
Kako zdrava je v resnici svinjska mast?
Nekaterim živilom se pogosto izognemo, ker verjamemo, da nam škodijo. Pa je res tako?

Monica Reinagel je svetovno znana nutricionistka, ki pogosto svetuje o zdravi prehrani in razbija mite o hrani. Odkrila je, katera živila, čeprav verjamemo drugače, lahko uživamo pogosteje.
Uživanje navadne črne kave se je izkazalo za dobro, ko gre za povečanje dobrega holesterola v telesu in zmanjšanje možnosti vnetja. Kava je bogata z antioksidanti, ki ščitijo srce in celice, in če z njo ne pretiravate, je ni treba izločiti iz vsakodnevne prehrane.
Preberite tudi:
- Ugodno vplivajo na vnetja in blažijo simptome sladkorne bolezni
- Se zbujate s suhimi usti, koža je izsušena, oči pa pekoče?
- Suhe slive izboljšajo prebavo in zmanjšajo holesterol
Rdeče meso
Rdeče meso naj bi bilo na slabem glasu zaradi vseh napačnih razlogov. File mignon in flambirani zrezek (trebušina) sta prehransko zelo »močna« in zato dobra za zdravje srca. Rdeče meso je dober vir beljakovin, železa, vitaminov B, cinka in drugih hranilnih snovi, vsebuje pa tudi mononenasičene maščobe, podobne tistim v olivnem olju, zato je njegovo uživanje priporočljivo.
Svinjska maščoba
Številne raziskave so pokazale, da ima mast 33 odstotkov manj nasičenih (»slabih«) maščob kot maslo, dvakrat več »dobrih« enkrat nenasičenih maščob in trikrat večji delež maščobnih kislin omega 3. Čeprav nutricionistka svetuje, naj primarni vir maščobe ostane olivno olje, se ji ne zdi nič narobe, če je zaseka druga na vašem seznamu. BBC piše, da je mast odličen vir vitaminov B in mineralov.
Krompir
Če zmanjšujete količino soli, ki jo zaužijete na dan, morate povečati vnos kalija, svetujejo nutricionisti. Jejte sveže sadje, zelenjavo in polnozrnate izdelke, eden najboljših virov kalija pa je krompir.
Trenutno
5 °C
Oblačno
torek, 11. 3
Deževno
sreda, 12. 3
Deževno
četrtek, 13. 3
Deževno
7-dnevni obeti