarske. V Mestni občini Koper na podlagi odličnih rezultatov v prvih petih letošnjih mesecih pričakujejo večjo zasedenost kot lani, kar napoveduje odlično turistično sezono. Trenutni podatki od januarja do maja namreč kažejo rast. V prvih petih mesecih letošnjega leta so v Mestni občini Koper  v nastanitvenih obratih zabeležili za 19 odstotkov več prihodov in 18 odstotkov več nočitev v primerjavi z enakim obdobjem lani. V Kopru pričakujemo največ gostov iz Nemčije, Italije, Madžarske, Avstrije, Češke in Poljske.

V glavnem mestu optimistični

Po podatkih Turizma Ljubljana v glavnem mestu v poletnih mesecih pričakujejo približno 90-odstotno zasedenost nastanitvenih zmogljivosti. Ljubljana ima tradicionalno večino gostov iz tujine, več kot 90 odstotkov. Lani so največ prenočitev v Ljubljani ustvarili gostje iz Nemčije, Italije, Združenih držav Amerike, Francije in Združenega kraljestva.

Estrada

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

mariah-carey, pevka
Izguba sestre in mame

Mariah Carey v težkih trenutkih tolaži njen bivši mož

Justin Bieber
Umaknil se je z javnosti

Justin Bieber šokiran zaradi obtožb proti Seanu 'Diddyju' Combsu: "Če bi vedel, nikoli ne bi sodeloval"

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste