Sladkor in njegovi negativni zdravstveni učinki na telo
Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) opozarja, da sladkor ne bi smel predstavljati več kot 5 % dnevno zaužitih kalorij.

Raziskave kažejo, da dnevni odstotek sladkorja v povprečju znaša 13 %. Če bi se vestno držali zdravih načel prehranjevanja, bi tako sladkor uživali v izredno majhnih količinah.
Sladkor namreč škodljivo učinkuje na delovanje in oblikovanje našega celotnega telesa! Preveč sladkorja povzroča zakisanost krvi, zato začne telo črpati minerale iz telesnih celic, kalcij iz kosti in zob. Porušeno ravnovesje mineralov v organizmu vodi do stalne utrujenosti, depresije in tesnobe, pri otrocih pa do hiperaktivnosti.
Sladkor povzroča dehidracijo in zastrupljanje organizma, ogrozi zdravo delovanje celic, saj nam jemlje številne hranilne snovi, ki jih telo potrebuje za normalno delovanje in vzdrževanje. Zaradi nezdravih maščobnih trigliceridov je sladkor glavni povzročitelj debelosti, povzroča pa tudi presnovne motnje in nastanek sladkorne bolezni tipa 2.

Sladkor vodi do zasvojenosti
Sladkor je pomemben vir hranilnega goriva za nevronske povezave v možganih. Že majhna količina sladkorja možgane spodbudi k boljšemu delovanju, povzroči pa tudi izločanje serotonina, hormona sreče. Uživanje sladkorja poveča tudi izločanje inzulina, saj želi telo po zaužitju spet vzpostaviti normalno raven glukoze v krvi, posledično pa si želimo uživati vedno več sladkorja. Zato je sladkor strup, ki vodi do zasvojenosti.
Zakaj je sladkor škodljiv?
V sadju najdemo monosaharid fruktozo oziroma naravni sladkor, ki ni drastično škodljiv, kot je rafiniran predelani sladkor. Predelani sladkor vsebuje 99,9 % saharoze, ki je zdravju škodljiva organska komponenta in povzroča počasno hiranje našega telesa, saj ne vsebuje hranljivih snovi in negativno deluje na telesne celice, ki zato ne dobijo dovolj kisika, kar vodi do pospešene oksidacije in staranja organizma. Po zaužitju sladkorja namreč energija v telesu hitro upade, porušeno ravnovesje pa pogosto spremlja občutek izčrpanosti.

Presežek sladkorja se v telesu hrani kot odvečna maščoba, torej je sladkor glavni povzročitelj debelosti. Raziskave kažejo, da sčasoma prehrana, ki vsebuje veliko fruktoze (še posebno iz visoko fruktoznega sirupa), slabi koncentracijo, oteži učenje in kvari spomin.
Če želite ostati v vrhunski duševni in telesni formi, se raje držite zdravih življenjskih navad. Sladkor nadomestite s sezonskim sadjem. Odločite se za zdrave prigrizke, ki so bogati z beljakovinami, kot je grški jogurt s svežimi jagodami ali svežo zelenjavo. Zdrave malice bodo uravnovesile sladkor v krvi, dlje časa boste imeli energijo za vsakdanje obveznosti in ostali siti.
Sladkor, ki ga uživate s čokolado, piškoti, sadnimi sokovi in drugimi predelanimi sladkarijami, lahko nadomestite z živili z naravnim sladkorjem. Priporočeno je uživanje suhega in svežega sadja, agavinega in javorjevega sirupa, eritritola, meda, jabolčne čežane, nesladkanega kakava v prahu, rozin, brusnic, datljev in številnih drugih živil, ki so bolj zdrava alternativa izbira. Pri zdravi in uravnoteženi prehrani je predvsem pomembno, da natančno preberete deklaracije na živilih ter si izbirate sveža živila, sadje in zelenjavo.
Sladkor povzroča staranje kože
Pretirana količina sladkorja v krvi zavira tvorbo kolagena, ki je glavna beljakovina vezivnega tkiva in kožo ohranja napeto in prožno. Čezmerno uživanje sladkorja povzroči prezgodnje staranje in zmanjšuje elastičnost kožnega tkiva. Hrana, bogata s sladkorjem, namreč pripomore k razvoju različnih bakterij in okužb. Raziskave so pokazale, da preveč sladkorja v telesu povzroča vnetje celic, poslabšanje kakovosti kože, pri nekaterih ljudeh pa lahko izzove tudi različne vnetne procese. Preveč sladkorja v krvi povečuje raven inzulina, kar lahko pripelje do hormonskih sprememb, ki se kažejo kot rdečica na koži in razni izpuščaji.

Sladkor slabi naše razpoloženje
Ste tudi vi naveličani nenehnih dvigov in padcev sladkorja v krvi ter s tem povezane utrujenosti? Čezmerna raven sladkorja v telesu lahko izzove spremembe v razpoloženju. Sladkor v krvi po zaužitju hitro naraste, nato pa bliskovito upade, kar pripelje do hude lakote in nizke ravni energije in povzroči nagle spremembe v razpoloženju ter utrujenost in razdražljivost. Sladkor v prehrani negativno vpliva tudi na naše vsakodnevno delovanje! Prehrana z visoko vsebnostjo sladkorja je hranilno siromašna, saj se telo v nezdravem sistemu ne more vzdrževati ter nima dovolj energije za gibanje in uspešno doseganje ciljev.
Sladkor povzroči slabo prebavo in vnetje celic
Prebavni sistem slabo prenaša visoko raven sladkorja, še posebno škodljivega predelanega, in hrane, ki povzroči veliko prebavnih težav, kot sta vnetje in otekanje. Za izboljšanje prebave zato raje izberite hrano, ki je bogata z vlakninami in drugimi mineralnimi hranili, ne s sladkorjem.
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se