Svet24
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Prehrana / stran 85

Ovseni kosmiči za zdrav začetek dneva

Ovseni kosmiči za zdrav začetek dneva

Čeprav se zdijo pečeni ovseni kosmiči na prvi pogled nezdrava kalorijska bomba, so pravzaprav zdrava in z vlakninami bogata alternativa pecivu oz. podobnim izdelkom. Pečeni ovseni kosmiči niso le zdrav prigrizek ali sladica, temveč tudi odlična izbira za zajtrk, saj predstavljajo raznovrsten in topel obrok.

Mija Ren / revija Bodi zdrava
2. 12. 2022, 16.00
hrana, ki-stara

Kako se posladkati na zdrav način?

Sladko in zdravo. Za večino nezdružljiva kombinacija. Pa vendar obstajajo načini, da se sladkamo, kolikor se le da zdravo. Sredstva, ki nam omogočajo uživanje v sladkih in razmeroma zdravih radostih, so lahko naravna in na dosegu roke. Kokosov sladkor, melasa, agavin in javorjev sirup so samo nekateri izmed njih.

Maja Furman / revija Bodi zdrava
1. 12. 2022, 17.00
ogljikovi hidrati

Izognite se vnetjem v telesu

Prehrana, ki jo uživamo, ima zelo pomembno vlogo pri nastanku vnetij, saj lahko prehranska neravnovesja vodijo v hormonske motnje, oslabljen imunski sistem in kronična vnetja. Pomanjkanje beljakovin, maščob, ogljikovih hidratov, mineralov in vitaminov prikrajša telo za potrebne gradnike celic oziroma organizma. In čeprav je povezava med vnetji in različnimi boleznimi tudi znanstveno dokazana, zdravo in pravilno prehranjevanje prevečkrat zanemarjamo. Kako torej začeti prav?

Maja Krajnc / revija Bodi zdrava
29. 11. 2022, 16.00
Ovseni kosmiči za zdrav začetek dneva

Ovseni kosmiči za zdrav začetek dneva

Čeprav se zdijo pečeni ovseni kosmiči na prvi pogled nezdrava kalorijska bomba, so pravzaprav zdrava in z vlakninami bogata alternativa pecivu oz. podobnim izdelkom. Pečeni ovseni kosmiči niso le zdrav prigrizek ali sladica, temveč tudi odlična izbira za zajtrk, saj predstavljajo raznovrsten in topel obrok.

Mija Ren / revija Bodi zdrava
27. 11. 2022, 17.00
ros1b foto Adahlia Cole.jpg

Ana Roš: "Če bi se naučili več kuhati, bi tudi veliko privarčevali!"

Naša svetovno znana kuharska mojstrica je v prelomnem letu: decembra bo praznovala abrahama, je sveže zaljubljena, ljubezen do dobre hrane in Slovenije pa neutrudno ter pogosto promovira zunaj naših meja. Skupaj z Martinom Jezerškom in Andreo Petrinijem je tudi soustanoviteljica Evropskega simpozija hrane, na tretjem pred nekaj tedni so razpravljali o prihodnosti hrane. Predstavili so tudi manifest Prehrana zdravega razuma.

Marija Šelek/revija Jana
26. 11. 2022, 07.40
ogljikovi hidrati

Izognite se vnetjem v telesu

Prehrana, ki jo uživamo, ima zelo pomembno vlogo pri nastanku vnetij, saj lahko prehranska neravnovesja vodijo v hormonske motnje, oslabljen imunski sistem in kronična vnetja. Pomanjkanje beljakovin, maščob, ogljikovih hidratov, mineralov in vitaminov prikrajša telo za potrebne gradnike celic oziroma organizma. In čeprav je povezava med vnetji in različnimi boleznimi tudi znanstveno dokazana, zdravo in pravilno prehranjevanje prevečkrat zanemarjamo. Kako torej začeti prav?

Maja Krajnc / revija Bodi zdrava
25. 11. 2022, 17.00
Najbolj priljubljeni prehranski dodatek kolagen.jpg

Najbolj priljubljen lepotni prehranski dodatek

Zadnja leta so prehranski dodatki zelo priljubljeni in za nekatere so nepogrešljiv vir vitaminov, dobrega počutja, celo lepote. Med lepotnimi se med najbolj prepoznavne vsekakor uvršča kolagen, saj le stežka obiščete drogerijo ali bolje založeno trgovino, ne da bi opazili dodatke kolagena v obliki kapsul, prahu ali tekočine. Toda kaj kolagen sploh je? Kakšne oblike kolagena poznamo in k čemu pripomore njegovo jemanje?

Tjaša Kokalj Jerala / revija Bodi zdrava
23. 11. 2022, 17.00
slovenski-zajtrk, zajtrk, tradicionalni, križevci, vrtec, otroci

(FOTO) Tako so tradicionalni slovenski zajtrk opravili v enem od pomurskih vrtcev

Tradicionalni slovenski zajtrk, ki je na pobudo Čebelarske zveze Slovenije potekal že dvanajsto leto zapored, krepi zavedanje o pomenu in prednostih lokalno pridelane hrane ter oblikuje zdrave prehranske navade. Osrednja tema letošnjega vseslovenskega dogodka je potekala pod sloganom Zajtrk z mlekom - super dan, osnovne šole, vrtci ter zavodi za vzgojo in izobraževanje otrok in mladostnikov s posebnimi potrebami pa so svojim učencem in otrokom ta dan postregle tradicionalna živila zajtrka, kot so kruh, mleko, maslo, med in jabolka ali drugo sveže in suho sadje lokalnega oziroma slovenskega porekla. Preverili smo, kako so malčki iz vrtca Križevci pri Ljutomeru opravili tradicionalni slovenski zajtrk. Utrinke je zbral Jure Kljajić. Na nekaterih pomurskih šolah in v vrtcih bo tudi kosilo tradicionalno slovensko. Na Osnovni šoli Sveti Jurij ob Ščavnici so tako v šolski kuhinji pripravili pristne domače jedi, dan pa so pospremili s številnimi dejavnostimi, povezanimi z zdravjem. Obiskali so jih tudi člani domačega društva čebelarjev ter učencem in učiteljem pripravili predstavitev o pomenu čebel.

Vestnik.si
18. 11. 2022, 10.43

© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.