
Ali je zajtrk z ocvrtim jajcem res bolj zdrav kot jogurt z granolo?
Klasičen angleški zajtrk je bogat s proteini, vitamini in hranili, zagotavlja dolgotrajno sitost in je celo koristen za možgane, kažejo raziskave.

Medtem pa so številni tako imenovani »zdravi« in »nizkomaščobni« zajtrki za na pot pogosto polni sladkorja, koruznega sirupa in koncentrata sadnih sokov. Ti enostavni ogljikovi hidrati sicer zagotovijo hiter dvig energije, a pozneje povzročijo občutek utrujenosti in povečajo željo po nezdravih prigrizkih.
Strokovnjaki so ugotovili, da kuhani jutranji obroki vsebujejo kompleksne ogljikove hidrate in zdrave maščobe, ki zagotavljajo dolgotrajno energijo čez dan. Zmerno pripravljen angleški zajtrk, ki uporablja kakovostne, nepredelane britanske sestavine, lahko vsebuje le 600 kalorij - približno četrtino priporočenega dnevnega vnosa kalorij za odrasle.
Zmerno pripravljen angleški zajtrk, ki uporablja kakovostne, nepredelane britanske sestavine, lahko vsebuje le 600 kalorij.
Po drugi strani pa imajo nekatere najbolje prodajane sadne in jogurtove ploščice do 220 kalorij na kos, kar pomeni, da lahko že trije takšni »priboljški« presežejo kalorično vrednost krožnika z jajci, slanino in klobaso.
Zajtrki, polni sladkorja
Poročilo, ki ga je naročil Ski Vertigo, opozarja Britance, naj bodo previdni pri zajtrkih, ki so polni sladkorja in enostavnih ogljikovih hidratov, a so trženi kot »zdravi«.

Strokovnjaki poudarjajo: »Za pravilno oskrbo telesa s hranili je ključnega pomena uravnoteženje makrohranil - beljakovin, zdravih maščob in kompleksnih ogljikovih hidratov. Zajtrk, bogat s temi hranili, stabilizira krvni sladkor in zagotavlja dolgotrajno sitost. To ne le poviša raven energije, ampak tudi podpira uravnavanje telesne teže in kognitivne funkcije.«
Preberite tudi:
- Splet obnorel napitek, ki deluje kot zdravilo proti debelosti
- Znanstevniki odkrili škodljive učinke priljubljenega posta
- Kako zdrava je v resnici svinjska mast?
Dodajajo še: »Strokovnjaki pri Ski Vertigo, ki ponujajo uravnotežene in hranljive obroke v svojih kočah, opozarjajo, da lahko na videz nedolžna izbira zajtrka vodi v težave, saj vpliva na energijo, prebavo in celo dolgoročno zdravje.«
Pomislite na ploščice iz granole, sadne jogurte in celo nekatere kosmiče, ki se oglašujejo kot »nizkomaščobni« ali »ekološki«. Čeprav se te možnosti zdijo zdrave, lahko povzročijo hiter skok krvnega sladkorja, ki mu sledi neizogiben padec. Ta nihanja ne povzročijo le občutka utrujenosti, ampak tudi povečajo željo po prenajedanju pozneje čez dan.
Predsednik Društva za angleški zajtrk Guise Bule de Missenden pravi: »Že dolgo zagovarjamo prehranske koristi tradicionalnega angleškega zajtrka,« in dodaja: »Dobro pripravljen angleški zajtrk zagotavlja zdrave maščobe in kompleksne ogljikove hidrate, ki prispevajo k postopnemu sproščanju energije in dolgotrajni sitosti. Če temeljijo na kakovostnih, nepredelanih britanskih sestavinah, je angleški zajtrk lahko zelo zdrav - seveda ob zmernem uživanju.«
Preberite tudi
Najbolj brano
Trenutno
6 °C
Oblačno
nedelja, 16. 3
Deževno
ponedeljek, 17. 3
Deževno
torek, 18. 3
Jasno
7-dnevni obeti