Od 1500 do 2000 evrov

Za vozniški izpit je treba seči globoko v žep, mnogi si ga ne denarno ne časovno ne morejo privoščiti

Andraž Zupančič
11. 4. 2023, 05.55
Deli članek:

Vozniški izpit je dejansko vstop v svet mobilnosti in samostojnosti. Svoboda, ko se lahko odpeljete, kamor hočete in kadar hočete, pa ima svojo ceno. In ta je vse višja, poleg tega si je treba vzeti veliko časa. Za opravljanje izpita boste odšteli vsaj 1500 evrov in porabili najmanj šest mesecev, vse skupaj lahko traja tudi dlje kot eno leto. Zdaj želijo pri SDS pomagati z boni za mlade voznike.

Č.G.
Vozniški izpit je danes skoraj nuja, pot do njega pa je draga in dolgotrajna.

Slovenija danes premore 133 avtošol, a to še ne pomeni, da je pot do vozniškega izpita hitra in preprosta. Prej obratno, pritožb in negodovanja tako nad samimi izpiti kot odnosom do mladih kandidatov ne manjka.

A začnimo pri cenah. Kot se draži vse okoli nas, so tudi tu stroški vse višji. Oglejmo si gibanje cen skozi leta: cena posamezne vožnje je bila leta 2002 okoli 15 evrov, leta 2012 že 23,50 evra, danes pa je približno 41 evrov ali celo več. Povišanje cen za okoli 30 odstotkov v zadnjem letu je za mlade, ki predstavljajo večino kandidatov za vozniški izpit, in njihove družine preprosto preveliko breme.

1500 evrov ali več

»Brez vozniškega izpita je človek precej omejen, saj v Sloveniji osebna mobilnost temelji na osebnem avtomobilu, in glede na predvidene investicije in razvoj infrastrukture za alternativne oblike mobilnosti, ki bi bile konkurenčne osebnemu avtomobilu, bo tako vsaj še nekaj let, če ne desetletij. Tudi večina delovnih mest zahteva opravljen vozniški izpit kategorije B,« meni poslanka Anja Bah Žibert, ki je na vlado naslovila pisno poslansko pobudo glede pomoči mladim pri opravljanju vozniškega izpita. Finančna pomoč bi po njenem predlogu veljala za srednješolce in študente do 26. leta starosti. Za zdaj pa še ni omenjeno, v kakšnem znesku bi veljal tako imenovani »bon za novega voznika«. V povprečju mora kandidat za vozniški izpit odšteti skupno od 1500 do 2000 evrov.

STA
Poslanka Anja Bah Žibert predlaga bon za mlade voznike, ki bi veljal za kandidate do 26. leta starosti.

V povprečju pol leta do izpita

Tudi čakalne dobe niso zanemarljive, nastanejo predvsem pri prijavljanju na izpite ter na začetek vožnje. Na eni strani veliko povpraševanja, na drugi pa tudi neučakanost, da bi čim prej opravili izpit, botruje daljšim čakalnim vrstam. Strokovnjaki kot vzrok dolgih čakalnih dob navajajo tudi, da med korono ni bilo mogoče opravljati izpitnih dejavnosti, poleg tega pa je opravljanje praktičnega dela izpita težje od teoretičnega in zahteva več ur. Če upoštevamo povprečje 35 ur vožnje in pri izpitu uspešnost v drugem poskusu, potrebuje kandidat v idealnih razmerah od štiri do šest mesecev.

Po podatkih Agencije za varnost prometa (AVP) je bilo treba konec februarja letos za teoretični del vozniškega izpita v povprečju čakati 18 dni in za praktični del 28 dni. Praktični del vozniškega izpita je sicer mogoče opraviti že z 20 obveznimi učnimi urami in 21. izpitno uro. »Junakov«, ki bi z dvajsetimi urami uspešno končali usposabljanje, je na leto v vsej Sloveniji le nekaj deset. Večina kandidatov za dosego minimalnih znanj za uspeh na izpitu potrebuje vsaj 35 ur praktičnega usposabljanja, odvisno od motoričnih spretnosti.

Uspešnih malo več kot polovica 

Iz evidence AVP o vozniških izpitih pa je razvidno, da je večina (okrog 63 odstotkov) kandidatov za izpit B-kategorije starih od 18 do 20 let, 24 odstotkov je starih od 21 do 30 let, 13 odstotkov pa starejših od 30 let. Osip kandidatov zato tudi ni tako presenetljiv. Za praktični del vozniškega izpita in za vse kategorije velja, da je bila lani uspešnost dobrih 54 odstotkov. Uspešnost je bila precej večja, 57-odstotna, leta 2020, ko je bilo sicer izpitov le 33.274 (lani jih je bilo 52.249). V letu 2022 je daleč največ kandidatov opravilo vozniški izpit v drugem ali tretjem poskusu, od 22.638 kar 8642.

Estrada

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

mariah-carey, pevka
Izguba sestre in mame

Mariah Carey v težkih trenutkih tolaži njen bivši mož

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste