10 zdravih živil, proti aterosklerozi, ki lahko vodi v srčni infarkt
Bolezni srca in ožilja so najpogostejši vzrok smrti v razvitem svetu.

Najbolj ogroženi so odrasli ljudje po 50. letu starosti, ki so debelušni, kadilci in telesno nedejavni. Vzrok za te bolezni je ateroskleroza. Najbolj znani obliki napredovale bolezni sta srčni infarkt in možganska kap.
Vzrok za začetek ateroskleroze je poškodba notranje plasti žile, ki jo lahko povzroči zvišan krvni tlak ali pretok krvi same. Tam začnejo nastajati majhni krvni strdki, ki kot tujek v žili odvodnici dopuščajo, da v žilah nastajajo rumenkasti krvni plaki. Zaradi njih pa nastajajo čedalje večji tujki, ki mašijo žile in povzročijo resnejše težave, kot so srčni infarkt, možganska kap in druge srčno-žilne bolezni. Kaj lahko torej storite, da bodo arterije zdrave in brez zamašitev?
Pomembna je predvsem pravilna prehrana in tako je odločitev o tem, kako se bomo prehranjevali, z nami prav vsak dan. Čeprav si lahko z nezdravo prehrano nakopljemo veliko težav, to pomeni tudi, da lahko z izboljšanjem prehrane naredimo ogromno, da upočasnimo razvoj ateroskleroze.
Kako se lotimo sprememb v prehrani?
Spremembe načina prehranjevanja se moramo lotiti postopno in načrtovano ter brez ekstremnih sprememb. Začnite z majhnimi koraki, ki vas bodo pripeljali do velikih ciljev.
Šparglji
Šparglji so eno izmed najboljših živil za čiščenje arterij. Polni vlaknin in mineralov pomagajo zniževati krvni tlak in preprečujejo nastanek krvnih strdkov. Vsebujejo tudi močne pigmente, imenovane antocianine, ki zelenjavi dajejo živahno barvo in imajo antioksidativne učinke v telesu. Pokazalo se je, da povečanje vnosa antocianina znižuje krvni tlak in tveganje za srčne napade in bolezni srca.

Avokado
Avokado vam lahko pomaga znižati raven holesterola v telesu. Govorimo seveda o slabem holesterolu, ne dobrem – avokado namreč vsebuje snovi, ki bodo hitro in učinkovito opravile s slabim holesterolom in posledično zmanjšale tudi možnost nastanka srčnih bolezni. Vsebuje tudi vitamin E, ki preprečuje oksidacijo holesterola, pa tudi kalij, za katerega je znano, da znižuje krvni tlak.
Brokoli
Brokoli vsebuje vitamin C, ki je močan antioksidant. Naše telo ga potrebuje za dobro delovanje imunskega in tudi živčnega sistema. Raziskave so namreč pokazale, da dolgotrajni stres privede do oženja arterij in preveč holesterola, to pa povečuje verjetnost srčne kapi.
Ribe
Skuša, losos, sardine, sled in tuna so bogate z zdravimi maščobami. Maščobne kisline omega-3 pomagajo zvišati raven dobrega holesterola, hkrati pa znižujejo raven trigliceridov, zmanjšujejo vnetje krvnih žil in tvorbo krvnih strdkov v arterijah.
Oreščki
Namesto da posežete po sladkih in slanih prigrizkih, poskusite z bolj zdravo alternativo – z oreščki. Mandlji so najboljša izbira, saj imajo veliko nenasičenih maščob, vitamina E, vlaknin in beljakovin, magnezij v njih pa preprečuje nastanek strdkov in znižuje krvni tlak. Še en dober vir maščobnih kislin omega-3 so orehi, ki bodo zmanjšali slab holesterol in dvignili raven dobrega holesterola, kar posledično zmanjšuje tveganje za kopičenje oblog v arterijah. Vsak dan torej pojejte pest oreščkov!
Olivno olje
Olivno olje je bogato z mononenasičenimi maščobnimi kislinami, ki pozitivno vplivajo na uravnavanje holesterola in zniževanje krvnega tlaka ter ima protivnetne in protitrombotične učinke v telesu. Če se le da, vedno izberite ekstra deviško olivno olje, ki ga proizvajajo s hladnim stiskanjem in brez uporabe kemikalij za prečiščevanje.
Lubenica
Ta poletni sadež je odličen naravni vir aminokisline L-citrulin, ki povečuje proizvodnjo dušikovega oksida v telesu, dušikov oksid pa poskrbi za sproščanje žil. Lubenica pomaga tudi pri spreminjanju lipidov v krvi in zmanjšuje kopičenje maščob v trebuhu. Manj maščob v predelu trebuha pa zmanjšuje tveganje za srčne bolezni.

Kurkuma
Glavna sestavina kurkume je kurkumin, ki učinkuje protivnetno, zato ta začimba preprečuje nastanek vnetja v arterijah, obstrukcijo ali kopičenje maščob. Če še nikoli niste kuhali s kurkumo, je zdaj pravi čas. Lahko jo dodamo skoraj vsaki jedi – zelenjavi, mesu in ribah. Lahko jo mešamo z drugimi začimbami ali pa jo uporabimo zgolj za obarvanje jedi in peciva v rumeno barvo, npr. vegansko majonezo. Kurkumo lahko uživamo tudi v čaju z medom.
Špinača
Ta zelena listnata zelenjava je bogata s kalijem in folno kislino,ki zmanjšujeta tveganje za srčni infarkt in pomagata mišičnemu tkivu. Ni pomembno, ali jo uživate surovo ali kuhano, koristi so enake.
Polnozrnati izdelki
Polnozrnati izdelki vsebujejo topne vlaknine, ki se vežejo na presežek LDL-holesterola v prebavnem traktu in ga odstranijo iz telesa. Kdor vsak dan zaužije eno porcijo polnozrnatih izdelkov, kot so rjavi riž, kvinoja, ječmen, ovseni kosmiči, polnozrnati kruh ali polnozrnate testenine, za devet odstotkov zmanjša tveganje za smrt zaradi bolezni srca.
Če spremenite prehrano, lahko izboljšate splošno zdravje in preprečite zamašitev arterij. Na srečo so to okusna živila, ki ponujajo neskončno možnosti za nove recepte in ustvarjalnost. Poleg zdrave prehrane bomo srcu najbolj pomagali še z rednim dnevnim gibanjem. Pomembno je tudi, da se navadimo obvladovati stres, pri čemer nam bosta v veliko pomoč meditacija in joga.
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se