Slovenija: Dobili smo najbolj inovativna živila leta 2022
Projekt za izbor najbolj inovativnih živil, izdelanih v Sloveniji in na tržišče poslanih v zadnjem letu, pod okriljem Inštitut za nutricionistiko poteka že osmo leto.

»Ključni kriterij pri ocenjevanju živil je ustrezna prehranska sestava, veseli nas, da je ta kriterij izpolnjevalo več kot 60 odstotkov od prejetih 85 predlogov. Poleg tega smo podali še senzorično oceno ter pregledali embalažo in trajnost živil,« je pojasnila vodja projekta na Inštitutu za nutricionistiko Anita Kušar.
Razdelili so enajst nagrad, ki prejemnikom omogočajo možnost promocije izdelkov z uporabo posebnega znaka. Dobili so jih Eta Kamnik za lečin bolognese Natureta, Spar Slovenija za Spar premium kruh z bučno prgo in drožmi ter za namaz iz laškega fižola, Mercator IP za izdelke iz linije Minute: obroki iz kvinoje, polnozrnatega riža in ajde z dodano zelenjavo, Mlekarna Planika za kefir z vitaminom D3, Mlinarjev sin za pirine testenine s sirotko, Engrotuš v sodelovanju z Ano Roš in podjetjem BeLife za brezalkoholno pijačo kombuča z okusom hruške z ajdo in pehtranom ter Sirarstvo Tinka za proseni desert.
Upoštevanje zdravstvenih priporočil
Letošnja novost sta dve posebni nagradi, in sicer za inovativnost s področja trajnosti in za inovativnost pri zniževanju vsebnosti soli v kruhu. Ker so v ocenjevanje v kategoriji trajnosti dobili več izstopajočih izdelkov, so nagradili kar tri: Posestvo Trnulja za razvoj bio sojinega polpeta Pečenjak, Engrotuš, ki je v sodelovanju z Ano Roš in Zavodom za trajnostni razvoj lokalnih skupnosti Renkovci razvil omako s paradižnikom Ana Roš & Tuš, in Graska za linijo izdelkov Grashka. Nagrada za inovativnost pri zniževanju vsebnosti soli v kruhu pa je šla v roke Žitu za kruh Žito Drožnik in Sparu za že omenjeni kruh z bučno prgo in drožmi, ki je torej prejel dve nagradi. Za to kategorijo so se organizatorji odločili zato, da bi Slovence, ki v povprečju zaužijemo kar 135 odstotkov preveč soli, spodbudili k zmanjšanju in tako omejili za razvoj srčno-žilnih bolezni, tudi s prehranjevanjem z manj slanimi živili.
Preberite več v Štajerskem Tedniku
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se