Njena
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Čas branja 3 min.

Temnejši ali svetlejši rumenjak: katero jajce je bolj zdravo?


Njena.si
23. 3. 2025, 06.15
Deli članek
Facebook
X (Twitter)
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli

Ali temnejši rumenjak res pomeni bolj zdravo jajce? Kaj vpliva na barvo rumenjaka, kaj ta razkriva o prehrani kokoši in zakaj ni nujno povezana s hranilno vrednostjo.

Trdo kuhana jajca 2
Profimedia
Trdo kuhana jajca so odličen vir beljakovin

Ko pripravljamo zajtrk, marsikdo ob razbijanju jajca mimogrede pogleda rumenjak. Je bledo rumen, oranžen ali celo rdečkast? Pogosto pojavlja vprašanje – ali barva rumenjaka kaj pove o kakovosti jajca? Je temnejši rumenjak res bolj zdrav? Odgovor ni tako enostaven.

Od česa je odvisna barva rumenjaka?

Barva rumenjaka je odvisna predvsem od prehrane kokoši. Če kokoši jedo hrano, bogato s pigmenti karotenoidi, bo rumenjak temnejši, oranžen ali celo rdečkast. Ti pigmenti so naravne snovi, ki jih najdemo v rastlinah, kot so korenje, sladki krompir, špinača in lucerna.

Preberite več:

Trdo kuhana jajca
Profimedia
Jajca pozitivno vplivajo na zdravje, hkrati pa so zelo hranilna.

Kokoši, ki se prehranjujejo s travo, zelišči in žuželkami, bodo imele temnejše rumenjake, medtem ko bodo kokoši, ki jih hranijo z žiti in koruzo, nosile jajca z bolj bledo rumenimi rumenjaki.

Ameriško ministrstvo za kmetijstvo (USDA) poudarja, da barva rumenjaka sama po sebi ne pomeni, da je jajce bolj hranljivo – ampak odraža le prehrano kokoši. Temnejši rumenjak je lahko znak, da je kokoš jedla bolj raznoliko, naravno hrano, a to še ne pomeni, da ima jajce več beljakovin ali boljše maščobe.

Kaj pravi znanost?

Raziskava, objavljena v reviji Poultry Science, je pokazala, da ni pomembne razlike v osnovni hranilni sestavi med temnejšimi in svetlejšimi rumenjaki. Vsi rumenjaki vsebujejo približno enako količino beljakovin in maščob. Vendar pa jajca kokoši, ki se prehranjujejo z naravno, raznoliko prehrano, lahko vsebujejo več koristnih snovi, kot so omega-3 maščobne kisline, vitamini A, D in E ter antioksidanti.

Študija iz revije Journal of Food Science je potrdila, da imajo rumenjaki kokoši, ki se pasejo na prostem, več vsebnosti beta-karotena – kar pomeni več zaščitnih snovi, ki so pomembne za zdravje oči, kože in imunskega sistema.

mehko kuhana jajca.jpg
Profimedia
Barva rumenjaka je odvisna predvsem od prehrane kokoši.

Kaj pa barva lupine?

Barva lupine jajca – bela ali rjava – nima nobene povezave s kakovostjo, okusom ali hranilno vrednostjo. Odvisna je le od pasme kokoši. Bele kokoši običajno nesejo bela jajca, rjave kokoši pa rjava. Pogosto imamo vtis, da so rjava jajca bolj “naravna” ali zdrava, a v resnici gre zgolj za vizualno razliko.

Na kaj biti pozoren pri izbiri jajc?

Če želimo bolj kakovostna in hranilna jajca, se splača posegati po tistih, ki izvirajo od prosto rejenih ali ekološko hranjenih kokoši. Takšna jajca imajo pogosto temnejši rumenjak, a še pomembneje – boljšo hranilno vrednost, več vitaminov in zdravih maščob, pišejo na Misszdrava.

Barva rumenjaka naj torej ne bo edino merilo. Bolje je, da se osredotočimo na poreklo jajc, način reje kokoši in njihovo prehrano. In kadar lahko, izberimo lokalna jajca – podpiramo domače kmete in poskrbimo za bolj kakovosten obrok.

Jajce – majhna živilo z veliko hranilno močjo

Jajca sicer sodijo med najbolj hranilna in vsestranska živila, ki jih lahko vključimo v vsakodnevno prehrano. Kljub svoji majhnosti vsebujejo pravo bogastvo pomembnih hranil, ki jih naše telo potrebuje za zdravo delovanje.

Beljakovinska bomba

Eno srednje veliko jajce vsebuje približno 6 do 7 gramov visoko kakovostnih beljakovin. Te beljakovine so "popolne", kar pomeni, da vsebujejo vse esencialne aminokisline, ki jih telo samo ne more proizvesti. Zaradi tega so jajca odličen vir beljakovin za ljudi vseh starosti – od otrok do športnikov in starejših.

Jajca, trdo kuhana jajca, rumenjak
Profimedia
Eno srednje veliko jajce vsebuje približno 6 do 7 gramov visoko kakovostnih beljakovin.

Vitamini in minerali

Jajce je prava mini zakladnica vitaminov:
– Vitamin B12, ki podpira živčni sistem
– Vitamin D, ključen za zdravje kosti in imunski sistem
– Vitamin A, pomemben za vid
– Folat (B9), še posebej pomemben za nosečnice
– Selen, močan antioksidant
– Železo in fosfor, ki pomagata pri tvorbi krvi in ohranjanju energije

Večina teh hranil se nahaja v rumenjaku, zato ga ni priporočljivo izpuščati iz prehrane.

Kaj pa holesterol?

Dolgo so jajca veljala za "problematična" zaradi vsebnosti holesterola. A novejše raziskave kažejo, da uživanje jajc pri večini ljudi nima večjega vpliva na raven "slabega" LDL holesterola v krvi. Jajca lahko brez skrbi vključimo v uravnoteženo prehrano – priporočilo večine prehranskih strokovnjakov je 1 jajce na dan za zdravo odraslo osebo.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.