Zaposleni na Darsu še brez višjih plač

Za tiste z nižjimi plačami preskromno, dogovor bistveno bolj koristi zaposlenim z že visokimi plačami

A.S./STA
26. 7. 2024, 08.22
Deli članek:

Eden od treh reprezentativnih sindikatov v Darsu je zavrnil plačni predlog uprave, tako zaposleni v podjetju julija še niso dočakali višjih plač.

Sašo Švigelj
Nezadovoljni delavci so pred mesecem dni protestirali pred upravo Darsa.

Sindikat delavcev avtocest Darsa in Sindikat železniškega transporta Slovenije SE Dars sta sprejela plačni predlog uprave Darsa, a je ta predlog junija zavrnil Sindikat delavcev Darsa. Posledično se sestanki na to temo nadaljujejo, so za STA pojasnili v slovenskem upravljalcu avtocest in hitrih cest.

Prvotni predlog, ki so ga naslovili na upravo, je namreč predvideval 22-odstotno zvišanje plač, uprava pa je pristala na zvišanje osnovnih plač za en plačni razred, torej za štiri do pet odstotkov. V naslednjih treh mesecih bi sicer okrepila še maso za delovno uspešnost s 13 na 16 odstotkov skupne mase plač ter pristopila k aktivnostim za pripravo nove sistemizacije delovnih mest in k oblikovanju nove lestvice za usklajevanje plač z inflacijo.

"Predlagani dogovor je nesprejemljiv, saj predvideva skromno zvišanje plač za zaposlene z nižjimi plačami, medtem ko bistveno bolj koristi tistim z že visokimi plačami. Dve tretjini zaposlenih na Darsu prejema plače do 25. plačilnega razreda, tako kot velika večina članov Sindikata delavcev Darsa," je za STA poudaril predsednik Sindikata delavcev Darsa Damir Lišić.

V sindikatu, ki deluje pod okriljem Konfederacije sindikatov Slovenije (KSS) Pergam in na Darsu med drugimi zastopa vzdrževalce, strojnike, cestninske nadzornike, nadzornike prometa in operaterje v prometnoinformacijskem centru, so na to junija opozorili tudi s protestom pred upravno stavbo podjetja v Ljubljani.

A, tako Lišić, uprava njihovih zahtev in protesta ni vzela resno. "In nimam občutka, da se uprava pogaja v dobri veri, saj so sestanki bolj namenjeni zavlačevanju in izvajanju pritiskov name osebno kot pa poskusom, da se doseže dogovor," je opozoril.

Kot je navedel, se za rešitev vprašanja plač aktivno zavzema le delavski direktor. Ta je po njegovih besedah tudi predstavil predlog dogovora, ki je bil sprejemljiv za vse sindikate. Na mizi je bil minuli teden, a ga uprava ni podprla, "delavskega direktorja pa so izločili iz celotnega procesa".

So pa sindikati v torek prejeli odgovor vodje službe za upravljanje kadrov na Darsu Klemna Brenka, da so se pripravljeni začeti pogajati o tem predlogu, je nadaljeval Lišić. "Dejstvo, da so se šele sedaj pripravljeni začeti pogajati, potrjuje naš očitek, da se je uprava ves čas pogajala s figo v žepu. Sicer še vedno upamo, da bomo dogovor dosegli, ampak vse kaže, da nas uprava ne jemlje resno in bomo avgusta morali začeti zaostrovati sindikalne aktivnosti," je sklenil.

Estrada

plesničar, sandi, manja, tiktok
Nikoli nisi prestar

Manja in Sandi, najbolj zabavna 'starca' slovenskega TikToka

Camilla, bivši mož
Poseben večer

Kraljica Camilla in bivši mož ponovno združena

Nicole, Liam
Razkrila novico malo po poroki

Rod Stewart bo zopet dedek!

profimedia-0497566897
Sveže zaročena

Jason Statham in Rosie Huntington Whiteley uživata v Grčiji

Rok Piletič
Vragolije

Roka Piletiča zaradi kraje obiskala policija

martina ipsa
Skupaj z ženo

Martina Ipša zapušča Slovenijo in se seli na Irsko

Zanimivosti

steklokeramična plošča
Brezmadežna kuhinja

Nasveti in triki za čisto steklokeramično ploščo, brez prask

dide
Raper Dide?

Začel v Liverpoolu, pristal v Mariboru: kdo je 27-letni Sheyi Ojo

1
Zanimivosti

Veličastni finale v kraljestvu Zlatoroga krona zlate sezone

Mladinsko_Inga_Remeta_Lo_res_005
Zanimivosti

Nova sezona, novi izzivi

2024-08-28 Triglav - Osvežitvena vožnja-75
Zanimivosti

Velikani vožnje zavzeli prestolnico

etienne-girardet-chp1ITgplkA-unsplash
Zanimivosti

Zakaj v Sloveniji ne najdemo kosmičev za zajtrk iz serije Prijatelji?