Svet24
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Miti o hrani
Čas branja 1 min.

Kako zdrava je v resnici svinjska mast?


Tina Lucu/Revija Liza Maja
8. 3. 2025, 20.00
Deli članek
Facebook
X (Twitter)
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli

Nekaterim živilom se pogosto izognemo, ker verjamemo, da nam škodijo. Pa je res tako?

profimedia
Svinjska mast naj bi imela 33 odstotkov manj nasičenih (»slabih«) maščob kot maslo.

Monica Reinagel je svetovno znana nutricionistka, ki pogosto svetuje o zdravi prehrani in razbija mite o hrani. Odkrila je, katera živila, čeprav verjamemo drugače, lahko uživamo pogosteje.

Uživanje navadne črne kave se je izkazalo za dobro, ko gre za povečanje dobrega holesterola v telesu in zmanjšanje možnosti vnetja. Kava je bogata z antioksidanti, ki ščitijo srce in celice, in če z njo ne pretiravate, je ni treba izločiti iz vsakodnevne prehrane.

Preberite tudi:

Rdeče meso

Rdeče meso naj bi bilo na slabem glasu zaradi vseh napačnih razlogov. File mignon in flambirani zrezek (trebušina) sta prehransko zelo »močna« in zato dobra za zdravje srca. Rdeče meso je dober vir beljakovin, železa, vitaminov B, cinka in drugih hranilnih snovi, vsebuje pa tudi mononenasičene maščobe, podobne tistim v olivnem olju, zato je njegovo uživanje priporočljivo.

Svinjska maščoba

Številne raziskave so pokazale, da ima mast 33 odstotkov manj nasičenih (»slabih«) maščob kot maslo, dvakrat več »dobrih« enkrat nenasičenih maščob in trikrat večji delež maščobnih kislin omega 3. Čeprav nutricionistka svetuje, naj primarni vir maščobe ostane olivno olje, se ji ne zdi nič narobe, če je zaseka druga na vašem seznamu. BBC piše, da je mast odličen vir vitaminov B in mineralov.

Krompir

Če zmanjšujete količino soli, ki jo zaužijete na dan, morate povečati vnos kalija, svetujejo nutricionisti. Jejte sveže sadje, zelenjavo in polnozrnate izdelke, eden najboljših virov kalija pa je krompir.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.