Pokvarjena hrana
Čas branja 2 min.

Kdaj moramo živila porabiti takoj in kaj lahko zaužijemo po roku


Mare Koren
26. 3. 2025, 18.00
Deli članek

Ste vedeli, da so živila z datumom minimalne trajnosti (uporabno najmanj do) praviloma uporabna tudi po tem datumu?

trgovina, nakup, živila, cene
Profimedia
20 odstotkov vprašanih ne pozna razlike med »uporabno najmanj do« in »porabiti do«.

Dandanes pri nakupovanju živil že skoraj nevede preverjamo njihov rok uporabnosti. A je ta na izdelkih označen različno. Lahko kot datum minimalne trajnosti (uporabiti najmanj do) ali kot datum uporabe (porabiti do). Uredba o zagotavljanju informacij o živilih potrošnikom od konca leta 2016 zahteva obvezno podajanje informacij o hranilni vrednosti predpakiranih živil. Od takrat so obvezni tudi podatki o energijski vrednosti, količini skupnih in nasičenih maščob, ogljikovih hidratov, sladkorjev, beljakovin in soli.

Veste, kaj kateri izraz pomeni?

V spletni anketi, ki so jo izvedli na Zvezi potrošnikov Slovenije, so spraševali, ali poznamo razliko med navedbama »uporabno najmanj do« in »porabiti do«. Kar 20 odstotkov vprašanih ni vedelo, kakšna je razlika, osem odstotkov pa jih je menilo, da je ni. Tudi tisti, ki razliko poznajo, večinoma ne vedo, na katerih izdelkih je en ali drugi izraz.

Preberite tudi:

»Uporabno najmanj do«

Če je živilo označeno z »uporabno najmanj do« (na primer konzervirana hrana, moka, kaša, riž, suhe testenine, zamrznjena živila, trdi in poltrdi siri), bo ob pravilnih pogojih shranjevanja (navedeni so na embalaži) uporabno tudi po navedenem datumu. Seveda moramo preveriti, ali izdelek ni morda napihnjen, čudnega vonja ali okusa, plesniv.

»Porabiti do«

Če je živilo označeno z navedbo »porabiti do« (na primer sveže meso, ribe in mlečni izdelki), ga moramo po navedenem datumu zavreči, čeprav se nam morda zdi, da je še primeren za uživanje. Ni namreč nujno, da so patogeni organizmi vidni na površini ali da jih bomo zaznali s svojimi čutili, tovrstne okužbe pa so med najpogostejšimi in niso nedolžne.

meso, dvig cen, trgovina, košarica
arhiv Svet24
Upoštevajte tudi navodila, v kolikšnem času morate živilo porabiti po tem, ko ga odprete.

Upoštevajte navodila na embalaži

Poleg roka uporabnosti je pomembno upoštevati navodila o shranjevanju. Bolj občutljiva živila imajo tudi dodatna navodila, recimo »hraniti v hladilniku«, »hraniti pri temperaturi 2–4 stopinje Celzija« in podobno. Sicer se hrana lahko hitreje pokvari in zastrupi.

Če celotne zaloge živila ne boste porabili takoj, ga zamrznite. Tako lahko podaljšate rok uporabnosti. Upoštevajte tudi navodila, v kolikšnem času morate živilo porabiti po tem, ko ga odprete. Upoštevajte morebitna navodila o shranjevanju in uporabi, na primer »porabiti v treh dneh po odprtju«.  

meso, mleto meso, sveže meso, .jpg
profimedia
Sveže meso, ribe in mlečne izdelke moramo po navedenem roku uporabnosti zavreči.

Živila z neomejenim rokom uporabe

Nekaterim živilom praktično nikoli ne poteče rok trajanja, ali pa je ta dolg leta in leta. Eno od takih živil je med. Zaradi posebnih encimov zavira rast bakterij in je idealno živilo za dolgotrajno hranjenje. Tudi beli kis je tak, saj vsebuje visoko vsebnost kislin in bo ostal svež, dokler ga ne porabite.

Stoodstoten vaniljev ekstrakt lahko uporabite kadarkoli. Zasluge gredo predvsem vsebnosti alkohola, ki zagotavlja, da je ekstrakt vedno svež. Posušen fižol – v njem je veliko beljakovin in vlaken, ki ob pravilnem skladiščenju zagotavljajo dolg rok uporabe. Tudi sol velja za živilo, ki nima roka uporabe, če ni jodirana. V kolikor je sol jodirana, se uporaba omeji na pet let. Prav tako sladkor nima roka uporabe, če je pravilno skladiščen. Če nastanejo grudice, jih preprosto zdrobite.

Berite brez oglasov

Trafika24 Logo

Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.

Prijava

Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.