Svet24
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Prehrana / stran 400

uvodna (2).jpg

Poduhovljena Alya - Po novem meditira

Pevka Alya, ki je nedavno izdala nov album z naslovom Car, je na odru še vedno živahna, polna energije, kar malo divja, zasebno pa je postala malo bolj umirjena in poduhovljena. Resno se je vrgla v prebiranje duhovnih knjig, meditacijo in iskanje smisla življenja.

Sonja Javornik
3. 12. 2014, 13.43
Nakupovanje, živila, trgovina, blagovnica

Kateri izdelki so še užitni po preteku roka

Zagotovo ste se že kdaj znašli v dilemi, ali je izdelek, ki mu je sicer že potekel rok uporabe, še užiten? Ali ste ga nato zavrgli? Ni potrebnih vseh takšnih izdelkov zavreči, saj lahko nekatere med njimi tudi po roku še vedno uživamo. Danes vam ponujamo pregled slednjih.

Sašo Avramovič
2. 12. 2014, 20.02
ciccioli.jpg

Raje ocvirke kot čokolado!

»Povejte, da sem univerzitetna diplomirana inženirka živilske tehnologije, kajti to je v poplavi vseh vrst nutricistov pomembno!« Pa ne, da bi zgolj diploma zagotavljala širino znanja o hrani; Marija ga nabira od rosnih let, pa na poti od profesorice do – po izgubi službe pred dvajsetimi leti – samostojnega dela. Marija je zakladnica sodobnega znanja, ki ga zna povezati s starimi modrostmi, ko so ljudje z razlogom, zaradi zdravja in dobrega počutja, jedli doma pridelano sezonsko hrano. »Pri dosedanjem delu sem spoznala, da je temeljna resnica vsega zdravega preprosta: ravnovesje na krožniku je ravnovesje v telesu. Zato jejmo vsakega malo, zelo mešano, raznovrstno, vedno lokalno, torej z vrta na mizo, in sezonsko.«

Miša Čermak
1. 12. 2014, 10.51
alnatura kasa dm drogerie markt.jpg

V ovseni kaši našli nevarne snovi

Podjetje dm drogerie markt je iz prodaje umaknilo izdelek Alnatura kaša iz 4 žit (250 g), ki ima rok uporabnosti do 30. novembra 2015. V izdelku so namreč ugotovili sledi rastlinske sestavine tropanski alkaloidi.

STA/B.K.
27. 11. 2014, 13.39
aditivi2.jpg

Ali Slovenci vemo, kaj jemo?

Hrana že dolgo ni več, kar je bila. Industrijsko predelana vsebuje kopico dodatkov, tako imenovanih aditivov, ki jih poznamo kot znamenite E-je. Ti sami po sebi niso živilo, temveč so ji dodani, ker ohranjajo intenzivno barvo, krepijo okus ali ga izboljšajo, preprečujejo kvarjenje, uravnavajo kislost in še marsikaj.

Marija Šelek / Jana
26. 11. 2014, 11.29
wen, debelost, hujšanje.jpg

Kako mu je uspelo shujšati za 130 kilogramov?

Številni poskušajo, pa jim ne uspe. Shujšati. 39-letnemu Kitajcu Wen Bishanu iz Lizhouja pa je uspelo, vendar z medicinsko pomočjo. Še pred tremi leti je tehtal 235 kilogramov, danes pa se lahko pohvali, da tehta le 96 kilogramov.

G.G.
25. 11. 2014, 13.09
latte.jpg

Strašna škodljivost mleka?!

Med mnogimi živili, ki jih danes napadajo različni dobro pa tudi slabo podkovani strokovnjaki za hrano (ki so neredko zdravniki), je tudi eno od osnovnih živil – mleko.

Sonja Grizila
24. 11. 2014, 13.22
zajtrk.jpg

Petkov dan začnite z domačim jabolkom

Jutri se lahko pridružite praznovanju dneva Tradicionalnega slovenskega zajtrka. Na poti v službo, fakulteto ali po drugih jutranjih opravkih se ustavite na enem izmed bencinskih servisov OMV, kjer vam bodo podarili sočno in predvsem zdravo presenečenje.

R.T.
20. 11. 2014, 11.05
5283_1_fullsize.jpg

Lovor kot zdravilo?

Lovorjev grm je ena najznačilnejših sredozemskih rastlin. Vsi poznamo njegove aromatične liste, brez katerih si kuhe še predstavljati ne moremo. V Sredozemlju je bil že od nekdaj zelo uporabljana in cenjena rastlina.

Metka McCully Žigon
16. 11. 2014, 16.17
Mark Smithers.jpg

S preprostim receptom stopil 85 kg!

Ko je Mark Smithers (30) tehtal 152 kg, so ga med čakanjem na avtobus okrutni vozniki obmetavali s hrano. Po tistem, ko je čokolado zamenjal s korenčkom, je izgubil skoraj polovico kilogramov. Svojo idealno težo je dosegel v pičlih 13 mesecih.

T.P.
15. 11. 2014, 16.02
uvodna

Kam hodite na kosilo?

Si običajno privoščite obilno kosilo v restavraciji, skočite po priboljšek v pekarno ali vam pogosto (za)diši hitra hrana?

Mira Čirović
9. 11. 2014, 12.13
bread-wallpaper_1920x1200_83415.jpg

Kruh na zatožni klopi - Je res kriv, da smo debeli in bolni?

So še katero hrano tako zelo opevali kot kruh? So v času lakote še o čem tako zelo sanjarili kot o dišečem hlebcu, ki ga je mama ravnokar vzela iz peči? O kruhu so pisali romane in pesmi, je sestavni del molitev in množice pregovorov, ampak ... no, že zelo dolgo se tudi povsod po razvitem svetu zavedajo, da ga preveč pa le ni dobro jesti.

Sonja Grizila
6. 11. 2014, 13.35
begunec, afrika, lakota.jpg

Lakota glede na novo raziskavo vodi v boljše odločitve

Čeprav se morda zdi logično, da je pomembne življenjske odločitve bolje sprejemati s polnim želodcem, nova raziskava nizozemskih znanstvenikov namiguje na nasprotno. Močna občutenja, ki jih na primer sproža lakota, naj bi tako dejansko izboljšala našo zmožnost za sprejemanje odločitev z dolgoročnimi posledicami.

M.J.
4. 11. 2014, 14.41
miele.jpg

Čudež matičnega mlečka

Čebelji matični mleček zlahka imenujemo kar čudež narave. V njem je skrita moč preživetja čebel, a tudi številni zdravilni učinki za ljudi v vseh starostnih obdobjih. Pridelati ga znajo le izkušeni čebelarji in še ti le s pomočjo narave.

SM
4. 11. 2014, 09.11
sapone-intimo-donna.jpg

Hitra pomoč – navadni jogurt

Na policah naših trgovin je množica izdelkov za intimno nego. Ženske tako lahko uporabljajo posebne vlažne robčke, mila in kreme, celo probiotične tampone. S temi izdelki naj bi zatrle okužbe, ki se zelo lahko razvijejo. Pravzaprav okužba niti ni potrebna; dovolj je, če ste uživali antibiotike, in glive kvasovke, ki povzročajo zelo neprijetne vaginalne okužbe, se bodo razmnožile čez vse meje.

K.S.
3. 11. 2014, 14.49

© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.