Zmaga za grobarje ponosa Primorske

Volkovi bodo upnikom Pomurke namesto milijonov namenili le drobiž

Tomaž Modic
31. 7. 2024, 06.13
Deli članek:

V posmeh delavcem nekdanje Pomurke, ki so bili več mesecev brez plač: družina Volk, ki naj bi družbi v lasti propadlega Mipa povzročila večmilijonsko škodo, bo v stečajno maso nakazala vsega 100 tisoč evrov.

Leo Caharija
Volkovi so lastninili nekoč uspešno mesnopredelovalno družbo in jo popeljali v stečaj, zaradi tega pa je na cesti končalo skoraj 700 delavcev.

15 let po stečaju Mesne industrije Primorske (Mip), enega od nekdanjih paradnih konjev slovenskega gospodarstva, je jasno, da bo več kot 200 nekdanjih zaposlenih v tej skupini ostalo brez pomembnega dela neizplačanih plač.

Po več kot desetletju je namreč epilog dobila odškodninska tožba, ki jo je proti nekdanjim vodilnim v Mipu vložila Alenka Gril, stečajna upraviteljica Pomurke, ki je bila v lasti Mipa. Z njo je od Vojteha Volka, Marka Volka in Martina Kovača zahtevala plačilo skoraj treh milijonov evrov. Toliko škode naj bi povzročili upnikom Pomurke s tem, ko so družbo prevzeli, jo finančno izčrpali in spravili na kolena.

Toda tožba se ni končala po željah upnikov Pomurke, med katerimi je tudi 236 nekdanjih zaposlenih v tem podjetju. Člani družine Volk so se namreč s stečajno upraviteljico dogovorili za sklenitev sodne poravnave, po kateri bodo morali v stečajno maso Pomurke nakazati le sto tisoč evrov. To pomeni, da bo za njene upnike, ki so prijavili več deset milijonov evrov terjatev, po plačilu odvetniških stroškov ostal le drobiž.

Zakaj je ta dogovor v posmeh nekdanjim delavcem Pomurke, ki so bili pred stečajem več mesecev brez plač in še danes čakajo na denar? In zakaj gre za veliko zmago članov družine Volk, ki za domnevne nepravilnosti očitno ne bo nikoli zares odgovarjala?

Leo Caharija
Nekdanji vodilni v Mipu: Marko Volk, Vojteh Volk in Martin Kovač.

Rešili so se dolgoletnih zapornih kazni

Spomnimo, družina Volk je bila ena prvih, ki je izpeljala menedžerski prevzem brez lastnega denarja. Že takrat je kazalo, da se bo klavrno končal. Leta 2004, preden so Volkovi prevzeli Mip, je imel ta za okoli 15 milijonov evrov dolgov. Tri leta pozneje, tudi zaradi nakupa Pomurke, pa so družbe v skupini bankam in lizinškim hišam dolgovale skoraj sto milijonov evrov.

Celotno razsežnost dogajanja je razkril šele stečaj, zaradi katerega je na zavodu za zaposlovanje končalo 660 nekdanjih delavcev Mipa in Pomurke. Upnikom Mipa so priznali za 80 milijonov evrov, upnikom Pomurke pa za 82 milijonov evrov terjatev. Po desetih letih in (raz)prodaji večine premoženja je zanje ostalo le nekaj milijonov evrov. Večina tega je šla za poplačilo bank, dobavitelji so ostali praznih rok.

Pogrebniki Mipa so se zaradi slabega vodenja in domnevnega izčrpavanja znašli tudi na zatožni klopi. Z neresničnimi podatki o poslovanju in izmišljenimi zavarovanji naj bi zavedli banke, s čimer so za Mip pridobili šest milijonov evrov posojila, ki ga ta nikoli ni vrnil. V začetku leta 2017 je okrožno sodišče v Ljubljani Vojtehu Volku prisodilo šest let, Marku Volku in Martinu Kovaču pa po dve leti in pol zaporne kazni. A je pozneje višje sodišče v Ljubljani Vojtehu Volku omililo kazen, Marka Volka in Martina Kovača pa oprostilo očitkov.

arhiv Vestnika
V obdobju od 2006 do 2008 naj bi bilo opravljenih več nezakonitih poslov, med drugim prodaja nepremičnin Pomurke znotraj kompleksa.

Sodišče je že dosodilo v prid Pomurke

Njihovo odgovornost je zahtevala tudi stečajna upraviteljica Pomurke. Leta 2013 je zoper trojico vložila odškodninsko tožbo, s katero je zahtevala plačilo 2,9 milijona evrov.

V obdobju od 2006 do 2008 je bilo po njenih ugotovitvah opravljenih več domnevno nezakonitih poslov, med drugim prodaja nepremičnin Pomurke znotraj kompleksa in prodaja blagovnih znamk, pri čemer so bile prve prodane za okoli šest milijonov evrov, druge za 1,2 milijona evrov. Toda posli so bili izvedeni le na papirju, v resnici družba tega denarja ni dobila. Ob vsem tem naj bi bila Pomurka že takrat insolventna.

Nasprotnega mnenja so bili toženi: Martin Kovač, ki je bil predsednik uprave Pomurke, Marko Volk, ki je bil član uprave, in Vojteh Volk, ki je bil predsednik upravnega odbora. Očitke so v celoti zanikali.

Okrožno sodišče v Ljubljani je odločilo v prid Pomurke. Razsodilo je, da je trojica dolžna plačati skoraj pol milijona evrov. Višje sodišče je sodbo razveljavilo in jo vrnilo na prvo stopnjo. Toda v ponovljenem sojenju se je družina Volk naenkrat želela poravnati. Naproti jim je prišla tudi stečajna upraviteljica.

Zakaj je stečajna upraviteljica privolila v poravnavo

Po mnenju Alenke Gril je poravnava primerna in smiselna zaradi več razlogov:

- sodišče prve stopnje ni sledilo zahtevku Pomurke po neomejeni odškodninski odgovornosti nekdanjih vodilnih,

- sodišče bi imelo ponovno velike težave pri imenovanju strokovnega izvedenca, saj teh primanjkuje,

- ponovni postopek bi bil dolgotrajen, razplet pa negotov.

Poravnavo je že potrdilo sodišče. Če se v naslednjih dneh na sklep ne bo pritožil nihče od upnikov Pomurke, bo postala pravnomočna. Člani družine Volk bodo morali denar v stečajno maso nakazati v štirih obrokih najpozneje do konca letošnjega leta.

V sklenitev sodne poravnave je Gril zagotovo prepričalo tudi dejstvo, da je družina Volk že pred časom poskrbela za večino svojega premoženja. Nepremičnine je na primer prepisala na druge družinske člane.

Branko Žunec
Stečajna upraviteljica Pomurke Alenka Gril se je z družino Volk dogovorila za sodno poravnavo.

Denar iz stečaja tudi za nekdanjega predsednika uprave

Dogovor s pogrebniki Pomurke je slaba uteha za njene upnike, v prvi vrsti za nekdanje zaposlene. Aprila 2009, ko je družba končala v stečaju, je vseh 236 delavcev dobilo odpovedi pogodb o zaposlitvi, na podlagi katerih so se lahko prijavili na zavod za zaposlovanje. Pred tem pa kar štiri mesece niso dobili plač. Zaradi tega so jim v stečaju priznali kar 2,6 milijona evrov prednostnih terjatev.

Od tega so iz jamstvenega sklada že takrat dobili slabo četrtino tega, okoli 630 tisoč evrov. Zdaj je za njihovo poplačilo na voljo še 780 tisoč evrov. Izgubili bodo torej slabo polovico denarja, ki jim ga je dolgovala Pomurka. Nekaj malega si obetajo tudi od denarja iz poravnave s člani družine Volk.

Med tistimi, ki bo dobil denar, je tudi Martin Kovač. Ta je kot nekdanji predsednik uprave Pomurke v stečajno maso prijavil 57 tisoč evrov terjatev. Od tega je 43 tisoč evrov prednostnih. Po naših izračunih je ob stečaju iz jamstvenega sklada prejel dobrih 11 tisočakov, zdaj pa si obeta še 13 tisoč evrov.

Estrada

mariah-carey, pevka
Izguba sestre in mame

Mariah Carey v težkih trenutkih tolaži njen bivši mož

Justin Bieber
Umaknil se je z javnosti

Justin Bieber šokiran zaradi obtožb proti Seanu 'Diddyju' Combsu: "Če bi vedel, nikoli ne bi sodeloval"

anna-sorokin
Zloglasna lažna dedinja

Foto: Obsojena prevarantka Anna Sorokin med nastopom v priljubljenem šovu s sledilno napravo na nogi

robert petan_foto jernej kokol (2)
Po poroki

Robert Petan razkril podrobnosti medenih tednov in nove sezone satirične oddaje

Sophia Loren
Italijanska igralka

Filmska diva Sophia Loren na pragu okroglega jubileja

PR_danielpopovic
Aktual

VIP večerja z Danielom Popovićem v Hotelu Dolenj'c

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste