Svet24
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Čas branja 1 min.

5 vrst s proteini bogatega sadja, ki lahko izboljša prehrano


Tina Lucu/Revija Liza Maja
27. 4. 2025, 08.30
Deli članek
Facebook
X (Twitter)
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Čeprav sadje največkrat ni prva izbira kot vir beljakovin, nekatere vrste vsebujejo to esencialno hranilo v večjih količinah.

guava .jpg
Profimedia
Guava je tropski sadež, ki ima med vsemi sadeži eno najvišjih vsebnosti beljakovin.

Sicer ti sadeži res ne rastejo na naših vrtovih in v sadovnjakih, a jih vseeno lahko kupimo v bolje založenih trgovinah in si jih sem in tja privoščimo. Po podatkih zdravstvene platforme WebMD ima visoko vsebnost beljakovin teh pet vrst sadja:

1. Guava

Na vrhu seznama je gvava, ki vsebuje 4,2 grama beljakovin na skodelico (165 g). Poleg tega je gvava prava zakladnica vitamina C in vlaknin. Po navedbah Healthline ta sadež podpira zdravje srca, izboljšuje prebavo, spodbuja hujšanje in krepi imunski sistem.

Preberite tudi:

2. Avokado

Avokado, znan predvsem po zdravih maščobah, vsebuje tudi veliko beljakovin -od 3 do 4,6 grama na skodelico, odvisno od priprave. Narezani avokado vsebuje 3 grame, medtem ko pretlačeni zagotavlja 4,6 grama beljakovin.

avokadovo-olje
Profimedia
Avokado je bogat tudi z vlakninami in kalijem. Njegove koristi vključujejo boljšo prebavo, razstrupljanje telesa, zmanjšanje tveganja za depresijo ter preprečevanje izgube kostne mase.

3. Kruhovec

Kruhovec je priljubljena izbira v veganski prehrani, saj lahko v različnih jedeh nadomesti teksturo piščanca ali svinjine. Ena skodelica vsebuje 2,8 grama beljakovin.

Poleg tega je bogat z vlakninami ter esencialnimi vitamini in minerali, kot so vitamin A, vitamin C, riboflavin, magnezij, kalij, baker in mangan. 

jackfruit.jpg
Profimedia
Kruhovec pomaga pri uravnavanju krvnega sladkorja, krepi imunski sistem, preprečuje težave s kožo in podpira zdravje srca.

4. Kivi

Kivi vsebuje 2 grama beljakovin na skodelico in ni le okusen, ampak tudi bogat z vitamini C, E, K, folatom, bakrom, kalijem in magnezijem. Ti hranilni elementi pripomorejo k zdravju srca in prebave ter pomagajo vzdrževati močan imunski sistem.

hrana
Shutterstock
Kivi vsebuje zakladnico vitamina C.

5. Robide

Robide vsebujejo 2 grama beljakovin na skodelico, zato so idealne kot beljakovinsko bogat prigrizek, dodatek k jogurtu ali ovseni kaši. Bogate so z vitaminoma C in K, manganom ter vlakninami. Robide lahko izboljšajo delovanje možganov, pomagajo v boju proti raku in zmanjšujejo tveganje za srčne bolezni. 


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.