Oranžno opozorilo

Prihajajo nevihte: Najbolj burno bo v četrtek

S.R.
31. 7. 2024, 16.27
Posodobljeno: 31. 7. 2024, 23.43
Deli članek:

Četrtek bo minil v znamenju vremenske motnje. Spet nas torej čaka burno vremensko dogajanje.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Že včeraj smo poročali, da utegnejo v četrtek na nebu zavladati nevihte. Kot danes napovedujejo meteorologi Agencije RS za okolje (Arso), bodo na vreme pri nas v drugi polovici tedna vplivale višinske motnje. Te bodo v kombinaciji s spet zelo razgretim ozračjem in dotokom bolj vlažnega zraka prinesle neurja.

Rumeno opozorilo za zahod

Plohe in nevihte bodo že danes popoldne in zvečer nastajale v v Italiji in Avstriji, pri čemer lahko z jugozahodnim vetrom kakšno nevihtno celico prinese tudi k nam, in sicer na severozahod Slovenije. »Nekateri izračuni vremenskih modelov nakazujejo možnosti, da bi nekatere nevihte, ki bodo danes popoldne ali zvečer nastale na meji med severozahodno Italijo in Švico, lahko potovale vse do naših krajev in v noči na četrtek, oziroma v četrtek v zgodnji jutranjih urah zajele predvsem Primorsko,« so še dodali na Arso. Nadalje so pojasnili, da lahko te nevihte poskrbijo za močnejše sunke vetra tudi v slovenski Istri. Arso je za današnjo noč zaenkrat izdal rumeno opozorilo za zahod države, a je napoved še negotova, so poudarili.

Bolj burno v četrtek

V četrtek se bodo lahko nato krajevne plohe in nevihte pojavljale že sredi dneva. »Najbolj burno vremensko dogajanje pričakujemo v četrtek proti večeru in v noči na petek, ko bodo ob prehodu vremenske fronte nastala krajevna neurja.« Pri Arsu so navedli, da je lokacija močnejših neviht zaenkrat še negotova, pri čemer je možnih več scenarijev, »od nastanka posameznih obsežnejših močnejših neviht pa vse do vzpostavitve nevihtne linije, ki bi prešla večji del države.« Za jutrišnji dan so izdali oranžno opozorilo za vso državo. Krajevno se bodo pojavljali močni nalivi, meteorologi pa pričakujejo tudi močne sunke vetra, ki bodo v četrtek zvečer ali v noči na petek dosegli tudi slovensko Istro. Močnejše nevihte z močnim vetrom zahodnih smeri bodo v noči na petek predvidoma dosegle tudi Istro in Kvarner. Ori Arsu ob tem vse, ki bodo kampirali na prostem, pozivajo, naj spremljajo dogajanje in se po potrebi umaknejo na varno.

Arso
Arso je za jutrišnji dan izdal oranžno opozorilo za vso državo.

V petek se bo umirilo, a le začasno

V petek zjutraj se bo kot kaže vremenska situacija sprva prehodno umirila, a nas bo popoldne ali zvečer od severa zajel nov pas neviht, ki se bodo lahko nadaljevale še v noč na soboto. Plohe in nevihte bodo nad našimi kraji nastajale tudi v soboto popoldne, kakšna pa bo možna tudi še v nedeljo, vendar bodo predvidoma manj intenzivne kot četrtkove in petkove.

Hidrološko opozorilo

Pri Arsu opozarjajo, da lahko krajevne plohe in nevihte v četrtek zvečer in v noči na petek povzročijo hiter porast hudourniških vodotokov in poplavljanje padavinske vode na manjših območjih. Verjetnost za ta pojav je večja na območju severne in zahodne Slovenije, vključno s slovensko Istro. Tudi v petek čez dan lahko ob krajevnih plohah in nevihtah prehodno narastejo posamezni vodotoki in manjše reke.

Arso
Hidrološka napoved za četrtek.

Estrada

Justin Bieber
Umaknil se je z javnosti

Justin Bieber šokiran zaradi obtožb proti Seanu 'Diddyju' Combsu: "Če bi vedel, nikoli ne bi sodeloval"

anna-sorokin
Zloglasna lažna dedinja

Foto: Obsojena prevarantka Anna Sorokin med nastopom v priljubljenem šovu s sledilno napravo na nogi

robert petan_foto jernej kokol (2)
Po poroki

Robert Petan razkril podrobnosti medenih tednov in nove sezone satirične oddaje

Sophia Loren
Italijanska igralka

Filmska diva Sophia Loren na pragu okroglega jubileja

PR_danielpopovic
Aktual

VIP večerja z Danielom Popovićem v Hotelu Dolenj'c

natalija-veseljak-simon-pelko-1
Amore mio

Najljubši kompliment za Natalijo: »Mami, ti si najboljša mami na svetu!«

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste