Svet24
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Čas branja 1 min.

Kdaj je najboljši čas za zajtrk?


Tina Lucu/Revija Liza Maja
25. 4. 2025, 06.30
Deli članek
Facebook
X (Twitter)
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Kdaj je najboljši čas za uživanje posameznih obrokov? Preverjamo rezultate znanstvenih raziskav.

zajtrk
Profimedia
Podatki različnih študij kažejo na povezavo med zajtrkom in kardiometaboličnim zdravjem.

Zaradi bolezni srca in ožilja umre največ ljudi na svetu. Eden izmed glavnih vzrokov smrti je neustrezna prehrana. Žal hiter življenjski tempo in tudi izpuščanje obrokov ter nočno prenajedanje, ki pogosto povzroči izpuščanje zajtrka, vodijo v nepravilno prehranjevalno vedenje.

Dnevni cikel obrokov je povezan z delovanjem nekaterih organov - jeter, ledvic, trebušne slinavke, pa tudi srca in z uravnavanjem krvnega tlaka. Zaradi težav, povezanih z nepravilnostjo prehranjevalnega cikla, se je pojavilo novo področje znanosti, kronoprehranjevanje, katerega glavni cilj je ugotoviti razmerje med dnevnim ritmom prehranjevanja in zdravjem.

Preberite tudi:

Znanstveniki opozarjajo, da je zajtrk najpomembnejši obrok za srce

Podatki različnih študij kažejo na povezavo med zajtrkom in kardiometaboličnim zdravjem. Izpuščanje zajtrka poveča tveganje za bolezni srca in ožilja, prekomerno telesno težo, debelost in sladkorno bolezen.

Spremembe v cirkadianem ciklu povzročijo, da začnemo zvečer jesti prigrizke, kar lahko povzroči arterijsko togost, dislipidemijo, metabolični sindrom in debelost. Več študij se osredotoča na čas zaužitja prvega obroka, ki je lahko odločilen za tveganje za srčno-žilne bolezni. Enako velja za kosilo in večerjo.

zajtrk
Profimedia
Izpuščanje zajtrka poveča tveganje za bolezni srca in ožilja, prekomerno telesno težo, debelost in sladkorno bolezen.

Najboljši čas za prvi obrok v dnevu

Leta 2009 se je začela raziskava NutriNet-Santé s 103 tisoč anketiranci, povprečne starosti 42 let. Glavni cilj raziskave je bil povezati čas prvega in zadnjega obroka v dnevu, število obrokov in postenje čez noč s srčno-žilnimi boleznimi.

Ugotovljeno je bilo, da je vsaka ura zamude pri zajtrku povezana s povečanim tveganjem za težave s srcem. Po drugi strani pa je daljši nočni post zmanjšal to tveganje za do sedem odstotkov. Izkazalo se je, da je čas zadnjega obroka še zlasti pomemben za ženske. Pozneje je zaužita večerja, večje je tveganje za nastanek koronarne srčne bolezni.

Po raziskavah je prvi dnevni obrok najbolje zaužiti med 7. in 9. uro zjutraj.

Tveganje za srčni infarkt se pri ljudeh, ki prvi obrok zaužijejo po 10. uri, poveča do 28 odstotkov. Spremembe v prehranskem ciklusu so povezane s poznejšim uživanjem kosila in nato večerje, kar pomembno vpliva na delovanje celotnega organizma.

Študija je poudarila, da je preskakovanje zajtrka povezano s povišanim krvnim tlakom, visokimi ravnmi glukoze in inzulina ter nižjimi ravnmi lipoproteinov HDL.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.