Svet24
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Čas branja 2 min.

Kako zmanjšati količino zaužite soli?


Tina Lucu/Revija Liza Maja
19. 4. 2025, 16.30
Deli članek
Facebook
X (Twitter)
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Morda vas bo presenetilo, da kuhinjske soli sploh ne potrebujemo.

sol, soljenje
Profimedia
Na začetku vam bo težko, če jedi ne boste dodatno solili. Pomagajte si z zelišči!

Potrebno količino natrija namreč zaužijemo že z naravno prehrano. Solimo torej le zaradi okusa. Kar sicer ne bi bilo nič moteče, če nam ne bi povzročalo zdravstvenih težav.

Koliko?

Svetovna zdravstvena organizacija na odraslega priporoča največ 5 g soli dnevno. Povprečna poraba v srednji Evropi pa znaša 15 in ponekod celo 20 gramov! Zadnje raziskave kažejo, da celo otroci zaužijejo 80 odstotkov več soli, kot bi smeli. Ker se že kot dojenčki navadijo na slan okus, ga iščejo tudi v poznejši, odrasli dobi.

Zakaj sol škodi?

Prevelika količina soli zvišuje krvni tlak, po nepotrebnem obremenjuje ledvice in na splošno vodi do slabih prehranskih navad. Sol povečuje apetit in posredno povzroča debelost.

Mnoge slane jedi - čips, hitra prehrana, mesnine in sir - so poleg tega dodatno začinjene, mastne in tako neprimerne za zdrav življenjski slog. Pri otrocih odvečna sol povzroča tudi druge zaplete: posredno povečuje izgubljanje kalcija in tako zvišuje tveganje za zlome kosti in osteoporozo v odrasli dobi.

sol, soljenje
Profimedia
Sol povečuje apetit in posredno povzroča debelost.

Skrita tveganja

Mislite, da pri vas doma ne solite preveč? Pozor! Večina preveč zaužite soli se skriva v živilih. Večinoma v mesninah, kruhu, jedeh iz pločevink, paštetah in delikatesah. Ta skrita sol znaša skoraj 75-80 odstotkov celotne dnevne količine. To pomeni, da se morate odreči dosoljevanju jedi in tudi dobro spremljati navedbe o vsebnosti soli na kupljenih živilih in napitkih.

Zakaj se sol dodaja?

V prvi vrsti zaradi okusa in ker se veže z vodo in ker bolje poveže sestavine v izdelkih (pri šunkah in klobasah). Vpliva tudi na trdnost testa. V nitritnih mešanicah (v mesninah) sol tudi ohranja barvo in preprečuje rast bakterij. Sol se že od nekdaj uporablja pri fermentaciji (kislo zelje). Ni se vam treba odreči vsem tem izdelkom. Zavedati se morate le, koliko soli dnevno zaužijete, in to količino nadzirati.

Tudi brez soli gre

Od priporočene dnevne količine soli je sami »pridelamo« 1 g z dodatnim soljenjem, 4 g pa je dobimo iz živil.

sol
Pexels
Morska sol, himalajska sol, sol s tartufi … Tudi s temi »dragulji« bodite enako varčni kot z običajno kuhinjsko soljo.

Kako zmanjšati količino zaužite soli?

  • Jedi na krožniku več ne solite! Del soli nadomestite z zelišči, začimbami, česnom ali oreščki. Gre le za stvar navade!
  • Pojejte več svežega sadja in zelenjave - vsebujeta namreč kalij, ki na določen način izravna neugoden učinek soli na krvni tlak.
  • Doma kuhajte iz svežih sestavin in nadzirajte količino porabljene soli.
  • Vedno preverite sestavine na embalaži in izberite živila z manjšo vsebnostjo soli.
  • Kupujte slano pecivo, ki ni potreseno s soljo, ali pa specite domače.

Domača slana mešanica: zmešajte po 1 žličko posušene bazilike in origana ter nastrgane in posušene limonove lupinice. Vse skupaj strite v možnarju. Uporabite za ribe, meso, stročnice in podobno.

Preberite tudi:

Hladna zelenjavna juha brez soli

Sestavine za 4 osebe:

  • 2 rdeči papriki,
  • 4 zreli paradižniki,
  • 2 stebli belušne zelene,
  • 1 čebula,
  • 1 strok česna,
  • sok 1/2 limone,
  • 1-2 žlici oljčnega olja,
  • poper, bazilika,
  • 150 ml mineralne vode,
  • 2 žlici bučnih semen

Priprava:

Zelenjavo operite, očistite in zrežite na majhne kocke. Stresite jih v sekljalnik, dodajte lističe bazilike, olje, limonov sok in mineralno vodo.

Vse skupaj drobno sesekljajte, po okusu začinite s poprom in juho porazdelite po skodelicah. Juho potresite s praženimi bučnimi semeni (brez maščobe) in jo na koncu okrasite z lističi bazilike. Takoj postrezite.

Čas priprave: približno 20 minut.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.