Večina ljudi dela to napako pri večernem uživanju sadja
Sadje je nujno za ohranjanje zdravega telesa in počutja, a včasih, sploh zvečer, lahko prekomerno obremenjuje prebavo in presnovo.

Sadje je pomemben del uravnotežene prehrane, ker vsebuje vitamine, minerale, vlaknine in antioksidante, ki podpirajo tako imunski sistem in prebavo kot delovanje srca.
Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) poudarja, da bi moral vsak odrasel dnevno zaužiti vsaj 250 gramov sadja. Inštitut za nutricionistiko dodaja, da je uživanje različnih vrst svežih sezonskih plodov temeljnega pomena, kar zadeva vnos zaščitnih snovi, ki pomagajo zmanjševati tveganje za kronične bolezni.
Sadje in čas uživanja
Sadje je zdravo, a ni vseeno, kdaj ga zaužijemo in koliko. Jutranji in dopoldanski čas telesu omogočata, da sladkorje iz sadja pretvori v energijo, medtem ko se v večernih urah presnova upočasni. Tako ni presenetljivo, da se mnogi sprašujejo, ali je sadje zvečer res priporočljivo.

Kaj se dogaja, če sadje jemo zvečer?
Strokovnjaki Inštituta za nutricionistiko opozarjajo, da lahko sveže sadje, zaužito tik pred spanjem, povzroči napenjanje ali nelagodje pri ljudeh z občutljivo prebavo, ker telo v nočnih urah težje predeluje vlaknine in naravne sladkorje.
Sadje, kot so jabolka, grozdje ali agrumi, vsebuje več fruktoze, ki se ob nizki telesni dejavnosti ne porabi in lahko vpliva na kakovost spanja – pri nekaterih tudi na nihanje krvnega sladkorja, še posebej pri posameznikih z inzulinsko odpornostjo.

Kako sadje uživati zvečer?
NIJZ svetuje, da težje prebavljiva živila, med katere spada tudi sveže sadje v večjih količinah in sveže iztisnjeni sokovi, uživamo vsaj dve uri pred spanjem. Kadar omenjeno zaužijemo tik pred počitkom, to lahko vodi do počasnejše prebave, občutka teže ali celo motenj spanca. Pa vendar se sadju zvečer ni treba popolnoma odpovedati.

Prehranski strokovnjaki priporočajo, da v večernem času posežemo po lažjih oblikah, denimo bananah, kiviju ali kuhanem sadju. Pečena jabolka, kompot iz hrušk brez dodanega sladkorja, kuhana sadna juha ali manjši kozarec jagodičevja s pestjo oreščkov so prav tako primerni prigrizki, ki telesa ne obremenijo.

Ustrezna je tudi kombinacija sadja ne le z zdravimi maščobami, ampak tudi z beljakovinami, denimo s skuto ali z grškim jogurtom. Tako je upočasnjena absorpcija sladkorjev. Ta nasvet podpirajo tudi smernice strokovnjakov, ki priporočajo zmeren in uravnotežen pristop, torej nikoli popolnega izključevanja živil.
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se