Slovenija

Tolminska šola še vedno v obnovi

Carmen Leban
12. 9. 2014, 18.14
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Šolski center je največja stavba v tolminski občini in končno dobiva novo podobo. Obnova in sanacija bosta stali 3,4 milijona evrov.

Carmen Leban

Celotna investicija je vredna 3,4 milijona evrov.

Obnova tolminskega šolskega centra je obsežna, zato bodo en del izpeljali tudi med poletnimi počitnicami prihodnje leto. Tudi letošnje šolsko leto se za tolminske učence ni začelo kot običajno.

Agonija z obnovo tolminskega šolskega centra se je vlekla kar nekaj časa, saj je občina kot ustanoviteljica pogorela na razpisu za državna sredstva. Zavrnjeni so bili na osnovi zelo banalnega razloga. V stavbi namreč deluje tudi gimnazija, katere ustanoviteljica pa ni občina oziroma država. Kazalo je, kot da država ne sme pomagati projektom, katerih lastnica je sama.

Carmen Leban

Trmasti in puntarsko navdahnjeni Tolminci se niso vdali. Terjali so svoje in dobili prepotreben denar za obnovo, čeprav ni šlo gladko, saj so 2,3 milijona evrov dobili na osnovi tožbe na upravnem sodišču. A zapletlo se je, ker so bile počitnice prekratke in se obnova šole še ni zaključila.

Tolminski šolski center, včasih se je imenoval Vojvodina, ker je denar za izgradnjo po potresu 1976. solidarnostno prispevala nekdanja avtonomna pokrajina Vojvodina, je bil že ob izgradnji deležen veliko kritike. Dokaj moderen objekt, ki je grobo zasekal v občutljivo okolje, obdan s pločevino in ravno streho, je dal slutiti, da se mu ne piše nič dobrega.

Carmen Leban

Ravne strehe za območje s tako velikimi količinami dežja nikakor niso primerne, zato se že ves čas srečujejo z zamakanjem, visoki odprti prostori in velike steklene površine pa so energetsko požrešni. Z deli je idrijski gradbinec Zidgrad začel zadnje dni lanskega šolskega leta, obnova pa je tako obsežna, da bodo en del izpeljali v naslednjih poletnih počitnicah. Najprej so opravili energetsko sanacijo strehe, kar pomeni 4000 evrov prihranka v eni sami kurilni sezoni. 

4000 evrov prihranka v eni kurilni sezoni

Del načrtovane energetske obnove, za katero je denar zagotovila občina iz občinskega proračuna, so izpeljali že lani, letos bo na vrsti še sanacija stavnega pohištva in fasade. Še posebej so bila na udaru okna, skozi katera je včasih tako vleklo, da učencem in dijakom nikakor ni bilo prijetno. Obnovili bodo tudi prezračevanje z rekuperacijo in vgradnjo toplotne črpalke. Celotna investicija bo veljala 3,4 milijona. Šolski center je največja stavba v tolminski občini, saj njena površina znaša 7100 kvadratnih metrov uporabnih površin, skupaj s telovadnico pa 11.000.

Stavba je bila deležna prve večje obnove leta 2012, zanjo pa je občina odštela 487.000 evrov. Ker so se obnovitvena dela letos nekoliko zavlekla, so učencem in dijakom v prvem tednu novega šolskega leta pripravili nekatere vsebine, ki so se odvijale zunaj šolske stavbe, a zaradi tega učni načrt ne bo trpel. Te dni so imeli športne dneve in ekskurzije, ki bi jih imeli sicer med šolskim letom, opravljali so kolesarske izpite, naravoslovne dneve. Zdaj v stavbi pouk normalno poteka, čeprav Šolski center še naprej ostaja gradbišče. Tega so nekoliko uredili in nevarne dele zaščitili z mrežo, delajo pa tam, kjer je za pouk najmanj moteče. Sicer pa, če bo šlo vse po načrtih, bodo obnovo v celoti zaključili do začetka pouka septembra 2015.

Estrada

SanjskaPoroka-clanek-svet
Last minute Sanjska poroka

Glasovanje: Kdo si zasluži 'Last minute Sanjsko poroko'?

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

Zanimivosti

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov