Kdaj je najboljši čas za zajtrk?
Kdaj je najboljši čas za uživanje posameznih obrokov? Preverjamo rezultate znanstvenih raziskav.

Zaradi bolezni srca in ožilja umre največ ljudi na svetu. Eden izmed glavnih vzrokov smrti je neustrezna prehrana. Žal hiter življenjski tempo in tudi izpuščanje obrokov ter nočno prenajedanje, ki pogosto povzroči izpuščanje zajtrka, vodijo v nepravilno prehranjevalno vedenje.
Dnevni cikel obrokov je povezan z delovanjem nekaterih organov - jeter, ledvic, trebušne slinavke, pa tudi srca in z uravnavanjem krvnega tlaka. Zaradi težav, povezanih z nepravilnostjo prehranjevalnega cikla, se je pojavilo novo področje znanosti, kronoprehranjevanje, katerega glavni cilj je ugotoviti razmerje med dnevnim ritmom prehranjevanja in zdravjem.
Preberite tudi:
- Trije pomladni sadno-zelenjavni napitki, ki poživijo telo
- Jutranje napake, zaradi katerih se nazavedno redite
Znanstveniki opozarjajo, da je zajtrk najpomembnejši obrok za srce
Podatki različnih študij kažejo na povezavo med zajtrkom in kardiometaboličnim zdravjem. Izpuščanje zajtrka poveča tveganje za bolezni srca in ožilja, prekomerno telesno težo, debelost in sladkorno bolezen.
Spremembe v cirkadianem ciklu povzročijo, da začnemo zvečer jesti prigrizke, kar lahko povzroči arterijsko togost, dislipidemijo, metabolični sindrom in debelost. Več študij se osredotoča na čas zaužitja prvega obroka, ki je lahko odločilen za tveganje za srčno-žilne bolezni. Enako velja za kosilo in večerjo.

Najboljši čas za prvi obrok v dnevu
Leta 2009 se je začela raziskava NutriNet-Santé s 103 tisoč anketiranci, povprečne starosti 42 let. Glavni cilj raziskave je bil povezati čas prvega in zadnjega obroka v dnevu, število obrokov in postenje čez noč s srčno-žilnimi boleznimi.
Ugotovljeno je bilo, da je vsaka ura zamude pri zajtrku povezana s povečanim tveganjem za težave s srcem. Po drugi strani pa je daljši nočni post zmanjšal to tveganje za do sedem odstotkov. Izkazalo se je, da je čas zadnjega obroka še zlasti pomemben za ženske. Pozneje je zaužita večerja, večje je tveganje za nastanek koronarne srčne bolezni.
Po raziskavah je prvi dnevni obrok najbolje zaužiti med 7. in 9. uro zjutraj.
Tveganje za srčni infarkt se pri ljudeh, ki prvi obrok zaužijejo po 10. uri, poveča do 28 odstotkov. Spremembe v prehranskem ciklusu so povezane s poznejšim uživanjem kosila in nato večerje, kar pomembno vpliva na delovanje celotnega organizma.
Študija je poudarila, da je preskakovanje zajtrka povezano s povišanim krvnim tlakom, visokimi ravnmi glukoze in inzulina ter nižjimi ravnmi lipoproteinov HDL.
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se