Od danes

Subvencije za nakup električnih vozil za fizične osebe že na voljo

D.K.
15. 7. 2024, 17.42
Posodobljeno: 15. 7. 2024, 17.54
Deli članek:

Fizične osebe lahko od danes naprej do zaprtja javnega poziva, objavljenega v uradnem listu 12. julija 2024, oddajo vlogo za pridobitev nepovratne finančne spodbude za nakup električnih vozil.

Profimedia
Fotografija je simbolična

Ministrstvo za okolje, podnebje in energijo in družba Borzen dodeljujeta nepovratne finančne spodbude fizičnim osebam za električna vozila. Namen javnega poziva je podpora fizičnim osebam pri prehodu na brezemisijsko mobilnost, in sicer z dodeljevanjem finančnih spodbud za nakup električnih vozil brez emisij CO2 na izpustu, namenjenih za cestni promet.

Cilj javnega poziva je pospešiti razvoj trga alternativnih goriv v prometu in razmah uporabe brezemisijskih vozil v Sloveniji ter s tem povečanje čiste ali podnebno nevtralne mobilnosti v skladu s členom 10 Uredbe (EU) 2020/852, je zapisano na straneh vlade.

Predmet javnega poziva so nepovratne finančne spodbude fizičnim osebam za naložbe v nakup novih ali rabljenih vozil za cestni promet, ki spadajo v eno izmed spodaj navedenih kategorij cestnih vozil, in sicer za nakup novega vozila kategorije M1, N1, L7e, L6e, L5e, L4e, L3e, L2e in L1e-B na električni pogon brez emisij CO2 na izpustu, ki vključuje nakup baterije oziroma najem baterije za dobo najmanj dveh let od dneva nakupa, ter za nakup rabljenega vozila kategorije M1 in N1 na električni pogon brez emisij CO2 na izpustu, ki vključuje nakup baterije oziroma najem baterije za dobo najmanj dveh let od dneva nakupa.

Koliko znaša subvencija?

Tako so fizičnim osebam na voljo subvencije za nakup novih ali rabljenih električnih vozil za prevoz potnikov z največ osmimi sedeži poleg sedeža voznika ter električnih vozil za prevoz blaga z največjo maso do 3,5 tone.

Za ti dve kategoriji vozil je subvencija 6500 evrov za nakup novega vozila v vrednosti do 35.000 evrov z DDV, 4500 evrov za nakup novega vozila v vrednosti od 35.000 do 65.000 evrov z DDV, 3000 evrov za nakup rabljenega vozila v vrednosti do 30.000 evrov z DDV in 2000 evrov za nakup rabljenega vozila v vrednosti od 30.000 do 65.000 evrov z DDV.

Borzen
Subvencije za nakup električnih vozil - fizične osebe.

Prav tako je mogoče subvencijo dobiti za nakup novih električnih štirikolesnikov in lahkih štirikolesnikov, motornih trikoles, trikolesnih vozil s stransko prikolico, dvokolesnih motornih koles ter tri- in dvokolesnih mopedov. Subvencije za te kategorije vozil znašajo 1500, 1000, 750, 500 in 300 evrov. Več informacij najdete tukaj.

Subvencijo je mogoče dobiti za nakup vozila v času od 1. junija 2024 do dneva objave zaključka javnega poziva. Vozilo mora najmanj dve leti po prvi registraciji s strani prejemnika subvencije ostati registrirano in v lasti ali finančnem lizingu prejemnika subvencije.

Komu je subvencija namenjena?

Subvencijo lahko pridobi vsaka fizična oseba, ki ima stalno prebivališče v Sloveniji. Kot fizična oseba po tem pozivu se ne šteje samostojni podjetnik ali fizična oseba, ki samostojno opravlja dejavnost kot poklic oz. je registrirana za opravljanje dejavnosti na podlagi posebnega zakona.

Vlogo za pridobitev spodbude je treba oddati v elektronski obliki prek spletne aplikacije Centra za spodbujanje prehoda na alternativna goriva v prometu. Javni poziv bo predvidoma odprt do porabe sredstev.

Na voljo je skupno 11,25 milijona evrov sredstev iz načrta za okrevanje in odpornost. Koriščenje bo mogoče v proračunskih letih 2024, 2025 in 2026, in sicer od danes do dneva objave zaključka poziva.

Estrada

natalija-veseljak-simon-pelko-1
Amore mio

Najljubši kompliment za Natalijo: »Mami, ti si najboljša mami na svetu!«

Srbski igralec Sergej Trifunović
Srbski igralec

Trifunović v Splitu dobil 60 dni pogojne kazni, plačati mora 150 evrov, zanj se je zavzel tudi Vučić

Alfi Nipič
Dvojno slavje

Nipiča za prvih 80 šokirali z "muzikantsko budnico" in vodometom, Hermino Veseljaki obiskali na domu

Baby Lasagna, Šou domov
Radio 1

Ekskluzivno v Šou domov: Tomi Meglič imel velike načrte z Baby Lasagno

robert petan_foto jernej kokol (1)
Po novem tudi mož

Robert Petan na skrivaj skočil pred oltar!

nina donelli 2
Zdaj je znano!

Noseča Nina Donelli prvič razkrila svojega partnerja, gre za znanega slovenskega športnika

Zanimivosti

električni-števec
Napačen števec

Skoraj 20 let plačeval račune nekoga drugega, opazil šele sedaj

sanje, sanjanje, letenje
Popolnoma vsi sanjamo

Najpogosteje se sanje vrtijo okoli denarja ali letenja

Splet 1-brez CO2
Zanimivosti

Slovenske železnice pomembno prispevajo k varovanju okolja: od letos z brezogljičnim prevozom potnikov in tovora z vsemi električnimi vlaki

seo net
Zanimivosti

Kako se dela SEO optimizacija - Vodnik za boljšo vidnost

_Reporter.
Zanimivosti

Kandidatka z udbovskim dosjejem: zaradi sodelovanja s Službo državne varnosti lahko Marti Kos propade komisarska kandidatura

boj_1
Rimljani

Boj velikanov za oblast