Francija in ZDA

Odločili, kjer bodo leta 2030 in 2034 potekale zimske olimpijske igre

S.R./STA
24. 7. 2024, 12.39
Posodobljeno: 24. 7. 2024, 12.44
Deli članek:

Mednarodni olimpijski komite (Mok) je na generalni skupščini pred začetkom poletnih OI v Parizu organizacijo zimskih olimpijskih iger 2040 dodelil Franciji, a pod določenimi pogoji. Znano je tudi, kjer bodo potekale zimske olimpijske igre 2034.

Profimedia
Sedež Mednarodnega olimpijskega komiteja v švicarski Lozani.

Najprej so seveda na vrsti zimske olimpijske igre 2026, ki bodo potekale v Italiji, in sicer v Milanu in Cortini d'Ampezzo. Odločitev o tem je padla že leta 2019. Mok pa je danes odločil o naslednjih dveh prireditvah, olimpijskih igrah 2030 in 2034. Tako bodo zimske olimpijske igre leta 2030 potekale v francoskih Alpah, vendar pod pogojem, da francoska vlada in regionalne oblasti zagotovijo finančna in organizacijska jamstva. 

Odločitev o izboru prireditelja je prišla po tem, ko je francoski predsednik Emmanuel Macron članom Moka zatrdil, da bo od naslednjega francoskega premierja zahteval finančno "jamstvo" za organizacijo iger. Macron je dva dni pred otvoritveno slovesnostjo poletnih olimpijskih iger v Parizu dejal: "Želim potrditi svojo popolno zavezanost in popolno zavezanost francoskega naroda. Zagotavljam vam, da bom od naslednjega predsednika vlade zahteval, da med prednostne naloge nove vlade vključi ne le tega jamstva, ampak tudi olimpijski zakon." Macron je dodal, da želi Francija "preostanku sveta pokazati, da zimske igre niso le zgodovina - in mi smo ponosni, da smo del nje -, ampak tudi del naše prihodnosti."

Odzval se je tudi predsednik Moka Thomas Bach, ki je danes napovedal, da bo "moral bodoči francoski premier Moku zagotoviti državno jamstvo za organizacijo zimskih olimpijskih iger leta 2030 pred 1. oktobrom". Tako bodo v Franciji v šestih letih še druge olimpijske igre po poletnih, ki se bodo začele v petek v Parizu. Pogodba o organizaciji zimskih OI z Mokom za zdaj še ni podpisana in bo šele po izpolnitvi zahtevanih pogojev.

Izbor je še pred 142. zasedanjem Moka veljal za formalnost, saj je bila Francija že novembra imenovana za prednostno kandidatko. Vodstvo Moka jo je generalni skupščini priporočilo junija. Francija ima že veliko olimpijskih izkušenj. V francoskih Alpah so zimske igre potekale v Chamonixu (leta 1924), Grenoblu (1968) in Albertvillu (1992). Letos Pariz že tretjič po letih 1900 in 1924 gosti poletne OI.

Mok je pozneje odločil še, da se organizacija olimpijskih iger 2034 dodeli Salt Lake Cityju. Smučarsko središče v ameriški zvezni državi Utah je igre gostilo že leta 2002. Mok je ob dodelitvi zimskih iger 2034 Američane opozoril, da jim igre lahko odvzame, če ameriške oblasti ne bodo spoštovale "vrhovne avtoritete" Svetovne protidopinške agencije Wade.

Estrada

monika avsenik pl
Pevka, učiteljica, fotografinja

Monika Avsenik spregovorila o bremenu, ki ga nosi njen priimek, in enem od bolj bolečih trenutkov v karieri

jodie foster
V eni sezoni

Seriji Shogun rekordnih 18 emmyjev

dominik bagola
Dominik Bagola - Balladero

Letos so ga presenetile lastovke, v spominu ima še kačo

andrej hofer
Konec poletja

Kaj znanega voditelja spravi v manjši obup

matjaž javšnik
Srce je dobro

Matjaž Javšnik se ne more zrediti

sveča, prometna nesreča
Smrt glasbenega pionirja

Poslovil se je legendarni slovenski glasbenik "Zoran, za prijatelje tudi Crni"

Zanimivosti

_Reporter.
Zanimivosti

Kandidatka z udbovskim dosjejem: zaradi sodelovanja s Službo državne varnosti lahko Marti Kos propade komisarska kandidatura

boj_1
Rimljani

Boj velikanov za oblast

kotna sedežna garnitura
Vsestransko uporabne

Poznate vse prednosti kotnih sedežnih garnitur?

renato-volker
Gejevski aktivist, komik, šank filozof

Hiral na mariborski onkologiji, dobil videnje in začel pisati

jedilno olje
Reckiliramo

Kaj storite z oljem, ki ostane po koncu priprave obroka?

cedevita-olimpija, basket-preparty
1. oktober

Vsi v Stožice na nepozaben spektakel!