Svet24
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Uspešne vinske kraljice in njihove družinske kleti


Majda Goznik
10. 5. 2023, 21.35
Deli članek
Facebook
X (Twitter)
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

V klubu Gemina XIII. hotela Primus so 28. aprila svečano zaključili 18. sezono Primusovih vinskih zgodb. Vinsko-kulinarični večer je potekal v družbi: Lucije Kramer, aktualne 9. ptujske vinske kraljice, Urške (Polanec) Kmetec, 5. ptujske vinske kraljice, in Urške Repič, 6. ptujske vinske kraljice. Povezovala ga je Eva Gašperšič, sicer 7. ptujska vinska kraljica. Kot aktualne kraljice in tudi še danes skrbijo za promocijo vin in kleti Osrednjih Slovenskih goric in Haloz.

1683549408_cg_primusove_zgodbe_kraljice_1.jpg
Arhiv Štajerskega Tednika

Skozi večer so ljubitelji kakovostne vinske kapljice in kulinarike hotela Primus uživali v izbranih vinih ptujskih vinskih kraljic, ki so jih donegovali v kleteh njihovih družin ter njihovih vinogradniških-vinarskih zgodbah. Z izbranimi vini je sodelovala tudi vinska klet P&F Jeruzalem – Ormož.

Zgodba ptujskih vinskih kraljic se je začela leta 2005, ko je bila okronana prva ptujska vinska kraljica Svetlana Širec. Trenutno v ptujskem vinskem kraljestvu kraljuje že 9. ptujska vinska kraljica, vsaka ima dveletni mandat, prihajajo pa iz znanih vinogradniških družin, zato delo v vinogradu in kleti zelo dobro poznajo. Med svojim kraljevanjem vsaka vinska kraljica predstavlja naš prelepi Ptuj, vinogradnike in vinarje oz. njihova vina po celi Sloveniji in tudi zunaj nje. Na zadnji zgodbi 18. sezone Primusovih vinskih zgodb so tri kraljice predstavile svoje vinogradniško-vinarske zgodbe v luči kraljevanja in svojih poslovnih poti.

Urška Kmetec prihaja iz znane vinogradniške družine Polanec iz okolice Ptuja. Vinograde in trto nosi v srcu, tudi na svoji sedanji poslovni poti vključuje motive trte, simbole vinogradništva in samo vino. Urška pravi, da se vse začne pri vinski trti, ki je zanjo najlepša roža. Spominja pa se, da je v vinogradu v času svoje zgodnje mladosti večkrat jokala, pa ne od sreče, ampak od žalosti, ker je bilo treba iti v vinograd, kjer pa je spoznala, kako pridemo do same žlahtne kapljice. Nekdo, ki tega ni poskusil, ne more vedeti, koliko ur nege in vztrajnosti je potrebno, da pridelamo nekaj takšnega, kot je vino. Na osnovi vsega tega je videla, da je vinska trta resnično neka posebna rožica, ki na koncu da žlahtno kapljico. Danes ima svoj posel, ki temelji na cvetličarstvu, vinsko trto pa vključuje v svoje aranžmaje, šopke, tudi njen poročni šopek je imel grozd, laški rizling.

Preberite več v Štajerskem Tedniku


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.