Konferenčna liga

Olimpija v Stožicah uspešno krenila na evropsko pot

A.S./STA
25. 7. 2024, 21.24
Posodobljeno: 26. 7. 2024, 15.18
Deli članek:

Nogometaši ljubljanske Olimpije so v prvi tekmi drugega kroga kvalifikacij za konferenčno ligo doma premagali ukrajinski Žitomir z 2:0 (0:0). Povratna tekma bo 1. avgusta v poljskih Glivicah.

Martin Metelko
/

Nogometaši Olimpije so danes začeli letošnje evropsko popotovanje, saj so bili neposredno uvrščeni v drugi krog kvalifikacij za tretje najmočnejše evropsko tekmovanje. Ljubljančani so v novo sezono krenili z zmago v domačem prvenstvu, z 2:0 so doma odpravili novopečenega prvoligaša Primorje z 2:0, danes pa so z enakim rezultatom premagali še Žitomir.

Prvi tekmec v Evropi je ukrajinska Polisja iz Žitomirja, za katero je to prva uradna tekma sezone, saj prav tako ni nastopila v prvem krogu kvalifikacij, ukrajinsko prvenstvo pa se še ni začelo. Olimpija jim je tako zadala uvodni poraz z goloma Raula Florucza in Dioga Pinta.

V uvodnih minutah današnje tekme je bilo nekaj nepovezane igre na obeh straneh, tako tudi ni bilo pravih priložnosti. V prvih 15 minutah so nekoliko bolj na žogo stopili Ukrajinci, ki so pokazali več volje po zadetku.

Tudi Olimpija je počasi vse bolj prihajala pred vrata tekmeca, a do pravega zaključka Ljubljančani še lep čas niso prišli. Zeleno-beli so jalovo pobudo prevzeli v nadaljevanju polčasa, v 26. minuti je iz prostega strela precej iz desne strani Florucz prvič ogrel vratarja Jevgena Volineca.

Kaj več priložnosti v tem delu ni bilo, igra pri obeh ekipah je delovala raztrgano. Bolj so pritisnili domačini, najbolj aktiven je bil Florucz, njegovi streli so bili nekajkrat blokirani, v naročju ukrajinskega vratarja je končal tudi poskus Rede Boultama. Slednji je poskusil tudi pet minut pred odmorom, ko je z roba kazenskega prostora žogo poslal čez gol.

V začetku drugega polčasa so tudi gostje prvič preizkusili domačega vratarja Matevža Vidovška, ki je ujel strel Oleksandra Nazarenka. Kljub tem poskusu Polisje pa so bili v začetnih minutah nadaljevanja še naprej v napadu agresivnejši nogometaši Olimpije.

To pa so zeleno-beli kronali v 56. minuti. Dino Kojić je zaposlil še naprej zelo aktivnega Florucza, ta je potegnil v kazenski prostor, nato pa s strelom v oddaljeni kot Olimpijo popeljal do prednosti.

Varovanci španskega stratega Victorja Sancheza so imeli v 68. lepo priložnost za povišanje vodstva, Nemanja Motika je po tleh sprožil z leve strani, posredoval je Volinec, Boultam pa odbitka ni uspel pospraviti v mrežo. Ukrajinci so stopili višje v lovu na izenačenje, po kotu je Admir Bristić z glavo meril čez prečko. Na drugi strani je Volinec ujel strel Pedra Lucasa.

Toda volkovi so se ob tem preveč odprli, Ljubljančani pa so v sodnikovem podatku potrdili zmago po protinapadu, ob koncu katerega sta bila vpletena rezervista, Justas Lasickas je našel Dioga Pinta, ki je povišal na 2:0. Tik pred koncem je Vidovšek ukrotil še strel Caua Paixaa.

Estrada

monika avsenik pl
Pevka, učiteljica, fotografinja

Monika Avsenik spregovorila o bremenu, ki ga nosi njen priimek, in enem od bolj bolečih trenutkov v karieri

jodie foster
V eni sezoni

Seriji Shogun rekordnih 18 emmyjev

dominik bagola
Dominik Bagola - Balladero

Letos so ga presenetile lastovke, v spominu ima še kačo

andrej hofer
Konec poletja

Kaj znanega voditelja spravi v manjši obup

matjaž javšnik
Srce je dobro

Matjaž Javšnik se ne more zrediti

sveča, prometna nesreča
Smrt glasbenega pionirja

Poslovil se je legendarni slovenski glasbenik "Zoran, za prijatelje tudi Crni"

Zanimivosti

_Reporter.
Zanimivosti

Kandidatka z udbovskim dosjejem: zaradi sodelovanja s Službo državne varnosti lahko Marti Kos propade komisarska kandidatura

boj_1
Rimljani

Boj velikanov za oblast

kotna sedežna garnitura
Vsestransko uporabne

Poznate vse prednosti kotnih sedežnih garnitur?

renato-volker
Gejevski aktivist, komik, šank filozof

Hiral na mariborski onkologiji, dobil videnje in začel pisati

jedilno olje
Reckiliramo

Kaj storite z oljem, ki ostane po koncu priprave obroka?

cedevita-olimpija, basket-preparty
1. oktober

Vsi v Stožice na nepozaben spektakel!